Βολτέρος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Βολτέρος

Ο Βολτέρος και ο Διαφωτισμός

John Gray

6.58€ -27% 4.80€
Ο υποδειγματικός αυτός διαφωτιστής φιλόσοφος, έζησε και πέθανε ως παρτιζάνος. Ήταν ο αιώνιος, ένθερμος προπαγανδιστής μια αιρετικής πίστης. Αντικείμενο της φιλοσοφίας του Βολτέρου δεν ήταν η προώθηση της έρευνας ή η καλλιέργεια της σκεπτικιστικής αμφισβήτησης. Αντικείμενο της φιλοσοφίας του και σκοπός της ζωής του ήταν η ανεύρεση μιας νέας πίστης η οποία θα αντικαθιστούσε τη μισητή Χριστιανική θρησκεία. Η διακωμώδηση των Χριστιανικών προκαταλήψεων και ενθουσιασμών από τον Βολτέρο πράγματι εξυπηρέτησε μια νέα "θρησκεία", αυτήν του παγκόσμιου Διαφωτισμού. Ο Βολτέρος ωστόσο υιοθέτησε πολλά στοιχεία από την θρησκεία την οποία επιθυμούσε να αντικαταστήσει. Ο Διαφωτισμός μοιάζει με τον Χριστιανισμό όσο αφορά στις κοινές ελπίδες για τη χειραφέτηση της ανθρωπότητας -και στη βαθιά έλλειψη ανοχής προς οτιδήποτε αποτελεί εμπόδιο στις παγκόσμιες φιλοδοξίες του.
Ελένη Κεκροπούλου

Ελένη Κεκροπούλου (Επιμέλεια)

Η Ελένη Κεκροπούλου γεννήθηκε στον Ζυγό της Καβάλας, αλλά μεγάλωσε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας που τα θεωρεί δεύτερη, αγαπημένη πατρίδα της. Σπούδασε Πολιτικές Επιστημές και Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών καθώς και ξένες γλώσσες. Επί δεκαοκτώ χρόνια υπήρξε μεταφράστρια λογοτεχνίας, έχουσα με τα φράσει από αγγλικά, γαλλλικά, ισπανικά, πορτοογαλικά και ιταλικά πάνω από διακόσια βιβλία, ενώ έχει μεταγράψει στην νεοελληνική έργα του Πλουτάρχου, του Παρμενίδη και του Πλάτωνα. Έχει βραβευθεί για την μετάφρασή της στο ποιητικό έργο του νομπελίστα Ντερεκ Γουόλκοτ "Όμηρος". Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Χαραλαμπάκο εδώ και εικοσιοκτώ (και πλέον) χρόνια και είναι μητέρα τριών παιδιών, του Παναγιώτη, της Νεφέλης και της Λήδας. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το μυθιστόρημά της "Αγγέλικα η Μαντενούτα" που είναι η δραματική ζωή της Αγγέλικας Νίκλη, της μητέρας του Σολωμού. Τα τελευταία χρόνια, υπηρετεί τις Εκδόσεις Ενάλιος των οποίων είναι ιδρυτικό μέλος.

Ειρήνη Ραζή (Μεταφραστής)


John Gray

John Gray (Συγγραφέας)

Ο Τζον Γκρέι είναι πολιτικός φιλόσοφος, Ομότιμος Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Σκέψης στο London School of Economics. Φιλελεύθερος -θατσερικός- στοχαστής, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ στη Μ. Βρετανία, εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε συστηματικό πολέμιο του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης. Τα έργα του περιλαμβάνουν: "Mill on Liberty: A Defence", 1983, "Hayek on Liberty", 1984, "Liberalism", 1986, "Enlightenment΄s Wake: Politics and Culture at the Close of the Modern Age", 1995, "Isaiah Berlin", 1996, "False Dawn: The Delusions of Global Capitalism", 1998 (ελλ: "Οι αυταπάτες του παγκόσμιου καπιταλισμού", εκδ. Πόλις, 1999), "The Two Faces of Liberalism", 2000, "Straw Dogs: Thoughts on Humans and Other Animals", 2002 (ελλ: "Αχυρένια σκυλιά", εκδ. Οκτώ, 2008), "Al Qaeda and What it Means to be Modern", 2003 (ελλ: "Η Αλ Κάιντα και η νεωτερικότητα", Μεταίχμιο, 2004). Είναι τακτικός αρθρογράφος των: Guardian, New Statesman, Resurgence, TLS, New York Times Book Review. Άρθρα του έχουν συγκεντρωθεί στις ανθολογίες: "Liberalisms: Essays in Political Philosophy", 1989, "Post-Liberalism: Studies in Political Thought", 1993, "Beyond the New Right: Markets, Government, and the Common Environment", 1993, "After Social Democracy: Politics, Capitalism and the Common Life", 1996, "Endgames: Questions in Late Modern Political Thought", 1997.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
88
Διαστάσεις:
17χ12
Βάρος:
0.114 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση