Το τραμ
zoom in
9.68€ -18% 7.94€

Ένα τραμ συνδέει μια επαρχιακή πόλη με τη γειτονική παραλία που απέχει καμιά δεκαπενταριά χιλιόμετρα. Τα πρωινά περισυλλέγει και τους μαθητές. Στη διαδρομή του από την αφετηρία στο τέρμα, καθώς περνάει ανάμεσα από αμπελώνες, παρακολουθεί τις ανθρώπινες ζωές με τα μικρογεγονότα και τις δύσκολες στιγμές τους. Η δράση εκτυλίσσεται κυρίως στην ακροθαλασσιά, σ` ένα εξοχικό σπίτι, και στην πόλη που σιγά σιγά εκσυγχρονίζεται. Παράλληλα, η εύθραυστη ζωή πασχίζει να συνεχίσει την πορεία της μέσα στους διαδρόμους και τις πτέρυγες ενός νοσοκομείου, και κάποιες ασήμαντες συμπτώσεις κάνουν μερικές φορές τις δύο τροχιές να συμπίπτουν. Ο συγγραφέας επιστρέφει στην πόλη όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια, το Περπινιάν. Το τραμ που συνδέει την πόλη με τη γειτονική ακτή λειτουργεί ως μεταφορά ενός ξεχωριστού ταξιδιού ανάμεσα στο άλλοτε και στο παρόν, σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου, όπου ένας ηλικιωμένος άνδρας νοσηλεύεται και αισθάνεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά `καθ` οδόν`. Το `Τραμ` μάς οδηγεί να σκεφτούμε όσα γράφουν ο Ντελέζ και ο Γκουαταρί στο βιβλίο τους `Τι είναι φιλοσοφία;` «Υπάρχουν περιπτώσεις που τα γηρατειά παρέχουν, όχι ασφαλώς την αιώνια νεότητα, αλλά μια υπέρτατη ελευθερία, μια απόλυτη αναγκαιότητα όπου απολαμβάνουμε μια στιγμή χάριτος ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, και όπου όλα τα κομμάτια της μηχανής συνδυάζονται για να στείλουν στο μέλλον ένα σημάδι που διατρέχει τους αιώνες: Τιτσιάνο, Τέρνερ, Μονέ». Ας μη βιαστούμε υπερβολικά να προσθέσουμε το όνομα του Κλωντ Σιμόν: είναι, πάντως, χωρίς αμφιβολία ο μεγαλύτερος εν ζωή ζωγράφος της λογοτεχνίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Claude Simon

Claude Simon (Συγγραφέας)

Ο Κλωντ Σιμόν γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1913 στη Μαδαγασκάρη και πέθανε στη Γαλλία τον Ιούλιο του 2005. Μετά από καλές σπουδές στη Γαλλία και την Αγγλία, ασχολείται με τη φωτογραφία και παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής. Το 1932 αρχίζει να ταξιδεύει στην Ευρώπη: Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα. Το 1936 πηγαίνει στη Βαρκελώνη και συμμετέχει ενεργά στην ισπανική επανάσταση. Το 1937, έχοντας επιστρέψει στη Γαλλία, ασχολείται με τη ζωγραφική, ταξιδεύει πολύ, αρχίζει να γράφει. Το 1940 πολεμά στο ιππικό, αιχμαλωτίζεται από τους Γερμανούς και κλείνεται σε στρατόπεδο στο Μύλμπεργκ της Σαξονίας, απ΄ όπου δραπετεύει στα τέλη Οκτωβρίου. Ζωγραφίζει και γράφει. Συμμετέχει στην Αντίσταση, στο Περπινιάν αρχικά και αργότερα στο Παρίσι. Ο Κλωντ Σιμόν έχει αφήσει τεράστιο συγγραφικό έργο. (φωτογραφία: Isolde Ohlbaum)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θωμάς Σκάσσης

Θωμάς Σκάσσης (Μεταφραστής)

Ο Θωμάς Σκάσσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο University College του Λονδίνου. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου επί 20 χρόνια. Συνεργάζεται με το ένθετο "Βιβλιοθήκη" της Εφημερίδας Ελευθεροτυπία, παρουσιάζοντας μεταφράσεις ξένων μυθιστορημάτων. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και μιλάει αγγλικά και γαλλικά.


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
128
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.169 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση