Ιστορία της διατροφής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορία της διατροφής

Προσεγγίσεις της σύγχρονης ιστοριογραφίας

κ.ά.

Marc Bloch

Fernand Braudel

12.78€ -10% 11.50€

Αν η δεκαετία του εξήντα θεωρηθεί η περίοδος στη διάρκεια της οποίας άρχισαν να καρποφορούν ορισμένες ιστοριογραφικές προσεγγίσεις με αντικείμενο τη διατροφή, τα προανακρούσματα, ωστόσο, εντοπίζονται αρκετές δεκαετίες νωρίτερα, σε διάφορες πρόδρομες μελέτες που σκοπό είχαν να θέσουν τις βάσεις της έρευνας στην ιστορία της (γαλλικής αρχικά) διατροφής. Ανάμεσά τους, τα κείμενα των ιδρυτών του περιοδικού Annales, του Lucien Febvre και του Marc Bloch, έπαιξαν σίγουρα έναν αποφασιστικό ρόλο, ίσως όχι τόσο άμεσα εμφανή στις αμέσως μεταγενέστερες ποσοτικού τύπου προσεγγίσεις, σίγουρα, όμως, στην επινόηση ορισμένων θεματικών, στις οποίες οι ιστορικοί της διατροφής επιστρέφουν σήμερα. [...]

Fernand Braudel

Fernand Braudel (Συγγραφέας)

Γάλλος ιστορικός και ακαδημαϊκός (1902-1985), ο γνωστότερος εκπρόσωπος της λεγόμενης "Σχολής των Annales", από το όνομα του ομότιτλου περιοδικού "Les Annales" που διηύθυνε από το 1948 ως το 1964. Τα κυριότερα έργα του είναι: "Η Mεσόγειος και ο μεσογειακός κόσμος την εποχή του Φιλίππου Β΄ της Ισπανίας" (1949, β΄ εκδ. 1966, γ΄ αναθ. εκδ. 1979), "Γραμματική των πολιτισμών" (1963), "Υλικός πολιτισμός, οικονομία και καπιταλισμός, 15ος-18ος αιώνας" (1969-79) -έχουν μεταφραστεί όλα και κυκλοφορούν στα ελληνικά-, καθώς και η οκτάτομη "Οικονομική και κοινωνική ιστορία της Γαλλίας" ("Histoire economique et sociale de la France"), σε συνεργασία με τον E. Labrousse (1977-1982).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Oswyn Murray (Συγγραφέας)

O Oswyn Murray δίδαξε Αρχαία Ιστορία στο κολέγιο Balliol της Οξφόρδης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

κ.ά. (Μεταφραστής)


Καίτη Αρώνη - Τσίχλη

Καίτη Αρώνη - Τσίχλη (Μεταφραστής)

Η Καίτη Αρώνη-Τσίχλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μέση και Νεότερη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και στη Νεότερη Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία στη Σορβόννη (Paris I) και στην Ecole de Hautes Etudes en Sciences Sociates στο Παρίσι. Είναι καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες γύρω από την συγκρότηση της νεοελληνικής κοινωνίας, τα κοινωνικά κινήματα και το αγροτικό ζήτημα.

Ράνια Γεωργοπούλου (Μεταφραστής)


Βασιλική Γιακουμάκη (Μεταφραστής)

Η Βασιλική Γιακουμάκη είναι κοινωνική ανθρωπολόγος και έχει λάβει το διδακτορικό της από το New School for Social Research της Νέας Υόρκης (2003). Έχει Masterʼs σε πολιτισμικές σπουδές στο χώρο των ΜΜΕ από το Πανεπιστήμιο του Leicester Μ. Βρετανίας (1993), και πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας (1989). Έχει εργασθεί και διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, και έχει επίσης εργασθεί ως διδάσκουσα στα Πανεπιστήμια New York University και Harvard. Έχει εργασθεί ως ερευνήτρια σε Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Μακεδονίας, και Γεωπονικό Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανθρωπολογία των θεσμών, και ειδικά σε θέματα που αφορούν εθνοτικές ταυτότητες και πολιτικές πολυπολιτισμικότητας στον Ευρωπαϊκό χώρο, και Ευρωπαϊκές πολιτικές πολιτισμού και ανάπτυξης. Ιδιαίτερο θεματικό ενδιαφέρον μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχει υπάρξει ο χώρος της τροφής/διατροφής και οι σύγχρονες καταναλωτικές συμπεριφορές.

Άννα Ματθαίου (Επιμέλεια)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
200
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.296 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση