Μίλα μου για τον Μανόλη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μίλα μου για τον Μανόλη

Allain Glykos

Μεγαλωμένος στη Γαλλία, από πατέρα Έλληνα πρόσφυγα από τα Βούρλα της Μικράς Ασίας, ο ήρωας-αφηγητής επιστρέφει στην Ελλάδα για να βρει τα ίχνη της πορείας του, μια πορεία που ο ίδιος προτιμάει να την αφήνει βυθισμένη στη σιωπή. Εδώ θα διαπιστώσει ότι και οι άλλοι πρωταγωνιστές του προσφυγικού δράματος προτιμούν να κρατούν το στόμα τους κλειστό. Το παρελθόν ανήκει στη σιωπή του. Κι αυτή η σιωπή, που σαν μόνιμο υπονοούμενο απλώνεται σε κάθε βήμα του αφηγητή, για να δώσει μια εντελώς πρωτότυπη και τρυφερή εικόνα του τοπίου της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας, δημιουργεί τη συγκινησιακή φόρτιση και τις εντάσεις μιας λογοτεχνίας χαμηλόφωνης που μεταμορφώνει τη Μεγάλη Ιστορία σε προσωπικό εσωτερικό δράμα.

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Τάκης Θεοδωρόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπουδασε στο Παρίσι συγκριτική λογοτεχνία, θεατρολογία και ανθρωπολογία του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Το 1985 εξέδωσε με τον Μάνο Χατζιδάκι το πολιτιστικό περιοδικό "Το Τέταρτο". Έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο και διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα "Τα Νέα". Από τα μυθιστορήματά του, το "Αδιανόητο τοπίο" και η "Πτώση του Νάρκισσου" έχουν εκδοθεί ή είναι υπό έκδοση σε αρκετές ξένες γλώσσες (γαλλικά, ιταλικά, σερβικά, τουρκικά, βουλγάρικα). Από το 1996 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο. Το μυθιστόρημά του "Η δύναμη του σκοτεινού θεού" τιμήθηκε το 1999 με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστας και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2004 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε ένα από τα μεγάλα της βραβεία, το "Αργυρό Μετάλλιο για την ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και της λογοτεχνίας". Μεταξύ Μαρτίου 2010 - Οκτωβρίου 2011 (οπότε παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους), διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.


Ελίνα Χ. Μαρμαρίδου

Ελίνα Χ. Μαρμαρίδου (Μεταφραστής)

Η Ελίνα Μαρμαρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί. Σπούδασε σπούδασε γλωσσικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Στρασβούργου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές μεταφρασιολογίας στο Παρίσι, στη σχολή μετάφρασης ESIT του Πανεπιστημίου Paris III. Είναι διδάκτωρ μεταφρασιολογίας της ίδιας σχολής. Στο Παρίσι εκπαιδεύτηκε στην ενεργειακή μέθοδο θεραπείας Ρέικι. Έχει μεταφράσει 46 βιβλία για εκδοτικούς οίκους Ελλάδας και Γαλλίας (λογοτεχνία, παιδική λογοτεχνία, ιστορία τέχνης, ιστορία, απομνημονεύματα, οδοιπορικό). Διδάσκει μεταφρασιολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές, μία νουβέλα και ένα παραμύθι για παιδιά. Ποιήματά της περιλαμβάνονται σε ανθολογίες ποίησης. Έχει βραβευτεί από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος. Παράλληλα ασχολείται ως θεραπεύτρια Ρέικι.

Allain Glykos

Allain Glykos (Συγγραφέας)

Ο Α. Γλυκός γεννήθηκε στο Μπορντό το 1948. Ελληνικής καταγωγής από τη μεριά του πατέρα του, στον οποίο αφιερώνει το βιβλίο "Μίλα μου για τον Μανόλη", πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη συνοικία Saint-Pierre στο Μπορντό. Φοίτησε στο Λύκειο Michel Montaigne και σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπορντό 1, όπου εκτός των άλλων διδάσκει φιλοσοφία, και αρχισυντάκτης του περιοδικού "Cahiers Art et Science", που εκδίδεται από τις εκδόσεις "Confluences".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
197
Διαστάσεις:
17x12
Βάρος:
0.211 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση