Εξουσία και παραεξουσία στην Ελλάδα 1957-1967
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εξουσία και παραεξουσία στην Ελλάδα 1957-1967

Απόρρητα ντοκουμέντα

Η κατάφωρη υπονόμευση και ο ευτελισμός της συνταγματικής νομιμότητας και των θεσμών, στη δεκαετία 1957-67, συνθέτουν ένα (πρόσθετο) μελανό κεφάλαιο στην πολύπαθη κοινοβουλευτική μας ιστορία. Η σύγκλιση της κυρίαρχης εξουσίας με την παραεξουσία, απέναντι στην προοπτική της εκτροπής, προκαλεί αναπάντητα ερωτηματικά: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, Αυλή, παραστρατιωτικές οργανώσεις και παρακρατικοί μηχανισμοί, ΚΥΠ, ξένοι τοποτηρητές και λοιποί εξωθεσμικοί παράγοντες ενορχήστρωσαν (κατά συγκυρία) τις δυνάμεις τους, ερωτοτροπώντας με την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Παραμένει αδιαμφισβήτητο ότι η τροπή των γεγονότων, μετά την αψυχολόγητη και καταστροφική διαιώνιση του εμφυλίου πολέμου, θα απέβαινε μονόδρομος για την επικρατήσασα πλευρά. Η ελλοχεύουσα (διαχρονικά) κομμουνιστική απειλή αναδείχτηκε σε ευνόητο άλλοθι της πολιτικής εξουσίας με την οποία συνέπραξαν συγκυριακά το παλάτι, οι ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα Ασφαλείας, τα ΤΕΑ, η ΚΥΠ, παρακρατικές οργανώσεις και αξιωματούχοι των Η.Π.Α. Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι αν η νόμιμη κυβερνητική εξουσία είχε όντως τη διάθεση να αναμετρηθεί με την παραεξουσία ή να συνεργαστεί τελικά μαζί της, για τη διαιώνιση της ισχύος της.
Τα παρατιθέμενα ντοκουμέντα επιβεβαιώνουν τη δεύτερη εκδοχή. Προκύπτει ότι σχεδόν καμιά μετεμφυλιακή εξουσία δεν ήταν σε θέση να επιβιώσει χωρίς την αρωγή των παραεξουσιαστικών μηχανισμών, υπό το δόγμα της (κακώς νοούμενης) εθνικοφροσύνης.

Παύλος Β. Πετρίδης

Παύλος Β. Πετρίδης (Επιμέλεια)

Ο Παύλος Β. Πετρίδης εξελέγη παμψηφεί καθηγητής πρώτης βαθμίδας, του κλάδου της πολιτικής και συνταγματικής ιστορίας, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 1982. Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε και σε πανεπιστημιακές σχολές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και είναι πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γ. Παπανδρέου. Είναι επιστημονικός σύμβουλος ιστορικών σειρών συνεργαζόμενος με τις εκδόσεις "Προσκήνιο", "University Studio Press", "Ελληνικά Γράμματα" και "Γκούτενμπεργκ". Γνωστότερα βιβλία του είναι: Νεοελληνική πολιτική ιστορία (4η έκδοση), Η ευρωπαϊκή πολιτική του Καποδίστρια (2η έκδοση), Ξένη εξάρτηση και εθνική πολιτική (2η έκδοση), Δολοφονία Λαμπράκη (2η έκδοση), Στη δίνη του εμφυλίου πολέμου (3η έκδοση), Σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία (2η έκδοση), Βασιλική προδοσία, Στη συγκυρία της αβασίλευτης, Η βασιλεία των Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα, Ανάλεκτα ιστορικοπολιτικά, Οι δίκες του Γοργοπόταμου, Εξουσία και παραεξουσία στην Ελλάδα κ.ά.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
561
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.981 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση