Αυτογνωσία και αυτοδιαχείριση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αυτογνωσία και αυτοδιαχείριση

Γνωσιακή-συμπεριφοριστική προσέγγιση: Ένα μοντέλο κλινικής πρακτικής και εκπαίδευσης ειδικών ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικών

Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι

Κατερίνα Αγγελή

Γιώργος Ευσταθίου

Το παρόν βιβλίο αποτελεί τη φυσική συνέχεια - συνέπεια του προηγούμενου (Αυτογνωσία: Αυτοανάλυση και Αυτοέλεγχος), ενσωματώνει όλες τις νέες εξελίξεις και τις αλλαγές που σημειώθηκαν κατά τα είκοσι χρόνια στους κόλπους της γνωσιακής - συμπεριφοριστικής προσέγγισης. Σκοπός του είναι να προσφέρει στον αναγνώστη τις απαραίτητες θεωρητικές βάσεις ώστε να κατανοήσει το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης και τις εφαρμογές του στην εκπαιδευτική πράξη, αλλά και να συμβάλει στη βελτίωση του επαγγελματικού εαυτού των ειδικών ψυχικής υγείας, και των εκπαιδευτικών που ασχολούνται με την συμβουλευτική. Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο παρουσιάζονται το μοντέλο αυτορρύθμισης, ένα παρεμβατικό μοντέλο δράσης όταν οι εγγενείς αυτορρυθμιστικοί μηχανισμοί των ανθρώπων δεν επαρκούν, καθώς και οι επτά φάσεις του μοντέλου αυτοδιαχείρισης που αποτελεί καρπό της θεωρητικής και ερευνητικής εργασίας τριών καταξιωμένων επιστημόνων του χώρου. Η ιδιαίτερη προσφορά του βιβλίου όμως έγκειται στην παρουσίαση της χρήσης του μοντέλου αυτοδιαχείρισης για τη βελτίωση της αυτογνωσίας των ειδικών ψυχικής υγείας και των εκπαιδευτικών που ασχολούνται με την συμβουλευτική. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται και η περιγραφή των εμπειριών της συγγραφέως από τα όσα διαδραματίζονται σε συγκεκριμένες ομάδες αυτογνωσίας. Ασφαλώς ένα βιβλίο δεν είναι αρκετό για να ωφελήσει ουσιαστικά τον αναγνώστη σε προσωπικό επίπεδο, ούτε επαρκεί ως εκπαίδευση για τον συντονισμό ομάδων αυτογνωσίας. Μπορεί όμως να πληροφορήσει και να ευαισθητοποιήσει όλους εκείνους που ενδιαφέρονται, όπως μπορεί να προσφέρει στον έμπειρο γνωστικο - συμπεριφοριστή ψυχοθεραπευτή ένα πλαίσιο οργάνωσης του ψυχοθεραπευτικού του έργου με βάση το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι (Συγγραφέας)

Η Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι είναι καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιστημονική Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και του Κύκλου Ευαισθητοποίησης στην Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Θεραπεία. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 1972 ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα "Το πρόβλημα του παιδιού στο Νοσοκομείο". Ειδικεύθηκε στη Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Βιέννης ως κρατική υπότροφος και διατέλεσε για πέντε χρόνια Ψυχολόγος πλήρους απασχόλησης στην Ψυχολογική Υπηρεσία του Δήμου (και ομοσπονδιακού κρατιδίου) της Βιέννης. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1977 και εργάστηκε ιδιωτικά ως Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Το 1981 διορίστηκε Επιμελήτρια του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1997 εκλέχθηκε Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας. Είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και του Κύκλου Ευαισθητοποίησης στην Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Θεραπεία, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, Μέλος ΔΣ της Επιστημονικής Ένωσης Νέα Παιδεία, Διδάσκουσα - Θεραπεύτρια και Επόπτρια της Αυστριακής Εταιρείας Θεραπείας της Συμπεριφοράς, Ιδρυτικό Μέλος και Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη FEDORA-Psyche και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στην κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Αγγελή (Συγγραφέας)

Η Κ. Αγγελή είναι κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ευσταθίου (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ευσταθίου είναι Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτορας Κλινικής Ψυχολογίας. Έχει συνεργαστεί με το Ερευνητικό και Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας ως εθνικός αντιπρόσωπος για ερευνητικά θέματα (Biomed: psychoedutraining) και συνεργάζεται με το Εργαστήριο Πειραματικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ως υπεύθυνος σεμιναρίων επιμόρφωσης μεθοδολογίας έρευνας. Είναι υπεύθυνος του ερευνητικού τομέα του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης "Ανάπλαση" ως θεραπευτής biofeedback και με το Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών προσφέροντας ατομική και ομαδική συμβουλευτική. Ασκεί ιδιωτικό επάγγελμα ως κλινικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής. Έχει διδάξει στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας και στο Μεταπτυχιακό Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συντονιστής του Κύκλου Ευαισθητοποίησης στη Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία και διδάσκων και επόπτης στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι η ψυχοθεραπεία διαταραχών προσωπικότητας και η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσω ηλεκτρονικών μορφών επικοινωνίας. Η επιστημονική του δραστηριότητα περιλαμβάνει εκδόσεις βιβλίων, κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους, άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, πανεπιστημιακών σημειώσεων και μεταφράσεων ξένων συγγραμμάτων καθώς και συμμετοχές σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
451
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.94 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση