Για τον Νίτσε
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Για τον Νίτσε

Θέληση για τύχη

Georges Bataille

19.36€ -26% 14.33€

Ο George Bataille δεν υπήρξε ποτέ ένας «κανονικός» φιλόσοφος, όπως για παράδειγμα ο Χέγκελ ή ο Σαρτρ. Ήταν διστακτικός ως προς τις έννοιες, εύκαμπτος ως προς τα φιλοσοφικά συστήματα και βαθιά καχύποπτος ως προς τη γλώσσα. Ο Bataille ποτέ δεν ανέπτυξε ιδέες και ποτέ δεν υποστήριξε ιδέες με τη ζωή του. Δεν θα μπορούσε κατά συνέπεια, κάποιος να αναμένει ότι το έργο του «Για τον Νίτσε» θα αποτελούσε ένα παραδοσιακό σχολιασμό του Νίτσε. Το έργο αυτό είναι περισσότερο ένα εγχείρημα του Bataille να προβάλει τα στοιχεία εκείνα της φιλοσοφίας του Νίτσε, τα οποία αναγνώριζε ως δικά του. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η τεράστια συμβολή του Bataille και η μοναδικότητα του σχολιασμού του. Η γλώσσα, την οποία ο Bataille υιοθετεί προκειμένου να μιλήσει για τον κατεξοχήν φιλόσοφο της νεωτερικότητας, έχει τους τόνους και την οικειότητα μιας γλώσσας προσωπικής, μέσα από την οποία αναδύονται με μοναδικό τρόπο τα στοιχεία εκείνα που συγκροτούν την ιδιαιτερότητά του ως αναγνώστη του Νίτσε.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Στέφανος Ροζάνης

Στέφανος Ροζάνης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Στέφανος Ροζάνης γεννήθηκε στην Κάρυστο της Εύβοιας το 1942. Είναι ποιητής και δοκιμιογράφος. Ανήκει στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού "Σημειώσεις". Έχει συνεργασθεί με το Πανεπιστήμιο της Νέας Σορβόννης και τη New Philosophy Society του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα δοκιμιακά του έργα περιλαμβάνονται: "Ο Μεσσιανισμός και η ηθική φιλοσοφία του Εμμανουέλ Λεβινάς", "Η ερμηνευτική ως πράξη και θεώρηση", "Ερμηνευτικές αναγνώσεις", "Θείος Έρως", "Σολωμικά".

Georges Bataille

Georges Bataille (Συγγραφέας)

Ο Ζωρζ Μπατάιγ γεννήθηκε στο Billom το 1897. Ο πατέρας του ήταν τυφλός. Διορίζεται το 1924 στο τμήμα Μεταλλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης των Παρισίων. Ξεκινά ψυχανάλυση με τον Α. Borel, συγχρόνως δε γνωρίζεται με τους σουρεαλιστές χωρίς ποτέ να γίνει εις εξ αυτών. Τα καλοκαίρια ζει στο σπίτι του παππού του μελετώντας φιλοσοφία και θεολογία. Ο σκέψη του Νίτσε βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του και θα παραμείνει ως το τέλος της ζωής του. Το 1928 δημοσιεύει με ψευδώνυμο [Lord Auch] την "Ιστορία του ματιού". Την επόμενη χρονιά ιδρύει μαζί με τον G. Riviere το περιοδικό "Documents". Ιδρύει, το 1935, την ομάδα Contre Attaque, η οποία διαλύεται ένα χρόνο μετά. To 1946 ιδρύει το περιοδικό Critique. Το 1962 πεθαίνει στο Παρίσι. Το 1971 οι εκδόσεις Gallimard αρχίζουν την έκδοση των "Απάντων" του, με δημοσιεύσεις πολλών άγνωστων γραφτών του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Ηλιάδης (Μεταφραστής)


Χάρης Ε. Ράπτης (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
288
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.428 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση