Άστρα και αστερισμοί. Μύθοι και παραδόσεις
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Άστρα και αστερισμοί. Μύθοι και παραδόσεις

Marianne McDonald

36.18€ -18% 29.67€

Από το χάραμα του πολιτισμού, οι αστερισμοί ενέπνευσαν μύθους σε ανθρώπινες κοινωνίες απ` όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Οι μύθοι για τα άστρα, ένα από τα κοινά νήματα πού διατρέχουν πολιτισμούς ετερόκλητους, γεωγραφικά και πολιτικά, επιτρέπουν μιαν ενορατική ματιά στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Αρχίζοντας από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, τα `Άστρα και αστερισμοί: μύθοι και παραδόσεις` εξερευνούν αυτή την πολιτισμική ποικιλία, εξετάζοντας τις μυθολογίες των αστερισμών απ` όλο τον κόσμο και εντοπίζοντας τις μεταξύ τους διαφορές και ομοιότητες.
Στην εισαγωγή, `Η κατασκευή των μύθων`, εξετάζονται κάποιοι από τους θεμελιώδεις λόγους που ωθούν τον άνθρωπο στη δημιουργία των μύθων: η εξήγηση των μυστηρίων του φυσικού κόσμου, η διδαχή, η αρχειοθέτηση της ιστορίας κ.ο.κ. Στη συζήτηση θίγονται και ορισμένα κοινά αρχέτυπα -όπως, η Μητέρα Θεά, τα φαλλικά σύμβολα και οι μυητικές διαβατήριες τελετές-, που απαντούν στους μύθους πολλών πολιτισμών. Τέλος, η εισαγωγή καταδεικνύει ότι κάποιες από αυτές τις μυθικές παραδόσεις έχουν εγγραφεί στα άστρα ενώ άλλες, αντιστρόφως, έχουν εμπνευστεί από αυτά.
Στο κύριο σώμα του βιβλίου, οι `Μυθικές παραδόσεις για τους αστερισμούς`, εξετάζονται μύθο προς μύθο οι είκοσι επτά σπουδαιότερους αστερισμούς της αρχαίας ελληνικής παράδοσης. Κάθε λήμμα, από την Ανδρομέδα ως τον Ωρίωνα, παραθέτει την κλασική δυτική ερμηνεία και, στη συνέχεια, οδηγεί τον αναγνώστη στην περιήγηση συναφών μυθικών παραδόσεων από όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, η Λερναία Ύδρα, το πολυκέφαλο φιδόμορφο τέρας που εξόντωσε ο Ηρακλής, είχε ταυτιστεί με το ήμισυ της δράκαινας Τιαμάτ που, στη σουμερική παράδοση, κατατρόπωσε ο ήρωας Μαρδούκ. Και οι δύο μυθικές παραδόσεις συνιστούν παραδείγματα της κυριαρχίας του φωτός και της τάξης πάνω στο σκότος και το χάος. Τέλος, στον επίλογο, `Ζέψτε το άρμα σας σε ένα αστέρι`, η συγγραφέας επισημαίνει τη σπουδαιότητα που εξακολουθούν να έχουν οι μύθοι στη ζωή μας σήμερα.
Πλούσια εικονογραφημένο με χάρτες των αστερισμών και εικόνες απ` όλο τον κόσμο, το βιβλίο, γραμμένο από μια ειδικό στον τομέα της συγκριτικής μυθολογίας, είναι μια αλησμόνητη περιπλάνηση στο συλλογικό ασυνείδητο της ανθρωπότητας. Από τους αρχαίους Έλληνες και τους Πέρσες ως τους ιθαγενείς της Αμερικής, πολλοί συναρπαστικοί μύθοι του έναστρου ουρανού συγκεντρώνονται σ` αυτό τον εντυπωσιακό τόμο. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Marianne McDonald (Συγγραφέας)

Η Μαριάννα ΜακΝτόναλτν είναι καθηγήτρια κλασικού πολιτισμού και θεάτρου στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο και συγγραφέας πολλών έργων πάνω στο αρχαίο ελληνικό δράμα και την αρχαία ελληνική μυθολογία. Διεθνώς γνωστή, η ΜακΝτόναλτν έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από το Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών, την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο των Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις έχει λάβει το UIC Medal, χρυσά μετάλλια από τους δημάρχους των Αθηνών και του Πειραιά, τιμητική πλακέτα από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η Μαριάννα ΜακΝτόναλτν διαμένει στο Σαν Ντιέγκο όπου και ασχολείται με το συγγραφικό της έργο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρόδη Αγγέλου (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
120
Διαστάσεις:
29x27
Βάρος:
0.719 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση