Αποχαιρετισμός στον λόγο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αποχαιρετισμός στον λόγο

Δοκίμιο

Paul Feyerabend

25.44€ -10% 22.90€

Ο«Αποχαιρετισμός στον Λόγο» απευθύνει μια ρωμαλέα πρόκληση στον επιστημονικό ορθολογισμό που υπόκειται στα δυτικά ιδεώδη της «προόδου» και της «ανάπτυξης», των οποίων οι ολέθριες συνέπειες αναγνωρίζονται πλέον ευρέως. Τα δοκίμια αυτού του βιβλίου, παρά την ποικιλία τους ως προς τα θέματα και τις αφορμές για τις οποίες γράφτηκαν, έχουν συνεπή φιλοσοφικό στόχο. Ο Φεγεράμπεντ είτε εξετάζει την ελληνική τέχνη και σκέψη είτε υπερασπίζεται την Εκκλησία στη διαμάχη της με το Γαλιλαίο είτε ερευνά την εξέλιξη της κβαντικής φυσικής είτε εκθέτει τον δογματισμό του Κάρλ Πόπερ, προβάλλει μια ιστοριστική και σχετιστική αντίληψη για τις επιστήμες. Η επίκληση του Λόγου, όπως επιμένει, είναι κενολογία και πρέπει να την αντικαταστήσουμε με μια αντίληψη της επιστήμης που να την υπάγει στις ανάγκες των πολιτών και των κοινωνιών.
Προληπτικός, πολεμικός και αυστηρή επιχειρηματολογία, ο «Αποχαιρετισμός στον Λόγο» θα εξοργίσει τους επικριτές του Φεγεράμπεντ και θα καταευχαριστήσει τους πολλούς που συμφωνούν μαζί του.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Paul Feyerabend

Paul Feyerabend (Συγγραφέας)

Ο Paul Feyerabend, ένας από τους πιο πολυσυζητημένους και αμφιλεγόμενους φιλοσόφους της εποχής μας, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1924. Το 1955 εγκατέλειψε την Αυστρία για μια θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ. Πρόμαχος μιας επιστημονικής μεθοδολογίας την οποία χαρακτήρισε "αναρχική", τάχθηκε υπέρ του χωρισμού επιστήμης και κράτους, δηλώνοντας ότι κάθε επιστήμονας έχει τον προσωπικό του τρόπο εργασίας. Δίδαξε φιλοσοφία και φιλοσοφία της επιστήμης σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέθανε το 1994.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάρης Μπουρλάκης (Μεταφραστής)


Στέλιος Βιρβιδάκης (Επιμέλεια)

Ο Στέλιος Βιρβιδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πτυχίο τμήματος φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και ψυχολογίας) και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris I / Sorbonne - Pantheon Maitrise (DEA) και Princeton (Ph.D). Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Princeton το 1984, με θέμα διατριβής "Transcendenta Arguments, Transcendental Idealism and Scepticism". Έχει διδάξει φιλοσοφία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Deree), όπου διετέλεσε και διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ως επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rennes I. Από το 2005 είναι καθηγητής φιλοσοφίας του τμήματος μεθοδολογίας, ιστορίας και θεωρίας της επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και φιλοσοφικά λεξικά, στο χώρο της γνωσιολογίας, της ηθικής και της ιστορίας της φιλοσοφίας, καθώς και τη μονογραφία "La robustesse du bien", Nimes: Jaqueline Chambon, 1996. Είναι μέλος διαφόρων ελληνικών και διεθνών φιλοσοφικών εταιρειών όπως της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοφικών Εταιρειών (FISP) και της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών "Δευκαλίων", "Ισοπολιτεία", "Επιστήμη και Κοινωνία" και "Cogito".

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
469
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.689 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση