Το όραμα της Ιωνίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το όραμα της Ιωνίας

Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία 1919-1922

Michael Llewellyn Smith

28.13€ -10% 25.32€

Τον Ιανουάριο του 1915, μετά την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Βρετανία προσέφερε στην Ελλάδα σημαντικά εδαφικά αντισταθμίσματα στη Μικρά Ασία προκειμένου να μπει η Ελλάδα στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Η πρόταση αυτή υπήρξε αφετηρία μιας διαδοχής γεγονότων που κατέληξε στην τραγωδία του 1922, με την καταστροφή της ελληνικής Σμύρνης και τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Το βιβλίο αυτό προγράφει την κατοχή της Σμύρνης και το μικρασιατικό πόλεμο σε σχέση με την ελληνική Μεγάλη Ιδέα και τις διαμάχες των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Ιχνηλατεί τις απαρχές του «οράματος της Ιωνίας» του Ελευθέριου Βενιζέλου αλλά και της ιδέας που μοιράστηκε με τον Ντέιβιντ Λόυντ Τζωρτζ για μία αγγλοελληνική συνεννόηση στην ανατολική Μεσόγειο. Η συναρπαστική αφήγηση ζωντανεύει τα γεγονότα που διαμόρφωσαν την πολιτική και την κοινωνία της νεότερης Ελλάδας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Λίνα Κάσδαγλη

Λίνα Κάσδαγλη (Μεταφραστής)

Η Λίνα Κάσδαγλη (το γένος Ηλία Βλάχου) γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1921, από γονείς εκπαιδευτικούς. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Cours Special του Γαλλικού Ινστιτούτου. Έχει εκδώσει ως τώρα τρεις ποιητικές συλλογές και έχει εργαστεί σε πολλούς τομείς του γραπτού λόγου: μεταφράσεις, παιδική λογοτεχνία, φιλολογική και τυπογραφική επιμέλεια βιβλίων, συνεργασία σε περιοδικά (Νέα Εστία, Εποχές) και στο ραδιόφωνο επί 25 χρόνια - ήταν υπεύθυνη για την έκδοση του νεανικού περιοδικού Η Οδηγός του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών. Έλαβε επίσης μέρος σε επιτροπές για τη σύνταξη σχολικών βιβλίων (Υπουργείο Παιδείας, Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη). Ήταν παντρεμένη με τον συγγραφέα Εμμ. Χ. Κάσδαγλη και έχει τρία παιδιά.

Michael Llewellyn Smith (Συγγραφέας)

Ο Μάικλ Λιουέλλυν Σμιθ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο New College της Οξφόρδης και έκανε τη διατριβή του στο St Anthony΄s College. Έχει ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην Ελλάδα. Υπηρέτησε, ως μέλος της Βρετανικής Διπλωματικής Υπηρεσίας, στη Μόσχα, στο Παρίσι, στη Βαρσοβία και δύο φορές στην Αθήνα. Ήταν πρέσβης της Βρετανίας στην Πολωνία (1991-1996) και στην Ελλάδα (1996-1999). Εκτός από το "Όραμα της Ιωνίας" έχει γράψει ένα βιβλίο για την Ελλάδα ("The Great Island: A Study of Crete") καθώς επίσης και το "Οι Ολυμπιακοί του 1896 στην Αθήνα. Η γένεση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων". Έχει επίσης δημοσιεύσει μια ιστορία του παλαιού κτιρίου της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα (πρώην οικία Ελευθερίου Βενιζέλου) καθώς και πολλά άρθρα και ομιλίες. Ζει με τη γυναίκα του Κολέτ στο Όξφορντσαϊρ και έχει δυο ενήλικα παιδιά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
679
Διαστάσεις:
22x15
Βάρος:
1.158 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση