Μήδεια. Ιεζάβελ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μήδεια. Ιεζάβελ

Παγκόσμιο Θέατρο · 9

Jean Anouilh

11.66€ -10% 10.49€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789602481486

  • Κατηγορίες:

    Θέατρο

  • Εκδότης

    Δωδώνη

Αν ο Ευριπίδης στη Μήδειά του απεικονίζει ανυπέρβλητα σε πόση αγριότητα μπορεί να φτάσει μια γυναίκα που την απαρνήθηκε ο άντρας της, ο Ανούιγ στη δική του Μήδεια φωτίζει έναν άλλον Ιάσονα· όχι την ψυχρή, υπολογιστική και υποκριτική πλευρά που φωτίζει ο Ευριπίδης, αλλά μια άλλη που έχει σχέση με εκείνο που λέγεται προδομένη εφηβεία, με εκείνο που λέγεται χαμένη μαγεία του κόσμου. Μολονότι ο Ανούιγ διατηρεί και αυτός σε μεγάλο βαθμό, αν όχι υπερτονίζει τις ψυχικές ιδιότητες της Μήδειας, με την τρικυμισμένη ψυχή, με την αγριότητα και την τρομερή ζήλια της, στη διαγραφή του χαρακτήρα του Ιάσονα επιστρατεύει όλη την τρυφερότητα και όλη τη στοργή που του απέμειναν.

Ούτε η Ιεζάβελ του μύθου ούτε του Ανούιγ μετανοεί. Ακολουθεί τη μοίρα της· αυτή τη μοίρα που τελικά αποδεικνύεται ο ίδιος της ο εαυτός, εγκαταλειμμένη ακόμη και από τον ίδιο της τον γιο, που μαζί του τη συνδέει συναισθηματικά μια σαφώς ερωτική έλξη. Πάνω σ’ αυτή την έλξη, πάνω σ’ αυτό το καθαρά οιδιπόδειο σύμπλεγμα, θα συνθέσει ο Ανούιγ μια αξεπέραστη ψυχογραφία.

Φώντας Κονδύλης (Μεταφραστής)


Jean Anouilh

Jean Anouilh (Συγγραφέας)

Ο Ζαν Ανούιγ γεννήθηκε στο Μπορντώ της Γαλλίας το 1910. Ύστερα από τις νομικές του σπουδές κι από ένα σύντομο πέρασμα από τη δημοσιογραφία, βλέπει το πρώτο του έργο, την "Ερμίν" ν΄ ανεβάζεται στο Theatre de l΄ Oeuvre, το 1932. Η υποδοχή που του επεφύλαξαν στο έργο αποφασίζει ολόκληρη την καριέρα του. Για πολύ καιρό γραμματέας του Λουί Ζουβέ, γράφει διαδοχικά τον "Μανδαρίνο" (1933), και το "Υπήρχε ένας φυλακισμένος" (1935) που τα υποδέχτηκαν με μύδρους κριτικοί σαν τον Γκαμπριέλ Μαρσέλ και τον Ρομπέρ Μπραζιγιάκ. Οπωσδήποτε όμως, για να γνωρίσει την πραγματική επιτυχία πρέπει να περιμένει ως το 1937, χρονιά που δίνει τον "Ταξιδιώτη χωρίς αποσκευές", και το 1938, χρονιά που δίνει το "Αγρίμι". Με το "Χορό των κλεφτών" και το "Ραντεβού στο Σανλί" η φήμη του θα μεγαλώσει. Με την "Αντιγόνη" του (1944) γνωρίζει το θρίαμβο, εκσυγχρονίζοντας το αρχαίο θέμα, που το αντλεί απ΄ το Σοφοκλή, εκθειάζοντας σε μια πολύ πρόσφορη στιγμή - τη στιγμή της Γερμανικής Κατοχής - το ασυμβίβαστο της αγνότητας μπροστά στην άτεγκτη σκοπιμότητα της πολιτικής πράξης. Χωρίς ν΄ αγνοεί κανένα απ΄ τα "νήματα" της δουλειάς του σαν δραματουργού, θεωρούμενος σαν ένας από τους άριστους θεατρικούς συγγραφείς της εποχής του, που μεταφράζει σκηνικώς τη σκληρότητα και την απανθρωπιά της κοινωνικής ασυναρτησίας, καθώς και τη βαθιά αρρώστια απ΄ την οποία πάσχουν οι συνειδήσεις, ο Ζαν Ανούιγ προσπάθησε να ευρύνει τον πίνακά του τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας στα βασικά στοιχεία της βιοθεωρίας του είτε πολιτικά στοιχεία, "Κακόμοιρε Μπιτός" (1956) - "Ουρλουμπερλού" (1959), είτε ιστορικά, όπως το πραγματοποίησε με τον "Κορυδαλλό" (1953), όπου ζωγραφίζει μια δυνατή και ελάχιστα αληθοφανή μορφή της Ζαν ντ΄ Αρκ, είτε θρησκευτικά, όπως στον "Μπέκετ" (1959), που έγραψε σε μια στιγμή έξοχης έμπνευσης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
151
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.254 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση