Κοινωνιολογία
zoom in
24.39€ -27% 17.80€

Όσο η κοινωνιολογία υπακούει σε μια ακρωτηριασμένη και αυθαίρετη αντίληψη για την κοινωνία, όσο περισσότερο αποβλέπει στην επιστημονικότητα, τόσο περισσότερο αυτή η βλέψη είναι αντι-επιστημονική. Το ντετερμινιστικό και αναγωγικό μοντέλο είναι σήμερα ξεπερασμένο στις επιστήμες της φύσης. Δίδεται πλέον θέση στο τυχαίο, σε διακλαδώσεις, σε ιδιαιτερότητες, σε πολυπλοκότητες. Η κοινωνιολογία πρέπει να πάει ακόμα πιο μακριά: η κοινωνία δεν είναι μια τετριμμένη μηχανή όπου τα άτομα απλώς επιμερίζονται και χάνονται σε τάξεις, καταστάσεις, ρόλους. Τέλος, η κοινωνιολογική επιστημονικότητα δεν μπορεί παρά να είναι μερική και ανολοκλήρωτη: κάθε κοινωνιολόγος είναι ένα υβρίδιο επιστήμονα και δοκιμιογράφου. Σ` αυτό το βιβλίο προτείνεται μια κοινωνιολογική σκέψη που αναζωογονεί μια οργάνωση, που ανασταίνει τον στοχασμό πάνω στα μεγάλα ανθρωπο-κοινωνικά προβλήματα και που, παράλληλα, αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο του παρόντος, το ζωντανό και το ουσιώδες των γεγονότων, την πολυπλοκότητα των φαινομένων, την ανθρωπότητα της καθημερινότητας. Αυτή η «κοινωνιολογική επιτομή» επεξηγεί και υπερασπίζεται μια αντίληψη περί κοινωνίας που έχει προέλθει από πολλές συνθέσεις.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

EDGAR MORIN

EDGAR MORIN (Συγγραφέας)

Ο Εντγκάρ Μορέν, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας, γεννήθηκε το 1921 στο Παρίσι από γονείς εβραϊκής καταγωγής που έζησαν πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και έλαβε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Αργότερα, το 1951, διαγράφτηκε από το ΚΚ λόγω της κριτικής του στάσης και αναδείχθηκε σε οξυδερκή και συνεπή επικριτή του σταλινικού ολοκληρωτισμού.

 

Έκτοτε αφοσιώθηκε στο επιστημονικό και συγγραφικό του έργο, παραμένοντας ωστόσο στον χώρο της Αριστεράς και παίρνοντας θέση απέναντι σε όλα τα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Το 1957 ίδρυσε, μαζί με τον Κώστα Αξελό και άλλους, το περιοδικό Arguments.

 

Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν τα ακόλουθα έργα του Εντγκάρ Μορέν: Αφήνοντας τον εικοστό αιώνα (Ροές, 1987), Να σκεφτούμε την Ευρώπη (Εξάντας, 1991), Έρωτας – Ποίηση – Σοφία (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1997), Μια πολιτική πολιτισμού (Νέα Σύνορα, 1997), Κοινωνιολογία (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1998), Τα δαιμόνιά μου (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1999), Το καλοφτιαγμένο κεφάλι (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2000), Η ανθρώπινη φύση: το χαμένο παράδειγμα (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2000), Οι εφτά γνώσεις κλειδιά για την παιδεία του μέλλοντος (Εκδόσεις του Εικοστού πρώτου, 2001)· Η Μέθοδος, 3. Η γνώση της γνώσης (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2001)· Η Μέθοδος, 4. Οι ιδέες (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2005)· Η Μέθοδος, 5. Η ανθρωπινότητα της ανθρωπότητας – Η ανθρώπινη ταυτότητα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2005)· Ευρώπη: Πολιτισμός και βαρβαρότητα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2006)· Ο νεωτερικός κόσμος και το εβραϊκό ζήτημα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2007).

Άλλα έργα του: L’homme et la mort (Seuil, 1951)· Le Cinéma ou l’Homme imaginaire (Éditions de Minuit, 1956)· Autocritique (Seuil, 1959)· L’ Esprit du temps (Éditions Grasset-Fasquelle, τ. Α΄, 1962, τ. Β΄, 1976)· De la nature de l’URSS (Fayard, 1983) κ.λπ.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Δημουλάς (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
554
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.829 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση