Ευρωπαϊκό θέατρο ΙΙ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ευρωπαϊκό θέατρο ΙΙ

Πέντε σύγχρονα έργα

Juan Mayorga

Jean-Luc Lagarce

Dea Loher

12.78€ -26% 9.46€

Ο έρωτας, ο θάνατος, η μοναξιά, η αλλοτρίωση, η αθωότητα, η γιορτή, η ενοχή, η επίθεση, η άμυνα, η ειρωνία, η αλήθεια, το ψέμα, η ανθρωπιά, η βία -θέματα που γυρνούν και ξαναγυρνούν στα πέντε αυτά σύγχρονα θεατρικά έργα όπως γυρνούν και ξαναγυρνούν στην πραγματική ζωή. Πέντε διαφορετικοί μεταξύ τους συγγραφείς από πέντε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (ο Ζαν-Λυκ από τη Γαλλία, η Ντέα Λόχερ από τη Γερμανία, ο Χουάν Μαγιόρκα από την Ισπανία, ο Ντον Ντέινς από την Ολλανδία και ο Σπίρο Σιμόνε από την Ιταλία) και με διαφορετικές πορείες στο θεατρικό γίγνεσθαι συγκεντρώνονται σε αυτόν τον τόμο για να δώσουν ειδικά για τον Έλληνα αναγνώστη το σύγχρονο στίγμα της θεατρικής Ευρώπης. Το "Ευρωπαϊκό θέατρο ΙΙ" πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Βασιλικής Πρεσβείας της Ολλανδίας, των Ινστιτούτων Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας στην Ελλάδα, καθώς και του Θεάτρου της Νέας Ορλεάνης από τη Γαλλία.

Λεωνίδας Καρατζάς (Μεταφραστής)


Ινώ Μπαλτά (Μεταφραστής)


Γιώργος Δ. Δεπάστας (Μεταφραστής)


Λουίζα Μητσάκου (Μεταφραστής)


Juan Mayorga (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Μαδρίτη στις 6 Απριλίου 1965. Σπούδασε φιλοσοφία και μαθηματικά. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας "Ιουδαϊσμός", μιας ξεχασμένης ευρωπαϊκής "παράδοσης" του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας του Ανώτατου Συμβουλίου Επιστημονικών Ερευνών. Σπούδασε δραματουργία στα συγγραφικά εργαστήρια των Μάρκο Αντόνιο ντε λα Πάρα και Χοσέ Σάντσις Σινιστέρα, αλλά και στο Royal Court Theatre International Summer School του Λονδίνου. Το 1994 από το εργαστήρι του Μάρκο Αντόνιο ντε λα Πάρα ξεπηδάει μια μικρή ομάδα νέων συγγραφέων από τη Μαδρίτη η οποία ιδρύει τη θεατρική κολεκτίβα Ελ Αστιγέρο (= Ο Ταρσανάς). Ένας από αυτούς ήταν ο Μαγιόρκα. Αφιερώνεται στη δραματουργία το 1989, όταν κερδίζει το δεύτερο βραβείο "Μάρκες ντε Μπραντομίν" για το πρώτο του έργο "Επτά καλοί άνθρωποι". Από τότε έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία, όπως το "Καλντερόν" το 1992 για το "Κι άλλες στάχτες" ή το "Μπορν" το 1998 για το "Ερωτικά γράμματα στον Στάλιν". Συνεργάζεται με πολλά θεατρικά περιοδικά και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του "Primer acto" (= Πρώτη πράξη). Από τον Οκτώβριο του 1998 διδάσκει δραματουργία, ιστορία της σκέψης και κοινωνιολογία στη Ανώτατη Βασιλική Σχολή Δραματικής Τέχνης της Μαδρίτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jean-Luc Lagarce (Συγγραφέας)

Ο Ζαν-Λυκ Λαγκάρς γεννήθηκε στο Οτ-Σον στις 14 Φεβρουαρίου του 1957. Σπουδάζει στη φιλοσοφική του Πανεπιστημίου της Μπεζανσόν και συγχρόνως παρακολουθεί μαθήματα στο τοπικό Εθνικό Ωδείο Δραματικής Τέχνης. Εκεί γνωρίζει κάποια από τα μελλοντικά μέλη του θιάσου του, του "Theatre de la Roulotte", που δημιουργήθηκε το 1978. Σκηνοθέτης και συγγραφέας, ανεβάζει έργα του Μπέκετ ή του Γκολντόνι, καθώς και τα πρώτα του έργα: "Η υπηρέτρια του Ντικατέλ", "Κατασκευαστικό σφάλμα". Από τότε γράφει και σκηνοθετεί πολλά έργα. Ο Ζαν-Λυκ Λαγκράς πεθαίνει το 1995 κατά τη διάρκεια των δοκιμών της "Λούλου". Τα άπαντά του (θεατρικά έργα, άρθρα, αφηγήσεις, καθώς και η μεταπτυχιακή του εργασία) έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις "Solitaires Intempestifs".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Dea Loher (Συγγραφέας)

Η Ντέα Λόχερ γενημένη το 1964 στο Τράουνσταϊν της Βαυαρίας, σπούδασε γερμανική φιλολογία και φιλοσοφία στο Μόναχο και πήγε στη συνέχεια για μερικά χρόνια στη Βραζιλία. Την περίοδο 1990-1994 συμμετείχε στο πρόγραμμα "Δραματική γραφή" της Ανώτατης Σχολής Τεχνών του Βερολίνου και συνεργαζόταν με ραδιοφωνικούς σταθμούς. Από το 1991 τα έργα της παίζονται σε πολλά θέατρα, στη Γερμανία και στο εξωτερικό. Έχει βραβευτεί αρκετές φορές. Σήμερα ζει στο Βερολίνο και τη Βραζιλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Don Duyns (Συγγραφέας)

Ο Ντον Ντέινς γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1967 στο Χάαρλεμ. Σπούδασε θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Έγραψε το πρώτο του θεατρικό το 1988 με τον τίτλο "Η ασθένεια που λεγόταν Μούζακ". Έως σήμερα έχει γράψει περισσότερα από είκοσι θεατρικά. "Οι σηραγγοποιοί" γράφτηκαν το 1998 και διαβάστηκαν δημοσίωςτην ίδια χρονιά από το γνωστό ολλανδικό θέατρικό σχήμα "Μεγαλώνοντας δημοσίως", του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Σήμερα εργάζεται ως συγγραφέας και σκηνοθέτης στο θέατρο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Spiro Simone (Συγγραφέας)

Ο Σπίρο Σιμόνε γεννήθηκε το 1964 στη Μεσίνα, λιμάνι του Βορρά της Σικελίας, και σπούδασε τη δραμματική τέχνη στο Μιλάνο. Ηθοποιός και συγγραφέας, πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή του 1990, όταν μαζί με τον Φραντσέσκο Σφραμέλι έπαιξε τους "Εμιγκρέδες του Μρόζεκ". Το 1994 γράφει το πρώτο θεατρικό του έργο, "Ο Νούτσιος", στη σικελική διάλεκτο (Βραβείο "Νέων Δραματουργών" 1994 και Χρυσό Μετάλλιο της Θεατρικής Γραφής 1995), το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Ταορμίνα το 1994. Το ερμήνευσε ο ίδιος ο συγγραφέας και ο Φραντσέσκο Σφραμέλι, που θα είναι στο εξής ο παντοτινός επί σκηνής καλλιτεχνικός του συνοδοιπόρος. Ακολουθούν τα έργα "Μπαρ" (1997) και "Η γιορτή", το οποίο παρουσιάζεται στην Ιταλία, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
301
Διαστάσεις:
21x13
Βάρος:
0.449 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση