Ανδρισμοί
zoom in
25.00€ -30% 17.45€
Τι σήμαινε να είναι κάποιος "άνδρας" στο παρελθόν; Με ποιους τρόπους διαμορφωνόταν ατομικά και συλλογικά η εικόνα του ανδρικού εαυτού και πώς οι ανδρικές ταυτότητες, υποκειμενικότητες και εμπειρίες αναπαράγονταν και μεταβάλλονταν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, κοινωνικά περιβάλλοντα και πολιτισμικά συμφραζόμενα; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα από τα οποία εκκινεί ο ανά χείρας τόμος, φέρνοντας σε δημιουργική συνομιλία ερευνήτριες και ερευνητές που συνδιαλέγονται με τη διεθνή βιβλιογραφική παραγωγή και τους σύγχρονους προβληματισμούς της ιστορίας του ανδρισμού και του φύλου. Οι συμβολές του τόμου αντλώντας τα παραδείγματά τους από την ελληνική και την ευρωπαϊκή ιστορία αποτυπώνουν την πολλαπλότητα της ανδρικής εμπειρίας μέσα από πλήθος πεδίων, όπως την πολιτική, τον πόλεμο, την οικογένεια, την αυτοκρατορία, τα ομοκοινωνικά περιβάλλοντα, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, το κοινωνικό περιθώριο και τις ελίτ, ενώ διαπλέκουν παραγωγικά το φύλο με άλλες κατηγορίες ανάλυσης, όπως το έθνος, την τάξη, την ηλικία, το σώμα και τη σεξουαλικότητα. Υπογραμμίζουν, τέλος, τον συσχετικό χαρακτήρα ανδρισμών και θηλυκοτήτων και διευρύνουν σημαντικά την οπτική μας γύρω από την παραγωγή των σχέσεων εξουσίας κατά το παρελθόν.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Γιαννιτσιώτης (Επιμέλεια)


Ανδρονίκη Διαλέτη (Επιμέλεια)

Γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σπούδασε ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ως υπότροφος του ΙΚΥ. Είναι μέλος της Ομάδας των ιστορικών για την έρευνα στην ιστορία των γυναικών και του φύλου, της Renaissance Society of America και της Sixteenth Century Society.

Γιώργος Πλακωτός (Επιμέλεια)

Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου διδάσκει ιστορία της πρώιμης νεότερης Ευρώπης. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, του οποίου είναι διδάκτορας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Δήμητρα Βασιλειάδου (Επιμέλεια)

Η Δήμητρα Βασιλειάδου σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Νεότερη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εκεί εκπονεί σήμερα τη διδακτορική της διατριβή, με τίτλο "Οικείες Σχέσεις: Αστική οικογένεια και οικιακός χώρος στην Αθήνα στο γύρισμα του 20ού αιώνα". Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την ιστορία της οικογένειας και των αστικών στρωμάτων, την ιστορία του φύλου και των γυναικών και, τέλος, με τη δημόσια κοινωνικότητα και τις αστικές εθελοντικές συσσωματώσεις.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Σελίδες:
472
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
1.015 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση