Το ελληνικό παράδοξο
zoom in
14.84€ -33% 9.94€

H Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο, ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, πόλος σταθερότητας στα Βαλκάνια και σταυροδρόμι στη Μεοόγειο. Ωστόσο, η "επίδοση" της είναι πολύ κατώτερη από τις δυνατότητες της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διεθνή σκηνή.

Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στο "Ελληνικό παράδοξο" βασίζονται σε εισηγήσεις διακεκριμένων πολιτικών, πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων στο σχετικό Συμπόσιο που οργανώθηκε στο Χάρβαρντ τον Οκτώβριο του 1995. Κοινό γνώρισμα όλων των κειμένων είναι η προσπάθεια των συγγραφέων τους να φωτίσουν τους λόγους στους οποίους οφείλεται αυτή η απόσταση μεταξύ δυνατοτήτων και πραγματικότητας, αλλά και να προτείνουν απαραίτητες, κατά τη γνώμη τους, οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

"Το Ελληνικό παράδοξο είναι απαραίτητο βοήθημα για όποιον θα ήθελε να γνωρίσει καλύτερα τη σύγχρονη Ελλάδα...αλλά και για όποιον προσπαθεί να εντοπίσει τους λόγους για το παράδοξο που πράγματι χαρακτηρίζει συχνά τις διεθνείς σχέσεις: την απόσταση μεταξύ θεωρίας και πρακτικής".
(Γιώργος Παπανδρέου)

"Σημαντική συμβολή στην κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Πρόκειται για υπεύθυνη επιστημονική προσπάθεια να αναλυθούν εις βάθος τα σημερινά προβλήματα της χώρας. Οι προτάσεις για το πώς αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον".
(Κωνσταντίνος Μητσοτάκης)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Β. Θωμαδάκης (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Β. Θωμαδάκης είναι καθηγητής χρηματοοικονομικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε στο Yale και στο ΜΙΤ, από όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα. Έχει διδάξει σε αμερικάνικα πανεπιστήμια και είναι συγγραφέας πληθώρας βιβλίων επιστημονικών άρθρων. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά την περίοδο οργάνωσης του θεσμού, και οικονομικός σύμβουλος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ). Έχει, επίσης, διατελέσει σύμβουλος διεθνών οργανισμών σε θέματα λειτουργίας των διεθνών αγορών κεφαλαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξης Παπαχελάς

Αλέξης Παπαχελάς (Συγγραφέας)

Ο Αλέξης Παπαχελάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο Bard College και, κατόπιν, πήρε Masters από το Columbia University. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1983 ως ανταποκριτής της εφημερίδας Αυγή στη Νέα Υόρκη. Εν συνεχεία εργάστηκε ως ανταποκριτής της Καθημερινής και του Mega Channel στην Ουάσιγκτον. Το 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα. Ήταν βασικός παρουσιαστής της εκπομπής Μαύρο Κουτί, και, εν συνεχεία, των Φακέλων. Από το 2007 είναι διευθυντής της Καθημερινής.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννα Αγγελοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Καιρίδης

Δημήτρης Καιρίδης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών και Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Έδρα "Κωνσταντίνος Καραμανλής" στο Fletcher School, Tufts University στη Βοστόνη και διετέλεσε Διευθυντής στο Ίδρυμα Κόκκαλη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικηφόρος - Π. Διαμαντούρος (Συγγραφέας)

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Διευθυντής και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) από το 1995 ως το 1998, πρόεδρος της Εταιρείας Νεοελληνικών Μελετών στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1985 ως το 1988 και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης από το 1992 ως το 1998.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Graham T. Allison (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Καλυψώ Νικολαΐδη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

F. Stephen Larrabee (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Joseph S. Nye

Joseph S. Nye (Συγγραφέας)

Ο Τζόζεφ Νάι είναι από το 1995 πρύτανης της Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. ΄Εχει διατελέσει υφυπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Κλίντον και πρόεδρος τσυ Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών. Θεωρείται από τους σημαντικότερους διαμορφωτές της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Σπούδασε στα πανεπιστήμια Πρίνστον, Οξφόρδης και Χάρβαρντ και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων για το ρόλο των ΗΠΑ στο σύγχρονο κόσμο. Το βιβλίο του "Το παράδοξο της αμερικανικής δύναμης" είναι το πρώτο που κυκλοφόρησε στα ελληνικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Misha Glenny

Misha Glenny (Συγγραφέας)

Ο Μίσα Γκλένι είναι διακεκριμένος δημοσιογράφος και ιστορικός. Συγγραφέας τριών βιβλίων για την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, έχει κληθεί επανειλημμένα να συνδράμει ως εμπειρογνώμονας την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε μείζονα πολιτικά ζητήματα. Επί τριετία διηύθυνε μια μη κυβερνητική οργάνωση που συνέβαλε στην ανασυγκρότηση της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και του Κοσσυφοπεδίου. Ως ανταποκριτής του Guardian και κατόπιν του BBC στην Κεντρική Ευρώπη παρακολούθησε και κατέγραψε την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων και τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία, ανάμεσά τους και το Sony Gold Award για την ιδιαίτερη συνεισφορά του στη δημοσιογραφία. Σήμερα ζει στο Λονδίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Michael Stanley Dukakis

Michael Stanley Dukakis (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελισάβετ Προδρόμου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Monteagle Stearns (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος

Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926. Αποφοίτησε από τη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με την οποία συνδέθηκε αρκετά κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Το 1964 εκλέχθηκε μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση. Δέκα χρόνια μετά έγινε μέλος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και εκλέχθηκε στην κεντρική επιτροπή του. Του ανατέθηκε επίσης ο ρόλος του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Το 1985 έφυγε από τη ΝΔ και έγινε ένας από τους ιδρυτές του κόμματος της Δημοκρατικής Ανανέωσης (ΔΗΑΝΑ). Το 1994 διαλύθηκε η ΔΗΑΝΑ και αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική μετά την αποτυχία του κόμματος να κερδίσει εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Μάρτιο του 1995 ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος εκλέχθηκε για πρώτη φορά Πρόεδρος. Προτάθηκε από το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης και υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα του ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα). Τον Φεβρουάριο του 2000 το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον επανεξέλεξε. Η υποψηφιότητα του υποστηρίχθηκε από τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ο Στεφανόπουλος διατέλεσε Υπουργός Εμπορίου (1974), Υπουργός Εσωτερικών (1974-1976), Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1976-1977) και Υπουργός Προεδρίας (1977-1981). Έφυγε από τη ζωή στις 20 Νοεμβρίου 2016, σε ηλικία 90 ετών, στο νοσοκομείο "Ερρρίκος Ντυνάν", μετά από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Graham T. Allison (Επιμέλεια)


Καλυψώ Νικολαΐδη (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
285
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.426 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση