Ο καλός Στάλιν
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο καλός Στάλιν

Μυθιστόρημα

Viktor Erofeyev

32.00€ -10% 28.80€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789608350700

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2004

  • Εκδότης

    Ποταμός

Το 1979, μια ομάδα Ρώσων συγγραφέων με κύριο εμπνευστή τον Βίκτορα Γεροφέγεφ αποπειράθηκε να δημοσιεύσει μια ανθολογία διηγημάτων με περιεχόμενο και ύφος σαφώς αποκλίνον απ΄ τις αρχές του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Τα επακόλουθα για τους περισσότερους απ΄ τους συγγραφείς ήταν σοβαρότατα. Η ιστορία αυτής της απόπειρας, με την οποία κλείνει το μυθιστόρημά του ο Γεροφέγεφ, περιγράφεται ως απόπειρα πατροκτονίας: Ο ήρωας του βιβλίου με την πράξη του αυτή στρέφεται όχι μόνο ενάντια στον υψηλά ιστάμενο πρέσβη πατέρα του, αλλά και ενάντια στα ιερά και τα όσια του λαού του που βλέπει -σύμφωνα πάντα με τον Γεροφέγεφ- τον Στάλιν ως "καλό πατέρα". "Ο καλός Στάλιν" περιγράφει με χιούμορ και ειρωνεία την ουτοπική πίστη στον σοσιαλισμό, τα όμορφα, προστατευμένα χρόνια της σοβιετικής νομενκλατούρας και την ιδιόμορφη εξέγερση στην οποία οδηγεί η πνευματική και αισθητική αφύπνιση του ήρωα.

Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου

Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου (Μεταφραστής)

Η Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει σλαβική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, στη Γερμανία, και σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Mακεδονίας. Ασχολείται κυρίως με τη συγκριτική λογοτεχνία, ενώ έχει δημοσιεύσει μελέτες και για τη νοτιοσλαβική διαλεκτολογία. Επίσης, έχει μεταφράσει λογοτεχνικά και θεωρητικά βιβλία από τα ρωσικά, τα γερμανικά και τα πολωνικά.

Viktor Erofeyev

Viktor Erofeyev (Συγγραφέας)

Ο Βίκτωρ Γεροφέγεφ γεννήθηκε το 1947 στη Ρωσία. Το 1970 τελείωσε τη Φιλολογική Σχολή του πανεπιστημίου της Μόσχας και το 1975 έγινε διδάκτορας με την εργασία του "Ο Ντοστογιέφσκι και ο γαλλικός υπαρξισμός". Το 1979 διεγράφη από την Ένωση Συγγραφέων λόγω της συμμετοχής του στην έκδοση της "ιδεολογικώς ύποπτης" ανθολογίας Μητρόπολις. Το μυθιστόρημά του "Η Ρωσίδα καλλονή" στα τέλη της δεκαετίας του 1980 γνώρισε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως-μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε 26 γλώσσες. Το διήγημά του "Η ζωή με τον ηλίθιο" μετατράπηκε σε όπερα απ΄ τον συνθέτη Άλφρεντ Σνίτκε το 1992. Άλλα του έργα : "Στο λαβύρινθο των καταραμένων ζητημάτων" (1996), "Ο θεός Χ. Διηγήματα για τον έρωτα" (2001), "Το να αναζητάς τον άνθρωπο στον άνθρωπο" (2003). Επίσης επιμελήθηκε τις ανθολογίες "Τα ρωσικά άνθη του κακού" (1999, 2001, 2002). Σήμερα ο Γεροφέγεφ γράφει για το πιο γνωστό ρωσικό περιοδικό Ογκονιόκ, για τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, και το New York Review of Books και έχει δική του εκπομπή στη ρωσική τηλεόραση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
476
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.675 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση