Η φωτιά του Προμηθέα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η φωτιά του Προμηθέα

Κριτικά δοκίμια για τον σύγρονο τεχνολογικό πολιτισμό

κ.ά.

Lewis Mumford

Jacques Ellul

Η τεχνολογική κοινωνία έχει σπείρει τους σπόρους της καταστροφής της και οι βλαστοί τους έχουν αρχίσει πια να εμφανίζονται. Η εισαγωγή κάθε νέας τεχνολογίας δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές επιπτώσεις της, ισοδυναμεί πολλές φορές με την τοποθέτηση μιας ωρολογιακής βόμβας που μπορεί να εκραγεί οπουδήποτε, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Τέτοιες βόμβες έχουν ήδη αρχίσει να εκρήγνυνται στις μέρες μας...
Αν ο άνθρωπος φαίνεται τώρα ν` αντιλαμβάνεται, έστω και καθυστερημένα το εκτυλισσόμενο δράμα της ζωής, ο λόγος είναι ότι έχει ανακοπεί η πρόοδος της τεχνολογίας. Τα αυτοκίνητα δεν μπορούν πια να προσφέρουν την κινητικότητα για την οποία είχαν σχεδιαστεί. Ο αέρας και τα νερά έχουν μολυνθεί σε βαθμό επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Ο αγώνας δρόμου των εξοπλισμών κάνει την ειρήνη ακόμη πιο άπιαστο όνειρο. Το γεγονός ότι διάφοροι φυσικοί πόροι εξαντλούνται φαίνεται από την έρευνα για υποκατάστατα, από την εξόρυξη μεταλλευμάτων χαμηλής περιεκτικότητας, από τις απόπειρες ανακύκλωσης. Οι μεγαλύτερες πόλεις έχουν γίνει ακυβέρνητες. Τα αστικά συγκροτήματα που εκτείνονται άτακτα σαπίζουν στον πυρήνα τους, και οι άνθρωποι που αναζητούν την φυγή καταστρέφουν την ύπαιθρο και τους πόρους της για να δημιουργήσουν νέα κέντρα κατοίκησης - που γρήγορα καταλήγουν να μοιάζουν με τα παλιά.
Είναι καιρός ν` αλλάξουμε στάση. Όχι να επιστρέψουμε σ` ένα ρομαντικά εξιδανικευμένο παρελθόν, καταστρέφοντας τις μηχανές, αλλά να χαράξουμε μια νέα πορεία, να δημιουργήσουμε μια νέα κοσμοαντίληψη, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος θα ξαναγίνει κύριος σε έναν κόσμο μέσων.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Lewis Mumford

Lewis Mumford (Συγγραφέας)

Ο Λιούις Μάμφορντ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1895 και πέθανε εκεί, στα ενενήντα τέσσερά του χρόνια, το 1990. Παντρεύτηκε το 1923 την Σοφία Βίτενμπεργκ κι έκαναν έναν γιο και μια κόρη. (Ο γιός τους Γκέντες σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 1944 στην βόρειο Ιταλία, στις σφοδρές μάχες λίγο πριν απ΄ το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου). Έζησαν από τότε μοιράζοντας τη ζωή τους ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και την εξοχή κοντά στη Νέα Υόρκη. Ο Μάμφορντ είναι από τους τελευταίους οικουμενικούς στοχαστές του αιώνα μας και κινείται με άνεση στους τομείς της ιστορίας, της τέχνης, της επιστήμης, της θρησκείας, δίχως ποτέ ν΄ απομακρύνεται από το έδαφος της καθημερινής ζωής. Άρχισε να γράφει, και να ζει απ΄ το γράψιμο, από τα είκοσί του χρόνια, δημοσιεύοντας κείμενά του σε πρωτοποριακές εφημερίδες και περιοδικά. Ταξίδεψε αρκετά, κυρίως στην Ευρώπη και γνώρισε έτσι καλά τον δυτικοευρωπαϊκό κόσμο, τον οποίο ανατέμνει στα βιβλία του. Δεν αδιαφόρησε για τα πολιτικά ζητήματα των καιρών του. Αγωνίστηκε εναντίον του ναζισμού, εναντίον της ατομικής βόμβας, εναντίον του μακαρθισμού, εναντίον της επέμβασης των Η.Π.Α. στο Βιετνάμ. Από τα έργα του, για τα οποία τιμήθηκε με πολλά βραβεία στην πατρίδα του και στο εξωτερικό, ξεχωρίζουν τα ακόλουθα: "Η ιστορία των ουτοπιών", "Τεχνική και πολιτισμός", "Η κατάσταση του ανθρώπου", "Τέχνη και τεχνική", "Οι μεταμορφώσεις του ανθρώπου", "Η πόλη στην ιστορία", "Ο μύθος της μηχανής: Α. Τεχνική και ανθρώπινη ανάπτυξη, Β. Το πεντάγωνο της ισχύος".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jacques Ellul

Jacques Ellul (Συγγραφέας)

Ο Ζακ Ελλύλ (1912-1994) γεννήθηκε στο Μπορντώ. Σπούδασε νομικά (διδάκτωρ το 1936) και δίδαξε στο Μονπελιέ, στο Στρασβούργο, στο Κλερμόν-Φεράν. Από το 1940 έως το 1944 συμμετείχε στην αντίσταση εναντίον των γερμανών κατακτητών. Μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας, άρχισε να διδάσκει στο Μπορντώ, στο Ίδρυμα Πολιτικών Μελετών (από το 1947). Από τα πολλά έργα του, που επηρέασαν πολύ την κοινωνική σκέψη στη Γαλλία και στις Η.Π.Α., αναφέρουμε τα ακόλουθα: "Η τεχνολογική/τεχνική κοινωνία", "Μεταμόρφωση του αστού", "Προπαγάνδες", "Η προδοσία της Δύσης", "Αναρχία και χριστιανισμός", "Η πολιτική αυταπάτη". Επί τριάντα χρόνια ο Ζακ Ελλύλ παρέδιδε στους φοιτητές του έναν κύκλο μαθημάτων για τους διαδόχους του Μαρξ. Αυτά τα μαθήματα αποτελούν τον τόμο "Οι διάδοχοι του Μαρξ".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ζήσης Σαρίκας

Ζήσης Σαρίκας (Μεταφραστής)

Ο Ζήσης Σαρίκας γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία και φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι συγγραφέας, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Έγραψε τα βιβλία: "Μύθοι της τεχνολογίας", Εκδοτική Θεσσαλονίκης, 1987, "Ψίχουλα: μικρά πεζά", Νησίδες, 1998· Πανοπτικόν, 2008, "Το όραμα του υπεράνθρωπου: μια ερμηνεία του έργου του Φρίντριχ Νίτσε ΄Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα΄", Νησίδες, 2003· Βάνιας, 2008· Πανοπτικόν, 2014, "Μακριά απ΄ τον κόσμο", Πανοπτικόν, 2008, "Ανθρώπινες σκιές", Πανοπτικόν, 2012, "Κυριακή ρεπό", Εστία, 2014. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το σύνολο του φιλοσοφικού έργου του Φρίντριχ Νίτσε, έργο που διήρκεσε είκοσι χρόνια, καθώς και έργα των Ντιντερό, Μπακούνιν, Στίρνερ, Φρόιντ, Φουκό, Μποντριγιάρ, Καστοριάδη, Κοϊρέ και των στοχαστών της Σχολής της Φρανκφούρτης. Υπήρξε διευθυντής της σειράς αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων στις εκδόσεις Εξάντας, καθώς και του βραχύβιου εκδοτικού οίκου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον Νοέμβριο του 2016 τιμήθηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων με το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" για το σύνολο του έργου του.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Σκόπελος
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
143
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.225 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση