Τα φυσικά πράγματα
zoom in
12.80€ -27% 9.34€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789605042578

  • Κατηγορίες:

    Ποίηση , Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2019

  • Εκδότης

    Νεφέλη

Δέκατο τέταρτο ποιητικό βιβλίο του Σταύρου Ζαφειρίου, και όγδοο από τις εκδόσεις «Νεφέλη», τα Φυσικά Πράγματα έρχονται να διευρύνουν την προβληματική τού ποιητή γύρω από το γνωστό και το άγνωστο μέρος του κόσμου, καθώς και τη θέση του όντος μέσα σε αυτόν.

Έχοντας ως αφετηρία την εσκεμμένη παρερμηνεία της πλατωνικής Αλληγορίας του Σπηλαίου, και σε παράλληλη ανάγνωση με τα πρώτα κεφάλαια της Γένεσης, ο Ζαφειρίου επιχειρεί, με το βιβλίο αυτό, μια εσωτερική περιπλάνηση στα τοπία της ανθρώπινης περιπέτειας. Αρχή και αιτία, ψευδαίσθηση και αλήθεια, ιερό και βέβηλο, φύση και η φύση αυτής, συνθέτουν το ποιητικό πλέγμα όπου παγιδεύεται η απορούμενη ύπαρξη, μέχρι την ομολογία των ληκτικών στίχων: 

Στὸ ἀδράχτι γνέθεις τὸ ἱερὸ γιὰ νὰ τὸ κάνεις πίστη,
μὰ μὲ σφοντύλι ἀπὸ φελὸ
τὸ νῆμα ποὺ τυλίγεται σὰν σέλας στὸν σταυρὸ
τὸ ξετυλίγει ἡ ἀνεμικὴ καὶ τὸ ξαναξεφτίζει.
 
Κι ὅλο τὸ φῶς μιὰ λάμψη γιὰ νὰ δεῖς
πῶς τῆς δημιουργίας ἡ φωνὴ
καίγεται στὸν πυρρίχιο τῶν φυσικῶν πραγμάτων.
Σταύρος Ζαφειρίου

Σταύρος Ζαφειρίου (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Ζαφειρίου γεννήθηκε το 1958 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Έχει εκδώσει δεκατρείς ποιητικές συλλογές, μία νουβέλα και τέσσερα παραμύθια. Έχει επίσης δημοσιεύσει ποιήματα, πεζά, κριτικά κείμενα και παρουσιάσεις βιβλίων σε λογοτεχνικά περιοδικά. Ποιήματά του περιλαμβάνονται σε όλες τις ανθολογίες Σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης. Υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, ενώ το 2013 τιμήθηκε με το βραβείο ποίησης του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο και τις τέχνες "Ο Αναγνώστης" για το βιβλίο του "Προς τα Πού". Τα ποιητικά βιβλία του "Προς τα Πού" και "Δύσκολο" έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στη Γαλλία από τις εκδόσεις L’ Harmattan, ενώ δύο τόμοι με επιλογές ποιημάτων του έχουν κυκλοφορήσει στην Ιταλία από τις εκδόσεις Joker και Fermenti.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
72
Διαστάσεις:
24x17.2
Βάρος:
0.167 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση