Μύρα και αρώματα της αρχαιότητας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μύρα και αρώματα της αρχαιότητας

Paul Faure

Πάντοτε οι άνθρωποι είχαν ανάγκη τονωτικών ουσιών και εκστασιασμού, και είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τα εύγευστα φαγητά. Ξέρουμε ότι οι Αιγύπτιοι βαλσάμωναν τους νεκρούς τους και αρωμάτιζαν τις γυναίκες τους, ότι η αίθουσα του λουτρού του Δαρείου ήταν εφοδιασμένη με ακριβά φιαλίδια και ότι ο Μέγας Αλέξανδρος εξέπεμπε ένα θείο άρωμα. Όμως οι Αρχαίοι δεν περιλαμβάνουν στα γραπτά τους τίποτα ως προς την τεχνική τους περί αρωμάτων, ούτε ως προς τη μαγειρική τους τέχνη. Ο κόσμος αυτός παρέμεινε μυστικός και ιερός: οι καπνοί των θυμιαμάτων, οι ουσίες των αρωματικών φυτών και η κνίσα των θυσιαζόμενων ζώων ανήκαν αρχικά στους θεούς, και μόνο μέσω περίπλοκων κοινωνικών διαδικασιών αποϊεροποιήθηκαν βαθμιαία οι οσμές και οι γεύσεις. Το παρόν σύγγραμμα δεν αρκείται λοιπόν στην περιγραφή των αρωμάτων και των αρωματικών ουσιών, των περιοχών όπου φύονται και καρποφορούν, των πόλεων και των αγορών της Ανατολής όπου διατίθενται οι πούδρες, τα λάδια και οι αλοιφές. Μας βοηθεί να διεισδύσουμε στον φαντασιακό κόσμο των Αρχαίων. Η φήμη των αρωμάτων δεν είναι τάχα συνδεδεμένη με τη φήμη των αφροδισιακών; με την πίστη που πλάθουμε εντός μας γι ΄αυτά;

Γιώργος Σπανός (Μεταφραστής)

Ο Γιώργος Γ. Σπανός γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και κατάγεται απ’ την Ικαρία. Τα τελευταία είκοσι χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της Nαυτιλίας των Logistics, και των Καινοτόμων Επιχειρήσεων (Innovative Startups). Είναι Μέντορας, στο Athens Center of Entrepreneurship & Innovation (ACEin), του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Έχει διακριθεί για τις υπηρεσίες του στη Διεθνή Διπλωματία, την Πολιτική, και για τη συμμετοχή του σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις ανά την Ελλάδα. Οι βασικές του σπουδές ήταν Mechanical Engineering και Shipping, Transport & Logistics στο Λονδίνο. Στη συνέχεια εξειδικεύτηκε σε θέματα Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης (HEC Παρίσι), στην Αντιτρομοκρατία (Leiden, Χάγη), όπως επίσης και στην Κλασσική Ελληνική Λογοτεχνία και Πρωτοχριστιανική Γραμματεία, (Harvard και ΜΙΤ). Είναι ειδικός σε θέματα αναγνώρισης τής απάτης και του ψεύδους μέσω της ψυχογραφικής ανάλυσης, των μικροεκφράσεων του προσώπου, της γλώσσας τού σώματος και της συναισθηματικής νοημοσύνης. Στον ελεύθερο χρόνο του, ερευνά και φέρνει στο φως αληθινές ιστορίες, ενώ αρθρογραφεί και συγγράφει λαμβάνοντας αφορμές, όχι μόνο από τις πολυσχιδείς προσωπικές κι επαγγελματικές του εμπειρίες, αλλά κι από εκείνες που παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό, ή ανέκδοτες, κι αξίζουν να διασωθούν και να εμπνεύσουν πραγματικά τον σημερινό αναγνώστη.

Paul Faure (Συγγραφέας)

Ο Paul Faure υπήρξε καθηγητής της Ελληνικής Γλώσσας και τους Ελληνικού Πολιτισμού στο Universite ΙΙ του Clermont Ferrand. Αφιέρωσε τριάντα καλοκαίρια στην έρευνα της ιστορικής γεωγραφίας της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Κρήτης. Επανέλαβε με φίλους ένα μέρος της πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δημοσίευσε: "Η καθημερινή ζωή στην Κρήτη τη Μινωϊκή εποχή", "Η καθημερινή ζωή την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου", "Η καθημερινή ζωή στη Μυκηναϊκή εποχή", "Οδυσσέας ο Κρητικός", "Η καθημερινή ζωή στις Ελληνικές αποικίες τον 6ο π.Χ. αιώνα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Α. Μπάλτας (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
387
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.478 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση