Η τεχνική της ψυχανάλυσης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η τεχνική της ψυχανάλυσης

Θεωρία και πράξη

Ralph R. Greenson

Ένα εμπεριστατωμένο βιβλίο αναφοράς, με παραστατικότητα και σαφήνεια, ένα βιβλίο σπάνιο. Ο συγγραφέας έχει μια ασυνήθιστη ικανότητα να ανάγεται από το απλό στο περίπλοκο, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Αναπτύσσοντας με λεπτομέρειες τις αναλυτικές διαδικασίες, ο Ρ. Γκρίνσον δεν ορίζει κανόνες· περισσότερο αναπτύσσει γενικές αρχές ή κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα πρέπει να ταιριάζουν στον ασθενή, στον αναλυτή και στην αναλυτική κατάσταση. Με πολλά παραδείγματα περιγράφει πώς ο αναλυτής φέρνει εις πέρας τη θεραπευτική ψυχανάλυση, σεβόμενος την ποικιλομορφία των ψυχικών αστερισμών του κάθε ασθενούς σε κάθε συγκεκριμένη φάση της ανάλυσής του. Με τη διαυγή και βαθιά σκέψη του, η οποία αντικατοπτρίζεται τόσο στο αναλυτικό όσο και στο συγγραφικό του ύφος, αποφεύγει τη μηχανοποίηση της τεχνικής, πράγμα σύνηθες για τα κείμενα αυτού του είδους.
Το βιβλίο ουσιαστικά ασχολείται με τα θεμέλια της ψυχαναλυτικής τεχνικής: τη μεταβίβαση και την αντίσταση. Συστήνεται ανεπιφύλακτα στο σπουδαστή, δεδομένου ότι περιέχει μια εκτενή διασαφήνιση-τεκμηρίωση των βασικών αρχών της ψυχαναλυτικής τεχνικής.

Κώστας Α. Ζερβός (Μεταφραστής)


Ralph R. Greenson

Ralph R. Greenson (Συγγραφέας)

Ο Ραλφ Γκρίνσον υπήρξε καθηγητής της ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του UCLA, στο Λος Άντζελες. Το 1942 έγινε μέλος της Αμερικανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και το 1947 έγινε Εκπαιδευτής Αναλυτής στο Ψυχαναλυτικό Ινστιτούτο του Λος Άντζελες. Ήταν κοσμήτωρ στη Σχολή Εκπαίδευσης από το 1957 έως το 1961. Δημοσίευσε περισσότερα από εξήντα άρθρα γύρω από διάφορα ψυχαναλυτικά ζητήματα. Υπήρξε πρόεδρος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Λος Άντζελες από το 1951 έως το 1953. Το 1965 εξελέγη Πρόεδρος της Scientific Advisory Committee, Foundation for Research in Psychoanalysis, Beverly Hills. Πέθανε το 1979.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
621
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.785 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση