Αρχές τουρκισμού
zoom in

Ό,τι είναι το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» για τους κομμουνιστές, το ίδιο είναι και οι «Αρχές Τουρκισμού» του Ζιγιά Γκιοκάλπ για τους Τούρκους εθνικιστές. Με μία όμως πολύ σημαντική διαφορά. Το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» έχει πλέον σχεδόν μόνο ιστορική αξία, ενώ το «ευαγγέλιο» αυτό του τουρκικού εθνικισμού, έχει διαχρονικό ενδιαφέρον. Με λίγα λόγια, η κατανόηση της σημερινής κοινωνίας και πολιτικής στην Τουρκία, είναι αδύνατη, δίχως τη γνώση που προκύπτει από την ανάγνωση του ανά χείρας βιβλίου. Εξάλλου, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Αζίζ Νεσίν «αναγκαία συνθήκη για να κατανοήσει κανείς την Τουρκία, είναι να διαβάσει τις Αρχές Τουρκισμού του Γκιοκάλπ». Οι «Αρχές Τουρκισμού του Γκιοκάλπ» εξακολουθούν να είναι ο βασικός πυρήνας της σημερινής τουρκικής κυρίαρχης ιδεολογίας. Το βιβλίο αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός, αν όχι ο σημαντικότερος, φακός για την παρατήρηση ζητημάτων, από τις βασικές κατηγορίες του επίσημου τουρκικού εθνικισμού, μέχρι το πολύ επίκαιρο ζήτημα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Άρης Αμπατζής

Άρης Αμπατζής (Μεταφραστής)

Ο Άρης Αμπατζής γεννήθηκε το 1962 στην Κωνσταντινούπολη. Το 1988 άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Την περίοδο 1988-1989 ήταν ανταποκριτής της τουρκικής εφημερίδας "Gunes" στην Αθήνα. Από το 1991 είναι ανταποκριτής της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" στην Τουρκία και από το 1997 και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Εργάστηκε ως ανταποκριτής σε διάφορους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Τη διετία 2002-2003 εξέδωσε δύο ετήσιες ειδικές εκδόσεις υπό τον τίτλο "Ελληνοτουρκικές σχέσεις", με περιεχόμενο τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό (εκδ. Κούριερ). Έχει μεταφράσει από τα τουρκικά στα ελληνικά το βιβλίο αναμνήσεων του Αζίζ Νεσίν "Κρεμάστε τους σαν τα τσαμπιά" -μαζί με τον Σωκράτη Τραγότση- και το έργο του "κλασικού" του τουρκικού εθνικισμού Ζιγιά Γκιοκάλπ "Οι αρχές του Τουρκισμού" (εκδ. Κούριερ).

Ziya Gokalp (Συγγραφέας)

Ζιγιά Γκιοκάλπ (1876-1924). Ένα από τα παράδοξα της Τουρκίας, είναι το γεγονός ότι ο θεωρούμενος ως πατέρας της ιδέας του Τουρκισμού, ο Ζιγιά Γκιοκάλπ, γεννήθηκε στο Ντιγιάρμπακιρ και είναι Κουρδικής καταγωγής. Κατά την περίοδο που ακολούθησε την επανάσταση των Νεότουρκων, το 1908, υπήρξε το βασικό όνομα στο ρεύμα του Τουρκισμού. Το 1909 πήρε μέρος στο συνέδριο της Επιτροπής Ένωσης και Προόδου στη Θεσσαλονίκη. Το 1912 εξελέγη βουλευτής. Υπήρξε από τους ιδρυτές της περίφημης Τουρκικής Εστίας που με όργανο το Νέο Περιοδικό, ήταν το κύριο σημείο αναφοράς των τουρκιστών. Το έργο του "Αρχές Τουρκισμού", κυκλοφόρησε το 1923, ενώ ακολούθησε το έργο του "Τουρκική παράδοση". Το βιβλίο του με τίτλο "Η ιστορία του τουρκικού πολιτισμού", εκδόθηκε το 1926, δύο χρόνια μετά το θάνατό του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
203
Διαστάσεις:
21x13
Βάρος:
0.291 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση