Η χρήση του χρόνου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η χρήση του χρόνου

Michel Butor

19.27€ -18% 15.80€

Το πρόβλημα της πόλης είναι μια από τις εμμονές μου. Διατηρώ ιδιαίτερα αμφίσημες σχέσεις με τις πόλεις: τις μισώ και τις αγαπώ ταυτόχρονα. Στη `Χρήση του χρόνου` υπάρχει, μεταξύ άλλων, μια πόλη όπου κάποιο πρόσωπο περιδιαβάζει. Ο εξόριστος αφηγητής του `Passage de Milan` αντικατοπτρίζεται τώρα στο `Εγώ` του Jacques Revel, του εξόριστου Παρισινού που ζει συντροφιά με την `έκλειψη` της πόλης του Παρισιού. Υπάρχει στη `Χρήση του χρόνου` μια πόλη -που είναι και το κεντρικό πρόσωπο-, η οποία προσωποποιείται άλλωστε όλο και περισσότερο, δημιουργώντας κάποιο είδος βαθύτατου παγανισμού που γίνεται εμφανέστερος στην `Τροποποίηση` [. . .]. Στη `Χρήση του χρόνου` υπάρχει μια μονάχα πόλη πού εμφανίζεται όμως στο μέσον, θα `λεγες, άλλων πόλεων, τις όποιες και αποχωρίζεται: Το Bleston είναι πόλη της εξορίας, είναι αδύνατο να βρεθείς εκεί ολοκληρωτικά. Όταν είσαι στην πόλη αυτή, βρίσκεσαι μονίμως αλλού [. . .]. Η κυρίως πόλη εμφανίζεται λοιπόν ως κέντρο ενός δακτυλίου από αντιφωνήσεις άλλων πόλεων, σύγχρονων ή αρχαίων, και κάθε ένα από τα μνημεία του Bleston απηχεί ορισμένες από τις στιγμές της πλοκής, πού μετουσιώνονται σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Οι μακροπερίοδοι προτάσεις που καταλαμβάνουν κεντρική θέση στη `Χρήση του χρόνου` θεωρήθηκαν σκανδαλώδεις. Αλλ` επειδή δεν ήμουν και πολύ γνωστός, το σκάνδαλο περιορίστηκε εκ των πραγμάτων. Σε διάστημα λίγων χρόνων, η μακροπερίοδος πρόταση έγινε εντελώς αποδεκτή. Ακόμα και τον επόμενο χρόνο, με την `Τροποποίηση`, όπου οι προτάσεις είναι εξίσου μεγάλες, ή απαγόρευση είχε ήδη αρθεί. Είδα με τα μάτια μου την απαγόρευση να χάνεται! [Αποσπάσματα από συνέντευξη του Michel Butor στον Michel Sicard, περ. Magazine Litteraire, 1974]


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γιώργος Σπανός (Μεταφραστής)

Ο Γιώργος Γ. Σπανός γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και κατάγεται απ’ την Ικαρία. Τα τελευταία είκοσι χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της Nαυτιλίας των Logistics, και των Καινοτόμων Επιχειρήσεων (Innovative Startups). Είναι Μέντορας, στο Athens Center of Entrepreneurship & Innovation (ACEin), του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Έχει διακριθεί για τις υπηρεσίες του στη Διεθνή Διπλωματία, την Πολιτική, και για τη συμμετοχή του σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις ανά την Ελλάδα. Οι βασικές του σπουδές ήταν Mechanical Engineering και Shipping, Transport & Logistics στο Λονδίνο. Στη συνέχεια εξειδικεύτηκε σε θέματα Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης (HEC Παρίσι), στην Αντιτρομοκρατία (Leiden, Χάγη), όπως επίσης και στην Κλασσική Ελληνική Λογοτεχνία και Πρωτοχριστιανική Γραμματεία, (Harvard και ΜΙΤ). Είναι ειδικός σε θέματα αναγνώρισης τής απάτης και του ψεύδους μέσω της ψυχογραφικής ανάλυσης, των μικροεκφράσεων του προσώπου, της γλώσσας τού σώματος και της συναισθηματικής νοημοσύνης. Στον ελεύθερο χρόνο του, ερευνά και φέρνει στο φως αληθινές ιστορίες, ενώ αρθρογραφεί και συγγράφει λαμβάνοντας αφορμές, όχι μόνο από τις πολυσχιδείς προσωπικές κι επαγγελματικές του εμπειρίες, αλλά κι από εκείνες που παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό, ή ανέκδοτες, κι αξίζουν να διασωθούν και να εμπνεύσουν πραγματικά τον σημερινό αναγνώστη.

Michel Butor

Michel Butor (Συγγραφέας)

Ο Μισέλ Μπιτόρ γεννήθηκε στο Mons-en-Baroeul της Γαλλίας το 1926. Τα χρόνια του ΄50 εργάστηκε ως καθηγητής γαλλικών στην Αίγυπτο και στη συνέχεια καθηγητής φιλοσοφίας στην Ecole Internationale της Γενεύης. Στη συνέχεια ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα στον τομέα της λογοτεχνίας, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία (Πανεπιστήμιο της Νίκαιας) και στην Ελβετία (Πανεπιστήμιο της Γενεύης(, από το οποίο πήρε τη σύνταξή του το 1991. Ως συγγραφέας ασχολήθηκε κυρίως με το μυθιστόρημα, αλλά και με τα υπόλοιπα είδη του πεζού λόγου, την ποίηση και το δοκίμιο. Έγραψε τα μυθιστορήματα "Passage de Milan" (1954), "L΄Emploi du temps"/"Η χρήση του χρόνου" (1956)¨, "La Modification"/"Τροποποίηση" (1957, βραβείο Renaudot), "Degres" (1960), πειραματικά κείμενα/σύντομα πεζά, έντεκα ποιητικές συλλογές καθώς και πολυάριθμα γραπτά πάνω σε θέματα ζωγραφικής, ιστορίας της λογοτεχνίας και θεωρίας της τέχνης. Έφυγε από τη ζωή στις 24 Αυγούστου 2016.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
410
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.617 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση