Ημερολόγιο 360°
zoom in
15.14€ -10% 13.63€

Το `Ημερολόγιο 360ο` είναι ένα μυθιστόρημα με τη συμβατική εμφάνιση ενός ημερολογίου, γιατί αυτό που προτείνει είναι το ημερολόγιο της ζωής με τους κρυφούς αλλά και καθοριστικούς ρυθμούς της: ημέρες της εβδομάδας, μήνες, φεγγάρια, εποχές. Σε καθεμιά απ` αυτές τις χρονικές ακολουθίες αντιστοιχεί ένας θεματικός ιστός, που εξελίσσεται σταθερά από τη μυθοπλασία στη διατριβή, περνώντας μέσα από την αυτοβιογραφική αφήγηση. Έτσι, ενώ ο άξονας της πλοκής αντιστοιχεί στις Κυριακές, υποστηριζόμενος από τη δίχως πρόσωπα διήγηση της Δευτέρας και την αντίστιξη του αστικού περιβάλλοντος του Σαββάτου, στις Τρίτες αναπτύσσεται ένας λογοτεχνικός στοχασμός που προεκτείνεται στην πορεία του κόσμου τις Τετάρτες, για να καταλήξει στον αυτοβιογραφικό σχολιασμό της Πέμπτης και να γίνει ακόμη πιο προσωπικός και απόκρυφος τις Παρασκευές, ώσπου να μεταβληθούν όλα σε μια ενιαία ροή διήγησης. Το βιβλίο, επομένως, επιδέχεται πολλές αναγνώσεις, αν επιλεγεί, για παράδειγμα, μια ημέρα της εβδομάδας ή η άλλη. Συνιστάται, ωστόσο, η γραμμική ανάγνωση, εφόσον οι διάφοροι θεματικοί ιστοί συγκλίνουν ώσπου να ενοποιηθούν σε μια ολότητα διαφορετική του απλού αθροίσματος των μερών.
Έργο με μεγάλο θεματικό πλούτο, το Ημερολόγιο 360ο είναι ταυτόχρονα έκφραση του παρόντος και του παρελθόντος, του συνόλου και της λεπτομέρειας, από τις πιο διαφορετικές γωνίες, καταστάσεις και αφηγηματικές προϋποθέσεις. Η λογοτεχνική του ποιότητα επιτείνει τη σκληρότητα ορισμένων από τις σελίδες του και την ομορφιά κάποιων άλλων, και οξύνει την ειρωνεία που συχνά κυριαρχεί στην αφήγηση.
Το `Ημερολόγιο 360ο` είναι ένα ταξίδι στα πιο βαθιά επίπεδα της συνείδησης και, ταυτόχρονα, συνιστά κι ένα ταξίδι στο σημείο με τη μεγαλύτερη ορατότητα του σύμπαντος. Ένα βιβλίο που η ανάγνωσή του ισοδυναμεί με την είσοδο στο δάσος για το οποίο γίνεται λόγος στις σελίδες του, σ` έναν τόπο όπου ο καθένας βρίσκει ό,τι αναζητούσε μια ολόκληρη ζωή ή, ανάλογα με την περίπτωση, ό,τι δεν αναζήτησε ποτέ.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Χριστίνα Θεοδωροπούλου (Μεταφραστής)


Luis Goytisolo

Luis Goytisolo (Συγγραφέας)

Ο Λουίς Γοϋτισόλο (Βαρκελώνη, 1935) έγινε διάσημος από το πρώτο του κιόλας μυθιστόρημα, Las afueras -κερδίζοντας το πρώτο βραβείο Biblioteca Breve του εκδοτικού οίκου Seix Barral S.A.-, και το όνομά του έχει καταξιωθεί ως ένα από τα πιο έγκυρα της σύγχρονης πεζογραφίας. Είναι συγγραφέας σπουδαίων έργων όπως τα Antagonia, Fabulas, Estela del fuego que se aleja ή Estatua con palomas. Είναι μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας της Ισπανίας και του έχουν απονεμηθεί μεταξύ άλλων και τα εθνικά βραβεία Λογοτεχνίας της Κριτικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
273
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.423 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση