Η κοιλάδα των παθών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η κοιλάδα των παθών

Μυθιστόρημα

Lidia Jorge

  • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

  • ISBN:

    9789604350247

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2004

  • Εκδότης

    Πόλις

Ένα νεαρό κορίτσι, που ζει σ` ένα καθυστερημένο χωριό του πορτογαλικού νότου, ανακαλύπτει πως είναι νόθο παιδί του αδελφού του ανθρώπου που έμαθε να αποκαλεί πατέρα. Ο πραγματικός πατέρας, άσωτος υιός και ρομαντικός τυχοδιώκτης, έχει αφήσει στην κόρη του λιγοστές αναμνήσεις: μία και μοναδική φευγαλέα συνάντηση, μια φωτογραφία, ένα άλμπουμ με ζωγραφιές πουλιών, μία στρατιωτική κουβέρτα, ένα περίστροφο... Τα στοιχεία αυτά αξιοποιεί η κόρη για να εξιδανικεύσει την εικόνα του απόντα πατέρα της και να ξεκινήσει μαζί του ένα φανταστικό διάλογο. Μέχρι που, τριανταεπτάχρονη πλέον γυναίκα, αποφασίζει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της με εκείνον και να τον συναντήσει στην Αργεντινή -τα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας, τότε που η λέξη Αργεντινή σήμαινε σφαγείο-, όπου τον βρίσκει ιδιοκτήτη ενός ύποπτου μπαρ.

Η "Κοιλάδα των παθών" είναι μια τοιχογραφία που καλύπτει πενήντα χρόνια πορτογαλικής ιστορίας. Όπως το πορτογαλικό έθνος, έτσι και η ηρωίδα βρίσκεται μετέωρη ανάμεσα σ` έναν κόσμο που καταρρέει κι έναν καινούργιο κόσμο που διαψεύδει γρήγορα τις αρχικές προσδοκίες.

Το μυθιστόρημα έχει τη θλιμμένη ομορφιά μιας γυναικείας φωνής που ψάλλει ένα φάντο. Δε διαβάζεται μόνο, αλλά και ακούγεται. Κάπου κάπου, οι μακροπερίοδες προτάσεις μετασχηματίζονται σε πρωτάκουστους λαρυγγισμούς. Ύστερα το τραγούδι θρυμματίζεται, ο ρυθμός σπάει, οι φράσεις συντέμνονται, εκπυρσοκροτούν σε ομοβροντίες καίριων και αιχμηρών λέξεων. Και μέσα απ` αυτή την ταυτόχρονα απαλή και συγκεκομμένη μελωδία, αρχίζει να ξετυλίγεται μια θεσπέσια ιστορία αγάπης ανάμεσα σ` έναν πατέρα και την κόρη του.

Ελένη Κεχαγιόγλου

Ελένη Κεχαγιόγλου (Επιμέλεια)

Η Ελένη Κεχαγιόγλου γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1969. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Υποψήφια διδάκτωρ του Παν/μίου Αιγαίου, με θέμα "Το θέατρο στην εκπαίδευση", το 2004 ήταν στη συγγραφική ομάδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου γράφοντας για τη Θεατρική Παιδεία στην "Ανάπτυξη των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών". Από το 1997 εργάζεται ως επιμελήτρια κειμένων, ενώ από το 1997 έως το 2001 δίδαξε λογοτεχνία στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το 2003-2004 ήταν υπεύθυνη εκδόσεων του προγράμματος "Εξειδίκευση και Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών" στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Από το 2007 έως το 2010 διηύθυνε τη λογοτεχνική σειρά στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Μετά την αναστολή λειτουργίας των τελευταίων, διατήρησε από το 2011 έως το 2017 την ευθύνη των ειδικών εκδόσεων στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ). Σήμερα εργάζεται ως επιμελήτρια-υπεύθυνη εκδόσεων στις Εκδόσεις Πατάκη. Μεταξύ 2006-2013 δίδαξε επιμέλεια και διόρθωση κειμένων στο Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ, έχοντας διδάξει αντίστοιχα σεμινάρια στο ΕΚΕΜΕΛ. Σήμερα διδάσκει στη Σχόλη των Εκδόσεων Πατάκη. Έχει εργαστεί ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών (στο Βήμα 99,5 FM και σε σταθμούς των Ιωαννίνων). Κείμενά της έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά ("Διαβάζω", "Index", "The Books΄ Journal", "Ποιητική", κ.ά.) και στο blog πολιτισμού dim/art.

Σπύρος Παντελάκης (Μεταφραστής)


Lidia Jorge

Lidia Jorge (Συγγραφέας)

Η Λίντια Ζορζ γεννήθηκε το 1946 στο Boliqueime, μικρό χωριό της περιοχής Αλγκάρβι, στο νότο της Πορτογαλίας. Είναι καθηγήτρια της ρομανικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Το 1970 εγκαταστάθηκε στη Μοζαμβίκη κι έζησε από κοντά τη φρίκη του Αποικιακού Πολέμου (Στο μυθιστόρημά της "Η ακτή των ψιθύρων" που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, η ηρωίδα της, σύζυγος αξιωματικού, περιγράφει τις ωμότητες του πορτογαλικού στρατού). Η Ζορζ εμφανίσθηκε στη λογοτεχνία το 1980 με το μυθιστόρημά της "O dia dos Prodigios" και αμέσως χαιρετίσθηκε από την κριτική ως η αποκάλυψη της νεότερης πορτογαλικής λογοτεχνίας. Τα πρώτα της βιβλία, με έντονο ποιητικό ύφος, συνδέονται με το ρεύμα του μαγικού ρεαλισμού. Σταδιακά όμως, η Ζορζ στρέφεται προς το ρεαλισμό. Χαρακτηριστικό δείγμα της στροφής αυτής "Ο κήπος δίχως όρια" που εκδόθηκε το 1995 και τιμήθηκε στην Πορτογαλία με το Premio Bordallo de Literatura de Casa da Imprensa και στη Γερμανία με το βραβείο καλύτερου ξένου μυθιστορήματος. Άλλα βιβλία της: "O Cais das Merendas" (1982), "Noticia da Cidade Silvestre" (1984), "A Ultima Dona" (1992), "Marido e Outros Contos" (1997) και "Η Κοιλάδα του Πάθους" (1998). Έχει γράψει επίσης ιστορίες για νέους και θεατρικά έργα. Τα έργα της έχουν μεταφρασθεί στα γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά, ολλανδικά, ουγγρικά, ιταλικά και σουηδικά. Στα βιβλία της η Ζορζ δίνει το λόγο στις γυναίκες. Την ενδιαφέρει το πώς αυτές παρατηρούν τη χώρα τους, την Πορτογαλία, να ταλαντεύεται ανάμεσα στην παράδοση και τον εκσυγχρονισμό. Η ίδια η Ζορζ λέει πως μόνο οι γυναίκες μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του κόσμου γιατί, καθώς έμειναν για πολλά χρόνια στο περιθώριο, κατέχουν πια τη θέση του προνομιακού παρατηρητή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
274
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.348 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση