Οι θεομητορικές εορτές στη λατρεία της εκκλησίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι θεομητορικές εορτές στη λατρεία της εκκλησίας

Ιστορία, περιεχόμενο και επιτέλεση των θεομητορικών εορτών με βάση τις εγκωμιαστικές ομιλίες της εκκλησιαστικής γραμματείας

Γεώργιος Ν. Φίλιας

15.50€ -22% 12.09€
Οι θεομητορικές εορτές δεν αποτελούν απλώς εορτολογική κατηγορία, αλλά συνιστούν μία από τις προσφιλέστερες πτυχές της ορθοδόξου Λατρείας. Σχετιζόμενες με τα γεγονότα της ζωής ενός από τα ιερότερα πρόσωπα στην ιστορία της Εκκλησίας, οι εορτές της Θεοτόκου βιώνονται - ακόμα και από εκείνους, οι οποίοι έχουν χαλαρά ή και σχεδόν μηδαμινή σχέση με την πίστη στο Θεό - ως ο εορτασμός της "Μητέρας" του κάθε ανθρώπου. Η παρούσα μελέτη καταγράφει την εξέλιξη των θεομητορικών εορτών από τις πρώτες εκδηλώσεις τιμής προς τη Θεοτόκο στην πρωτοχριστιανική Εκκλησία, έως την τελική διαμόρφωση των εν λόγω εορτών. Παράλληλα με τις πτυχές της ιστορικής διαδρομής τους, οι θεομητορικές εορτές αναδεικνύουν το βαθύτερο νόημα της σωτηρίας του ανθρώπου μέσα από την πραγματοποίηση του σχεδίου της Θείας Οικονομίας. Όλα τα επιμέρους στοιχεία του θεολογικού περιεχομένου τους, καθώς και θέματα τα οποία σχετίζονται με την επιτέλεσή τους (το τελετουργικό τους), εκτίθενται στη μελέτη η οποία δομείται επί τη βάσει σχετικών μαρτυριών των εγκωμιαστικών προς τη Θεοτόκο Ομιλιών πολλών εκκλησιαστικών συγγραφέων. Η όλη έρευνα αποτελεί συμβολή στο σημαντικό κλάδο της Λειτουργικής επιστήμης, την εορτολογία.

Γεώργιος Ν. Φίλιας (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Ως αριστούχος και υπότροφος, συνέχισε τις σπουδές του, στο χώρο της ιστορίας και θεολογίας της χριστιανικής λατρείας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο των Παρισίων, από τα οποία έλαβε το "Ανώτατο Δίπλωμα Λειτουργικών Σπουδών", δύο "Διπλώματα εμπεριστατωμένων σπουδών" (D.E.A.) στη Λειτουργική και στην παλαιοχριστιανική ιστορία, καθώς και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης με ειδίκευση στη λειτουργική. Ακολούθως μελέτησε τη χειρόγραφη ευχολογική παράδοση στη βιβλιοθήκη του Βατικανού, καρπός της οποίας υπήρξε η δεύτερη διδακτορική του μελέτη και η αναγόρευσή του σε Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, στην οποία εδίδαξε κατ΄ εντολήν το μάθημα της Λειτουργικής και Ομιλητικής, έως της εκλογής του σε Επίκουρο Καθηγητή· έκτοτε, πλην του συγκεκριμένου μαθήματος, διδάσκει τα μαθήματα Θεολογίας της Λατρείας και Εορτολογίας. Υπηρέτησε επί μακρόν ως καθηγητής Μέσης Εκπαιδεύσεως σε Πειραματικά Λύκεια και Γυμνάσια και συμμετείχε ως συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε προγράμματα αναθεωρήσεως των αναλυτικών προγραμμάτων του μαθήματος των Θρησκευτικών, στη διδασκαλία επιμορφώσεως των καθηγητών Μ.Ε. καθώς και στις συγγραφικές ομάδες δύο διδακτικών βιβλίων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
215
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.263 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση