Η Νανά πόρνη, παντρεμένη και καλόγρια
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η Νανά πόρνη, παντρεμένη και καλόγρια

Pietro Aretino

13.78€ -20% 11.02€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789603030454

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία

  • Έτος κυκλοφορίας

    1996

  • Εκδότης

    Στοχαστής

`Έφτασα στην τραπεζαρία και όλες οι καλόγριες έτρεξαν να μ` αγκαλιάσουν. Με αποκάλεσαν παντοτινή αδελφή τους και μου ανέβασαν λιγάκι το ηθικό. Όταν είδα κάτι προσωπάκια δροσερά, χαρούμενα και ροδοκόκκινα, ανάσανα ξανά. Κοιτάζοντας τα ακόμη καλύτερα είπα μέσα μου: `Να λοιπόν που ο διάβολος δεν είναι τόσο άσχημος όσο λένε`. Εκείνη τη στιγμή κατέφθασε μια παρέα με καλογέρους και παπάδες καθώς και κάποιους λαϊκούς ανάμεσά τους. Ο καθένας απ` αυτούς πήρε τη φίλη του από το χέρι κι έμοιαζαν με αγγέλους που χόρευαν στα ουράνια...
Αφού λοιπόν βαρεθήκαμε τις εικόνες, τις κουβέντες και τα αστεία, εξαφανίστηκαν με μιας οι καλόγριες, οι καλόγεροι, οι παπάδες και οι λαϊκοί παίρνοντας μαζί τους τα παπαδοπαίδια, τα καλογερόπουλα καθώς και κείνον που κουβάλησε τα γυάλινα μαραφέτια. Και εξαφανίστηκαν τόσο γρήγορα σαν το δρόμο που χάνεται όταν καλπάζει άλογο της Μπαρμπαριάς... Τελικά μόνον ο θεολόγος έμεινε μαζί μου. Εγώ σχεδόν έτρεμα και δεν μιλούσα γιατί ήμουν ολομόναχη. Εκείνος μου είπε:
Αδελφή Χριστίνα... πρέπει να σας συνοδεύσω στο κελί σας όπου η ψυχή σας θα σωθεί με τους θριάμβους της σάρκας`.

Καυστικός και ανατρεπτικός ο Αρετίνος, καταγράφει τις εμπειρίες της Νανάς ως καλογριάς, ως συζύγου και ως πόρνης. Με εξαιρετική ευφυΐα γραμμένο, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα της ερωτικής λογοτεχνίας. Η αφήγηση αποκαλύπτει έναν κόσμο, όπου οι ηθικοί κανόνες παραβιάζονται διαρκώς. Πίσω από τους απρόσιτους τοίχους των μοναστηριών, οι μοναχοί επιλέγουν έναν πρωτότυπο τρόπο για να υπηρετήσουν τον Ύψιστο. Οι σύζυγοι με τους φαινομενικά ευτυχισμένους γάμους, αναζητούν την ηδονή πέρα από την οικογενειακή εστία. Οι ερωτικές φαντασιώσεις των ευγενών πραγματώνονται στους οίκους ανοχής, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Ο Αρετίνος δεν σκόπευε να γράψει ένα εγχειρίδιο ερωτικής συμπεριφοράς. Το σεξ γι` αυτόν αποτελεί απλά το πρόσχημα για να καταγγείλει τις κοινωνικές συμβάσεις και τον φαρισαϊσμό κάθε εξουσίας και να παρουσιάσει με πρωτοφανή ελευθεριότητα, τον έρωτα να κυριαρχείται από πρωτόγονα ένστικτα, ακόρεστες επιθυμίες και αχαλίνωτα πάθη.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Χρύσα Κακατσάκη (Μεταφραστής)


Δημήτρης Δεληολάνης (Μεταφραστής)


Pietro Aretino

Pietro Aretino (Συγγραφέας)

Ιταλός συγγραφέας, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας του 16ου αιώνα (1492 - 1556), που έμεινε γνωστός για την αιχμηρότητα της πένας και των σατιρικών γραπτών του. Ο Πιέτρο Αρετίνο γεννήθηκε στο Arezzo, από όπου πήρε το όνομά του. Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τα παιδικά του χρόνια. Σε ηλικία 20 ετών ζούσε στην Περούτζια, ίσως σπουδάζοντας τέχνη, και εκεί έγραψε τα πρώτα του ποιήματα. Το 1517 μετακόμισε στη Ρώμη και έγινε γνωστός στην αυλή του πάπα Λέοντα Ι΄. Εκεί άρχισε να γράφει σατιρικά έργα, βασισμένα στα κουτσομπολιά της αυλής και τις πολιτικές εξελίξεις. Γρήγορα κίνησε την προσοχή του καρδινάλιου Τζούλιο των Μεδίκων, που τον πήρε υπό την προστασία του, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει την εκλογή του σε πάπα, πράγμα που δεν έγινε όμως. Μετά την αποτυχία του Τζούλιο, ο Αρετίνο έζησε στη Μάντουα για ένα διάστημα. Γύρισε στη Ρώμη το 1523, όταν ο Τζούλιο εξελέγη πάπας Κλημέντιος Ζ΄. Αναγκάστηκε όμως να φύγει για λίγο τον επόμενο χρόνο μετά τη δημοσίευση του έργου του "I sonetti lussuriosi" ("Ακόλαστα σονέτα"), μια συλλογή από σονέτα βασισμένα σε πορνογραφικές γκραβούρες του Τζούλιο Ρομάνο. Η φήμη και η δημοτικότητά του μεγάλωναν και συνέχισε να γράφει σατιρικά ποιήματα και "φιλιππικές" επιστολές, με αποτέλεσμα να τον ονομάσει ο Αριόστο "Μάστιγα των πριγκίπων". Το 1525 υποχρεώθηκε να φύγει μόνιμα από τη Ρώμη, όταν ένας πληρωμένος δολοφόνος του επισκόπου Τζιοβάνι Τζιμπέρτι, που είχε γίνει στόχος της σάτιράς του, τον μαχαίρωσε και κόντεψε να τον σκοτώσει. Πέρασε την υπόλοιπη ζωή του στη Βενετία, όπου έγραψε και τα περισσότερα έργα του. Συνέχισε επίσης να γράφει πάμπολλες επιστολές και ζούσε εν μέρει από τα δώρα που του έκαναν ισχυροί της εποχής, ανάμεσά τους και ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α΄ της Γαλλίας, για να αποφύγουν τις σάτιρές του. Πέθανε στη Βενετία το 1556. Γνωστά έργα του είναι: "Opera nova", 1512, "Pasquinate", 1517, "Farza", 1525, "La corigiana", 1525, "Sonetti lussuriosi", 1526, "Il Marescalco", 1527, "I primi tre canti di Marfisa", 1533, "Passione di Gesu", 1534, "Ragionamento della Nanna e dell΄Antonia", 1534, "Salmi", 1534, "Humanita di Cristo", 1535, "Dialogo nel quale la Nanna insegna a la Pippa (Ragionamenti, Sei giornate)", 1536, "Genesi", 1538, "Lettere", 1538, "Vita di Maria Vergine", 1539, "L΄Orlandino", 1540, "Vita di Caterina vergine e martire", 1540, "Talanta e Ipocrito", 1542, "Vita di San Tomaso", 1543, "Il Filosofo", 1546, "Orazia", 1546. (εικόνα από έργο του Tiziano, περ. 1512)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.297 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση