Ρούπελ Απρίλιος 1941
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ρούπελ Απρίλιος 1941

Η ηρωική αντίσταση των οχυρών του συγκροτήματος Σιδηροκάστρου: Το χρονικό μιας εποποιίας

Γιώργος Χαρωνίτης

30.57€ -10% 27.51€

Σκοπός του παρόντος λευκώματος είναι η περιγραφή των μαχών στη στενωπό του Ρούπελ τον Απρίλιο του 1941. Την περιοχή υπεράσπιζαν οι δυνάμεις του Συγκροτήματος Σιδηρoκάστρου που άνηκαν στην XIV Μεραρχία και το οχυρό Παλιουριώνες που ανήκε στην XVII Μεραρχία.
Η ύλη του λευκώματος οργανώνεται σε τέσσερα μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η ιστορία της κατασκευής των οχυρών της στενωπού Ρούπελ.
Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στην περίοδο πριν από την έναρξη της γερμανικής επίθεσης: σκοποί της επίθεσης, σχεδιασμός, δυνάμεις εμπόλεμων στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Δίνονται επίσης αναλυτικά στοιχεία για τις ελληνικές και γερμανικές δυνάμεις που έδρασαν στο χώρο ευθύνης του Συγκροτήματος και παρουσιάζονται οι προετοιμασίες των δυο πλευρών πριν τις μάχες.
Στο τρίτο μέρος του λευκώματος περιγράφονται οι μάχες στο Συγκρότημα του Σιδηροκάστρου και στο τέταρτο μέρος παρουσιάζονται συνοπτικά οι μάχες την Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη. Το λεύκωμα συμπληρώνεται με τον κατάλογο των πεσόντων του Συγκροτήματος καθώς και την παρουσίαση του ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Μιχάλη Τσαρτσίδη. (...)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Γιώργος Χαρωνίτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Frederick V. Carabott

Frederick V. Carabott (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Το 1943-1945 παίρνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση, φυλακίζεται και οδηγείται αιχμάλωτος στην Γερμανία. Στη συνέχεια σπουδάζει γραφίστικη στις σχολές Chelsea και St. Martin΄s του Λονδίνου. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα εργάζεται στο χώρο των διαφημίσεων, των εκδόσεων και των γραφικών τεχνών. Από το 1958 και ως το 1967 είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος, στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεργασίας αποσπά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ακολουθεί η ίδρυσις με τους Μ. Κατζουράκη, Δ. Τσόπελα και Π. Κανναβό της εταιρίας "Κ&Κ - Διαφημιστικόν Κέντρον Αθηνών" και μια σειρά βραβείων Rizzoli (1964, 1965, 1966, 1967, 1968 και 1969) για την καλύτερη ελληνική διαφήμιση. Το 1965 τιμάται με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος από την ελληνική πολιτεία για την ιδιαίτερη συμβολή του στην ανάπτυξη της γραφίστικης τέχνης στην Ελλάδα. Το 1968 γίνεται μέλος της Alliance Graphique Internationale (AGI). Από το 1979 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Έργα του έχουν επανειλημμένως φιλοξενηθεί σε διεθνείς και τοπικές εκθέσεις και έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα έντυπα.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
127
Διαστάσεις:
25x31
Βάρος:
1.176 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση