Εγχειρίδιο αφηγηματολογίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εγχειρίδιο αφηγηματολογίας

Εισαγωγή στην τεχνική της αφήγησης

Γιώργος Καλλίνης

To θέμα του βιβλίου είναι η ποιητική της αφήγησης, η συνθετική και συνοπτική δηλαδή παρουσίαση διάφορων και διαφορετικών, κάποτε αλληλοαναιρούμενων, απόψεων όσων αφηγηματολόγων μελετούν τους αφηγηματικούς τρόπους σε λογοτεχνικά έργα ή αναφέρονται στο πλαίσιο της θεωρίας τους σʼ αυτούς, και όχι η δημιουργία μιας ψευδούς -και επικίνδυνης- εντύπωσης για την ύπαρξη μιας μεθοδολογίας για κοινή -και αβασάνιστη- χρήση.
Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τα θέματα του αφηγητή, του χώρου, του χρόνου, του λόγου και του αποδέκτη της αφήγησης σε χωριστά κεφάλαια για τη διευκόλυνση του αναγνώστη, ενώ παρεμβάλλονται ως παραδείγματα αποσπάσματα από την αρχαιοελληνική, τη μεσαιωνική και τη νεοελληνική, καθώς και από την ξενόγλωσση, μυθοπλασία.
Η συγκέντρωση, συγχρόνως, νεοελληνικών μελετών που αναφέρονται σε σχετικά θέματα φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν άτυπο βιβλιογραφικό οδηγό για όλους όσοι ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στην αφηγηματολογική ανάλυση μυθοπλαστικών κειμένων.

Κώστας Μπαλάσκας

Κώστας Μπαλάσκας (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Κώστας Μπαλάσκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ. Εργάστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και εξελέγη Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Μέλος της ομάδας που συνέταξε τα "Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας" Γυμνασίου και Λυκείου. Δίδαξε λογοτεχνία σε Σχολές επιμόρφωσης φιλολόγων και διδάσκει στη Δραματική Σχολή Αθηνών.

Κώστας Αγγελάκος (Υπεύθυνος Σειράς)

O Kώστας Αγγελάκος είναι αναπληρωτής καθηγητής Παιδαγωγικών στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 2014 διευθύνει το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες", ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 ορίστηκε Αναπληρωτής Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 2000 έως το 2003 υπηρέτησε ως Πάρεδρος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα παιδαγωγικά περιοδικά και από το 2007 είναι διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού "Νέα Παιδεία".

Γιώργος Καλλίνης

Γιώργος Καλλίνης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Καλλίνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου εκπόνησε τη μεταπτυχιακή του εργασία και τη διδακτορική του διατριβή. Δίδαξε Νεοελληνική Γλώσσα ως βοηθός διδάσκοντος στο Faculty of Modern and Medieval languages του Πανεπιστημίου του Cambridge. Είναι καθηγητής του Πειραματικού Σχολείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Π.Θ.). Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τον Κοσμά Πολίτη, τον Ιωάννη Κονδυλάκη, τον Παντελή Πρεβελάκη, τον "Ερωτόκριτο" του Β. Κορνάρου και για τον κινηματογράφο. Έχει επιμεληθεί την επανέκδοση του θεατρικού έργου του Κοσμά Πολίτη "Κωνσταντίνος ο Μέγας" (Ερμής, 1999) και έχει εκδώσει το βιβλίο "Ο μοντερνισμός ενός κοσμοπολίτη, Στοιχεία και τεχνικές του μοντερνισμού στο μεσοπολεμικό μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη" (University Studio Press).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
193
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.438 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση