Η θεωρία της ηδονής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η θεωρία της ηδονής

Giacomo Leopardi

19.08€ -10% 17.17€

Η «Θεωρία της ηδονής» έχει ανομολόγητη αφετηρία στη σαιξπηρική προβληματική του Άμλετ. Το τεράστιο πρόβλημα, με το οποίο καταπιάνεται ο Ιταλός ποιητής και φιλόσοφος, είναι εκείνο που θέτει ο σαιξπηρικός ήρωας: to be or not to be? Πρόβλημα που ο ίδιος επαναθέτει ως εξής: αφού η ζωή είναι ένα κακό, γιατί να ζει κανείς; Η ερώτηση ωστόσο δεν είναι ρητορική, δεν είναι απάντηση στο ερώτημα του Άμλετ, στην έννοια της επιλογής της αυτοκτονίας. Η κινητήρια δύναμη του ανθρώπου και κάθε ζωντανού οργανισμού είναι η αγάπη για τον εαυτό του, η αναζήτηση συνεπώς της απόλυτης, αιώνιας και άπειρης ευτυχίας του, η οποία συνίσταται στην ηδονή, στην απόλαυση, στη χαρά. Αιώνια και άπειρη απόλαυση δεν μπορεί να γνωρίσει ωστόσο ο άνθρωπος, εξ ου η δυστυχία του, ο τραγικός χαρακτήρας της ζωής, η οποία δεν μπορεί να έχει αυτό που πρωτίστως επιθυμεί, αυτό που αποτελεί τον υπέρτατο σκοπό της. Την απόλυτη, αιώνια και άπειρη, απόλαυση και ευτυχία ο Λεοπάρντι την αναζητεί στη γη, όχι στον χριστιανικό ουρανό. Η απαισιοδοξία του δεν είναι μεθοδική αλλά ουσιαστική και απόλυτη. Η λεγόμενη απόλαυση στη γη είναι αρνητική, είναι απλώς η προσωρινή κατάπαυση του πόνου, ο οποίος απορρέει από την ανυπαρξία της απόλυτης ευτυχίας... Η.Π. ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ελευθέριος Καρτάκης (Υπεύθυνος Σειράς)


Η. Π. Νικολούδης

Η. Π. Νικολούδης (Μεταφραστής)

Ο Η. Π. Νικολούδης γεννήθηκε στο Οίτυλο της Λακωνίας το 1939. Σπούδασε νομικά, κοινωνιολογία, γλωσσολογία, πολιτικές επιστήμες, οικονομικά και φιλοσοφία στην Αθήνα, στο Παρίσι, στο Στρασβούργο και στη Χάγη. Είναι διδάκτωρ του Α Πανεπιστημίου των Παρισίων. Δίδαξε φιλοσοφία και κοινωνιολογία στο Ε. Μ. Πολυτεχνείο κατά την περίοδο 1975-1984. Έχει δημοσιεύσει διάφορα έργα, ιδίως: "Έννοια και χρησιμότητα της φιλοσοφίας", εκδ. Γρηγόρη· "Ζητήματα θεωρίας και πράξης", εκδ. Παπαζήση· "Έρως και λόγος. Το ομηρικό "διαλέγεσθαι" πρώτη ύλη της διαλεκτικής" εκδ. Ροές· "Από τον Προμηθέα στο Σωκράτη" εκδ. Ροές· επίσης με σχόλια και εισαγωγές το "Όργανον", την "Ποιητική", τη "Ρητορική", και τα "Φυσικά" του Αριστοτέλους και τον "Σοφιστή" του Πλάτωνος, στις εκδ. Κάκτος και "Νόμοι" στις εκδ. Δαίδαλος-Ζαχαρόπουλος. Η τελευταία αυτή έκδοση έχει χαρακτηρισθεί ως η καλύτερη παγκοσμίως παρουσίαση των "Νόμων" του Πλάτωνος. Έχει δημοσιεύσει, επίσης, κι έναν μεγάλον αριθμό άρθρων και μελετών στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Έχει μεταφράσει από τα γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά πολλά σημαντικά κείμενα.

Giacomo Leopardi

Giacomo Leopardi (Συγγραφέας)

Ο Τζιάκομο Λεοπάρντι (Giacomo Leopardi: Ρεκανάτι, 1798 - Νεάπολη, 1837) θεωρείται ο σημαντικότερος Ιταλός ποιητής μετά τον Πετράρχη. Πολυμαθέστατος, πολύγλωσσος, φιλόσοφος και αρχαιογνώστης, ήταν απόγονος παλαιάς οικογένειας ευγενών γαιοκτημόνων η οποία, αρχικά, τον προόριζε για τον εκκλησιαστικό βίο. Από την πρώτη νεότητά του, διακατείχε τον φιλάσθενο κόμη το συναίσθημα της μοναξιάς και της απαισιοδοξίας. Έβρισκε καταφύγιο στη μελέτη και εκπόνησε πλήθος εργασιών σε επιστημονικά, φιλοσοφικά και φιλολογικά θέματα. Έζησε κατά διαστήματα στη Ρώμη, το Μιλάνο, την Μπολόνια, τη Φλωρεντία, τη Νεάπολη. Ένιωθε εξόριστος στον κόσμο, τον οποίο ο ίδιος ονόμαζε: "τάφο των ζωντανών" και στιγμάτισε την ηθική, διανοητική και πολιτική παρακμή αντιτάσσοντας το σκεπτικισμό, την ειρωνεία, την αφοσίωση στην τέχνη του. Πέθανε σε ηλικία 39 ετών. Μερικά από τα έργα του: "Ο θάνατος του Έκτορα" (1809), "Ιστορία της αστρονομίας" (1813), "Άσματα" (1816-1835), "Μικρά ηθικά έργα" (1820-1824), "Το όνειρο" (1825), "Σκέψεις" (1832). Μετέφρασε επίσης Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
253
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.387 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση