Πώς χάθηκε η ρώσικη επανάσταση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πώς χάθηκε η ρώσικη επανάσταση

Από το εργατικό κράτος στον κρατικό καπιταλισμό

Συλλογικό έργο

Πάνος Γκαργκάνας

Chris Harman

Η επανάσταση του Οκτώβρη του 1917 στη Ρωσία έφερε την εργατική τάξη στην εξουσία. Για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, το κράτος των εργατικών συμβουλίων - των σοβιέτ -άνοιγε την προοπτική μιας καινούργιας σοσιαλιστικής κοινωνίας απαλλαγμένης από τη φρίκη του καπιταλισμού. Σήμερα που το σύστημα βρίσκεται ξανά βυθισμένο στην κρίση και οι εργαζόμενοι δίνουν σκληρές μάχες, οι πολιτικοί μας λένε ότι οι ελπίδες μας δεν μπορούν να στρέφονται στο 1917, γιατί η επανάσταση απέτυχε. Αυτό το βιβλίο υποστηρίζει ότι ο Σταλινισμός δεν ήταν η συνέχεια, αλλά η αντεπαναστατική ανατροπή των κατακτήσεων του Οκτώβρη. Στη δεκαετία του `30, η σταλινική γραφειοκρατία εγκαθίδρυσε ένα καθεστώς εκμεταλλευτικό και καταπιεστικό - ένα καθεστώς κρατικού καπιταλισμού. Χρησιμοποιώντας τις ιδέες του Μαρξ, τα κείμενα του βιβλίου δίνουν απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα: Πώς χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση; Πώς αναρριχήθηκε στην εξουσία η γραφειοκρατία; Πώς και γιατί έφτασαν στην κρίση και στην κατάρρευση τα σταλινικά καθεστώτα παρά τις προσπάθειες μεταρρύθμισης του Γκορμπατσόφ;


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάνος Γκαργκάνας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Chris Harman (Συγγραφέας)

Ο Κρις Χάρμαν (1942-2009) ήταν ηγετικό στέλεχος του Socialist Workers Party στη Βρετανία. Για 25 χρόνια υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας Socialist Worker και τα τελευταία χρόνια ήταν εκδότης του περιοδικού International Socialism.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Alex Callinicos

Alex Callinicos (Συγγραφέας)

Ο Alex Callinicos (1950-) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο King΄s College του Λονδίνου, ηγετικό μέλος του Socialist Workers Party στη Βρετανία και εκδότης του περιοδικού "International Socialism". Από τις εκδόσεις " Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο" κυκλοφορούν μεταφρασμένα στα ελληνικά τα βιβλία του "Ρατσισμός: Τι είναι και πώς παλεύεται", "Το αντικαπιταλιστικό κίνημα και η επαναστατική αριστερά", "Πώς χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση" (με Chris Harman και Πάνο Γκαργκάνα), "Παγκοσμιοποίηση και ιμπεριαλισμός" (με Π. Γκαργκάνα και Μαρία Στύλλου), "Μπορεί να γίνει επανάσταση σήμερα;" (με Π. Γκαργκάνα και Μ. Στύλλου), "Οι επαναστατικές ιδέες του Καρλ Μαρξ" και "Η αποκρυπτογράφηση του Κεφαλαίου".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Πετράκος (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
89
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.125 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση