Το καλοφτιαγμένο κεφάλι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το καλοφτιαγμένο κεφάλι

Ξανασκεφτόμαστε τη μεταρρύθμιση, μεταρρυθμίζουμε τη σκέψη

EDGAR MORIN

12.78€ -24% 9.71€

Σ΄ αυτό το βιβλίο προτείνεται να μεταρρυθμίσουμε τη σκέψη για να μεταρρυθμίσουμε την εκπαίδευση, και να μεταρρυθμίσουμε την εκπαίδευση για να μεταρρυθμίσουμε τη σκέψη. Για τη μεταρρύθμιση της σκέψης, ο Εντγκάρ Μορέν προτείνει τις αρχές που θα επέτρεπαν να ακολουθήσουμε την επισήμανση του Πασκάλ: Μου είναι αδύνατον να γνωρίσω τα τμήματα δίχως να γνωρίσω το όλον, όπως επίσης και να γνωρίσω το όλον δίχως να γνωρίσω ιδιαιτέρως τα τμήματα.... Αυτές οι αρχές οδηγούν πέραν μιας κατακερματισμένης γνώσης η οποία, καθιστώντας αόρατες τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του όλου και των τμημάτων του, διαλύει το πολύπλοκο και κρύβει τα ουσιώδη προβλήματα. Οδηγούν επίσης πέραν μιας γνώσης η οποία, μη βλέποντας παρά ολότητες, χάνει την επαφή με το ειδικό, το ατομικό και το συγκεκριμένο. Οδηγούν στην εξάλειψη του καταστροφικού διαχωρισμού μεταξύ της επιστημονικής σκέψης, που χωρίζει τις γνώσεις και δεν σκέφτεται το ανθρώπινο πεπρωμένο, και της ουμανιστικής σκέψης, που αγνοεί τις επιστημονικές κατακτήσεις οι οποίες μπορούν να θρέψουν τις αναζητήσεις της σχετικά με τον κόσμο και τη ζωή. Εξ ου και η ανάγκη μιας μεταρρύθμισης της σκέψης, που αφορά την ικανότητά μας να οργανώνουμε τη γνώση και που θα μας επέτρεπε να συνδέσουμε τις δύο διαχωρισμένες κουλτούρες. Θα μπορούσαν λοιπόν να ξανάρθουν στο προσκήνιο οι μεγάλοι στόχοι της εκπαίδευσης, οι οποίοι και θα έπρεπε να είναι αδιαχώριστοι: να κινηθούμε προς τη δημιουργία ενός καλοφτιαγμένου, και όχι ενός καλογεμισμένου κεφαλιού, να διδάξουμε την ανθρώπινη συνθήκη, να μυήσουμε στη ζωή, να αντιμετωπίσουμε τη αβεβαιότητα, να μάθουμε να είμαστε πολίτες.

EDGAR MORIN

EDGAR MORIN (Συγγραφέας)

Ο Εντγκάρ Μορέν, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας, γεννήθηκε το 1921 στο Παρίσι από γονείς εβραϊκής καταγωγής που έζησαν πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και έλαβε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Αργότερα, το 1951, διαγράφτηκε από το ΚΚ λόγω της κριτικής του στάσης και αναδείχθηκε σε οξυδερκή και συνεπή επικριτή του σταλινικού ολοκληρωτισμού.

 

Έκτοτε αφοσιώθηκε στο επιστημονικό και συγγραφικό του έργο, παραμένοντας ωστόσο στον χώρο της Αριστεράς και παίρνοντας θέση απέναντι σε όλα τα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Το 1957 ίδρυσε, μαζί με τον Κώστα Αξελό και άλλους, το περιοδικό Arguments.

 

Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν τα ακόλουθα έργα του Εντγκάρ Μορέν: Αφήνοντας τον εικοστό αιώνα (Ροές, 1987), Να σκεφτούμε την Ευρώπη (Εξάντας, 1991), Έρωτας – Ποίηση – Σοφία (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1997), Μια πολιτική πολιτισμού (Νέα Σύνορα, 1997), Κοινωνιολογία (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1998), Τα δαιμόνιά μου (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1999), Το καλοφτιαγμένο κεφάλι (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2000), Η ανθρώπινη φύση: το χαμένο παράδειγμα (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2000), Οι εφτά γνώσεις κλειδιά για την παιδεία του μέλλοντος (Εκδόσεις του Εικοστού πρώτου, 2001)· Η Μέθοδος, 3. Η γνώση της γνώσης (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2001)· Η Μέθοδος, 4. Οι ιδέες (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2005)· Η Μέθοδος, 5. Η ανθρωπινότητα της ανθρωπότητας – Η ανθρώπινη ταυτότητα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2005)· Ευρώπη: Πολιτισμός και βαρβαρότητα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2006)· Ο νεωτερικός κόσμος και το εβραϊκό ζήτημα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2007).

Άλλα έργα του: L’homme et la mort (Seuil, 1951)· Le Cinéma ou l’Homme imaginaire (Éditions de Minuit, 1956)· Autocritique (Seuil, 1959)· L’ Esprit du temps (Éditions Grasset-Fasquelle, τ. Α΄, 1962, τ. Β΄, 1976)· De la nature de l’URSS (Fayard, 1983) κ.λπ.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Δημουλάς (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
155
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.243 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση