Ρουμπαγιάτ
zoom in

«Ρουμπαγιάτ» σημαίνει τετράστιχα». Αν και το τετράστιχο -ρουμπάι- ήταν ένα ποιητικό σχήμα στο οποίο δοκιμάζονταν όλοι οι Πέρσες ποιητές, πριν και μετά τον Ομάρ Καγιάμ, ο όρος συνδέεται κυρίως με αυτόν τον μεγάλο ποιητή, αστρονόμο, μαθηματικό και φιλόσοφο που έζησε στη Νισαπούρ του Χορασάν ανάμεσα στο ΙΑ’ και ΙΒ’ αιώνα (1040-1123). Η ποίησή του, ιδιαίτερα πλούσια σε μεταφορές κι εξαίσια περιεκτική σε συλλογισμούς, δυναμική και κριτική, διεισδύει στην ουσία της ζωής και της ύπαρξης, και την αναδείχνει, με όρους ποιητικούς, με χιούμορ και μελαγχολία ταυτόχρονα, και χωρίς αυταπάτες.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Ζωή Βαλάση

Ζωή Βαλάση (Μεταφραστής)

Η Ζωή Βαλάση (γένους Τζίμα, Αθήνα 1945) είναι συγγραφέας και κριτικός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Σορβόννη-Παρίσι IV. Από το 1976 έχει εκδώσει περισσότερα από πενήντα βιβλία, κυρίως για παιδιά, και έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, με το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση, - είτε για επιστημονικά θέματα είτε με έργα μυθοπλασίας -, και με διάφορα παιδαγωγικά και ερευνητικά ευρωπαϊκά κέντρα για τη νεοελληνική λογοτεχνία και γλώσσα. Έχει προσκληθεί και έχει εκπροσωπήσει το ελληνικό παιδικό βιβλίο σε διεθνή συνέδρια και διεθνείς συναντήσεις για το βιβλίο. Έχει τιμηθεί με ελληνικά και διεθνή βραβεία (1983, 1987, 2000, 2014) και έργα της έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στο εξωτερικό. Καθιέρωσε τακτική στήλη κριτικής του παιδικού βιβλίου στην εφημερίδα Ριζοσπάστης (1975-1987), και δίδαξε επί είκοσι χρόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το μάθημα "Εισαγωγή στη μελέτη της Λογοτεχνίας και των Βιβλίων για Παιδιά".

Omar Khayyam

Omar Khayyam (Συγγραφέας)

Ο Πέρσης αστρονόμος, μαθηματικός, φιλόσοφος και ποιητής Sheikh Ghiathuddin Abdul Fath Omar ibn al Khayaam al Ghaq γεννήθηκε στη Νισαπούρ γύρω στα 1040 και πέθανε το 1109 μ.Χ. Τον ονόμασαν "Βολταίρο της Ανατολής". Εκτός από τα 500 ρουμπαγιάτ, έχει γράψει και ένα σημαντικό έργο για άλγεβρα. Τα ρουμπαγιάτ -ρουμπάι είναι το τετράστιχο- έγιναν γνωστά στη Δύση από τη μετάφραση του Edward Fitzgerald, τυπωμένη για πρώτη φορά στα 1858, που βασίστηκε σε χειρόγραφο του 14ου αιώνα, φυλαγμένο σε βιβλιοθήκη της Οξφόρδης. Έκτοτε μεταφράστηκαν στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
16x17
Βάρος:
0.328 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση