Ο Νίτσε και η φιλοσοφία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο Νίτσε και η φιλοσοφία

Gilles Deleuze

20.00€ -10% 18.00€
Η φιλοσοφία του Νίτσε έχει μεγάλη πολεμική σημασία. Αποτελεί μία απόλυτη αντι-διαλεκτική, στοχεύει να καταγγείλει όλους τους φενακισμούς, που βρίσκουν στη διαλεκτική ένα ύστατο καταφύγιο. Αυτό που είχε ονειρευτεί, αλλά δεν είχε πραγματοποιήσει ο Σοπενχάουερ, καθώς ήταν παγιδευμένος στο δίχτυ του καντιανισμού και του πεσσιμισμού, ο Νίτσε το οικειοποιείται, με τίμημα τη ρήξη του με τον Σοπενχάουερ. Να στήσει μία νέα εικόνα της σκέψης, να απελευθερώσει τη σκέψη από τα βάρη που τη συνθλίβουν. Τρεις ιδέες ορίζουν τη διαλεκτική: η ιδέα μιας εξουσίας του αρνητικού, ως θεωρητική αρχή που εκδηλώνεται στην αντίθεση και στην αντίφαση, η ιδέα μιας αξίας της οδύνης και της λύπης, η αξιοδότηση των "λυπημένων παθών", ως πρακτική αρχή που εκδηλώνεται στη διάσπαση και στον σπαραγμό, και η ιδέα της θετικότητας, ως θεωρητικό και πρακτικό προϊόν της ίδιας της άρνησης. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι όλη η φιλοσοφία του Νίτσε, στο νόημά της ως πολεμικής, είναι η καταγγελία των τριών αυτών ιδεών.

Γιώργος Σπανός (Μεταφραστής)

Ο Γιώργος Γ. Σπανός γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και κατάγεται απ’ την Ικαρία. Τα τελευταία είκοσι χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της Nαυτιλίας των Logistics, και των Καινοτόμων Επιχειρήσεων (Innovative Startups). Είναι Μέντορας, στο Athens Center of Entrepreneurship & Innovation (ACEin), του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Έχει διακριθεί για τις υπηρεσίες του στη Διεθνή Διπλωματία, την Πολιτική, και για τη συμμετοχή του σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις ανά την Ελλάδα. Οι βασικές του σπουδές ήταν Mechanical Engineering και Shipping, Transport & Logistics στο Λονδίνο. Στη συνέχεια εξειδικεύτηκε σε θέματα Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης (HEC Παρίσι), στην Αντιτρομοκρατία (Leiden, Χάγη), όπως επίσης και στην Κλασσική Ελληνική Λογοτεχνία και Πρωτοχριστιανική Γραμματεία, (Harvard και ΜΙΤ). Είναι ειδικός σε θέματα αναγνώρισης τής απάτης και του ψεύδους μέσω της ψυχογραφικής ανάλυσης, των μικροεκφράσεων του προσώπου, της γλώσσας τού σώματος και της συναισθηματικής νοημοσύνης. Στον ελεύθερο χρόνο του, ερευνά και φέρνει στο φως αληθινές ιστορίες, ενώ αρθρογραφεί και συγγράφει λαμβάνοντας αφορμές, όχι μόνο από τις πολυσχιδείς προσωπικές κι επαγγελματικές του εμπειρίες, αλλά κι από εκείνες που παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό, ή ανέκδοτες, κι αξίζουν να διασωθούν και να εμπνεύσουν πραγματικά τον σημερινό αναγνώστη.

Gilles Deleuze

Gilles Deleuze (Συγγραφέας)

Ο γάλλος φιλόσοφος Gilles Deleuze γεννήθηκε το 1925 στο Παρίσι. Δίδαξε φιλοσοφία σε λύκεια (Amiens, Ορλεάνη, Παρίσι) και στα πανεπιστήμια της Σορβόννης (1957-1960), της Λυών (1964-1969) και της Βενσέν (1969-1987). Κατά το διάστημα 1960-1964 διετέλεσε ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS). Κυριότερα έργα του: "Difference et repetition" (1968)· "Ο Σπινόζα και το πρόβλημα της έκφρασης" (1969)· "Logique du sens" (1969)· "Ο Αντι-Οιδίπους" (1972, σε συνεργασία με τον Felix Guattari)· "Mille Plateaux" (1980, σε συνεργασία με τον Felix Guattari)· "Le pli-Leibniz et le baroque" (1988)·"Qu΄est-ce que la philosophie?" (1992, σε συνεργασία με τον Felix Guattari). Το 1992 επιδεινώνεται σοβαρά η πνευμονική πάθηση από την οποία έπασχε ήδη από το 1968. Στις 4 Νοεμβρίου του 1995 ο Deleuze αυτοκτονεί. Ένα γαλλικό περιοδικό έδωσε τον εξής σύντομο χαρακτηρισμό του Deleuze, που φαίνεται να υιοθέτησε και ο ίδιος: "Ταξίδεψε λίγο, δεν προσχώρησε ποτέ στο κομμουνιστικό κόμμα, δεν υπήρξε ποτέ φαινομενολόγος ούτε χαϊντεγκεριανός, δεν παραιτήθηκε από τον Μαρξ, ούτε απαρνήθηκε τον Μάη του ΄68".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
284
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.443 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση