Εύπολις ο κωμωδιογράφος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εύπολις ο κωμωδιογράφος

Tom Holt

15.89€ -27% 11.60€

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αττική με την πόλη της Αθήνας να δεσπόζει στο βάθος της. Ήταν η εποχή που τα έργα του Αισχύλου ήταν ακόμα φρέσκα στη μνήμη των ανθρώπων, ο Σοφοκλής ήταν στο απόγειο της δημιουργικότητάς του και ένας νεαρός ονόματι Ευριπίδης είχε αρχίσει να δημιουργεί εντυπώσεις. Ήταν τότε που ο Περικλής θεμελίωνε τον Παρθενώνα και οι εισφορές από τη μεγάλη αθηναϊκή αυτοκρατορία κυλούσαν σαν πλημμυρισμένος ποταμός. Το μόνο που μπορώ να σας υποσχεθώ, ως Αθηναίος και θεράπων των Μουσών, είναι πως το βιβλίο μου ετούτο θα είναι απίθανα διασκεδαστικό, συγκινητικό και ενημερωτικό και σας ζητώ να κάνετε λίγη υπομονή μέχρι να ξεκαθαρίσω ορισμένα βαρετά σημεία. Φανταστείτε, ας πούμε, πως βρίσκεστε στο θέατρο την πρώτη μέρα των Μεγάλων Διονυσίων. Πως έχετε έρθει με τα πόδια μέσα στη ζέστη από τον Μαραθώνα ή την Ελευσίνα, για να δείτε το τελευταίο έργο του διάσημου κωμωδιογράφου Ευπόλιδος από την Παλλήνη. Πρώτα πρέπει να καθήσετε και να δείτε 3 ατέλειωτες τραγωδίες που αναφέρονται σε πολιτικώς ορθά αλλά χιλιοειπωμένα θέματα, όπως είναι η πτώση της Τροίας, η εκδίκηση του Ορέστη, ή οι Επτά επί Θήβας. Εσείς, όμως, είστε διατεθειμένοι να κάνετε τη θυσία και να τις παρακολουθήσετε, μια που ξέρετε ότι η κωμωδία του Ευπόλιδος αξίζει τον κόπο. Σκέφτομαι πως κάποιοι από σας, νέοι καθώς είστε, μπορεί ούτε τα Μεγάλα Διονύσια να έχετε ακούσει ποτέ ούτε για τον μεγάλο κωμωδιογράφο Εύπολι. Τι να σας πω; Δεν πρόκειται να σας εξηγήσω εδώ τα πάντα. Σας συμβουλεύω να καθήσετε φρόνιμα και να βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από τα συμφραζόμενα, όπως έκανα κι εγώ σε όλη μου τη ζωή. Προσποιηθείτε πως αυτό εδώ δεν είναι ένα βιβλίο, μα μια συναρπαστική συζήτηση που κρυφακούτε στα λουτρά ή στην αγορά.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Νίκος Γ. Καλέντης (Υπεύθυνος Σειράς)


Γιάννης Σπανδωνής

Γιάννης Σπανδωνής (Μεταφραστής)

Γεννημένος στην Αθήνα το 1947, δημοσιογράφος κι απόγονος δημοσιογράφων, ο Γιάννης Σπανδωνής εργάστηκε σ΄ επιτελικές θέσεις μεγάλων εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και στην τηλεόραση. Το 1985 οργάνωσε με τη συνεργασία κι άλλων δημοσιογράφων το πρώτο ηλεκτρονικό αρχείο δημοσιογραφικών πληροφοριών, για λογαριασμό του Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Μπότση. Με το πρώτο του βιβλίο "Κάποτε στο Αιγαίο" αποσπά το βραβείο Μαρίας Περ. Ράλλη για τον καλύτερο νεοεμφανιζόμενο συγγραφέα του 1983. Ακολούθησαν "Ο θρήνος" (1984, Α Βραβείο Παρνασσού), "Οι Γραικοί" (1985, Α Βραβείο Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών - Ροταριανού Ομίλου), το "Προς άγνωστη κατεύθυνση" (1986, προηγούμενος τίτλος του Έτσι τα ΄φερε η μοίρα) και η μυθιστορηματική βιογραφία "Ρήγας Βελεστινλής. Ο επαναστάτης με τα τραγούδια" (Ωκεανίδα, 1995). Οι λογοτεχνικές μεταφράσεις του Γιάννη Σπανδωνή, εξάλλου, έχουν αποσπάσει ευμενή σχόλια κι επαίνους τόσο από τους κριτικούς όσο κι από πνευματικά ιδρύματα της χώρας μας και του εξωτερικού. Πιστεύοντας ότι "λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον του", ο Σπανδωνής ασχολείται κυρίως με το διαχρονικό ιστορικό μυθιστόρημα.

Tom Holt

Tom Holt (Συγγραφέας)

O Tομ Χολτ γεννήθηκε το 1961. Ήταν ένα κατσούφικο, παχύσαρκο παιδί που είχε τη μανία να κάθεται και να κάνει μελαγχολικές σκέψεις για το Άπειρο. Σπούδασε στο κολέγιο Ουάνταμ της Οξφόρδης και στο Νομικό Κολέγιο. Το πρώτο του βιβλίο (Ποιήματα, του Τομ Χολτ) το έγραψε στα δεκατρία του χρόνια και, για μεγάλη του φρίκη, ανακηρύχθηκε αμέσως παιδί θαύμα. Στην Οξφόρδη ο Χολτ ανακάλυψε τα μπιλιάρδα και μονομιάς στράφηκε από την ποίηση στο χιουμοριστικό μυθιστόρημα. Εκτός από τα κωμικά μυθιστορήματα που έχουν την προσωπική του σφραγίδα, συνεργάστηκε και με τον Στιβ Νάλον στην (ανεπίσημη) βιογραφία της Μάργκαρετ Θάτσερ που κυκλοφόρησε με τον τίτλο Εγώ, η Μαργαρίτα. Κάπως πιο αδύνατος και πολύ πιο κεφάτος σήμερα ο Τομ Χολτ είναι παντρεμένος και ζει στο Τσαρντ του Σόμερσετ, στην Αγγλία, στην προσήνεμη πλευρά μιας κονσερβοποιίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
468
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.709 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση