Τι είναι η αρχαία ελληνική φιλοσοφία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τι είναι η αρχαία ελληνική φιλοσοφία

Pierre Hadot

Τι είναι η αρχαία ελληνική φιλοσοφία;
Στο ερώτημα αυτό, η πανεπιστημιακή παράδοση απαντά μέσα από μια σειρά θεωριών και συστημάτων - απάντηση η οποία, εξάλλου, από πολύ νωρίς οφείλεται στην πρόθεση του Χριστιανισμού να εκλάβει τη "σοφία" ως "άσκηση".
Στο ίδιο ερώτημα, ο Pierre Hadot προσφέρει μιαν εντελώς νέα απάντηση: από τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, ίσως και από την εποχή των Προσωκρατικών ακόμα, έως τις απαρχές του Χριστιανισμού, η φιλοσοφία εμφορείτο διαρκώς από μια πρωταρχική επιλογή ενός ορισμένου ιδεώδους ζωής, από μια καθολική αντίληψη του κόσμου, από μια συνειδητή επιλογή συνύπαρξης εντός του κόσμου, διά της κοινότητας ή διά της παιδείας. Από αυτή την εξέλιξη του ατόμου απορρέει ο φιλοσοφικός λόγος που αντιλαμβάνεται το είναι ως αναπαράσταση του κόσμου.
Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία δεν είναι λοιπόν ένα σύστημα, είναι μια προπαρασκευαστική άσκηση που αποβλέπει στη σοφία, είναι μια άσκηση πνευματική.

Άντα Κλαμπατσέα (Μεταφραστής)


Pierre Hadot

Pierre Hadot (Συγγραφέας)

Ο Πιέρ Αντό γεννήθηκε στο Παρίσι το 1922. Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόνη και χειροτονήθηκε ιερέας το 1944, εγκατέλειψε όμως οριστικά το σχήμα το 1952. Το 1964 εξελέγη διεθυντής σπουδών στο Τμήμα Θρησκευτικών Επιστημών της Ecole Pratique des Hautes Etudes και το 1982 καθηγητής στο κορυφαίο College de France. Έργα του: "Πλωτίνος ή η απλότητα του βλέμματος" (1963), "Πνευματικές ασκήσεις και αρχαία φιλοσοφία" (1981), "Το εσωτερικό φρούριο. Εισαγωγή στα "Εις εαυτόν" του Μάρκου Αυρηλίου" (1992), "Τι είναι η αρχαία φιλοσοφία;" (1995), "Σωκράτους εγκώμιον" (1998), "Η φιλοσοφία ως τρόπος ζωής" (2001).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
483
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.683 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση