Εφημεριδογραφία της Θεσσαλονίκης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εφημεριδογραφία της Θεσσαλονίκης

Τόμος Ε' 1967-2017

Μανώλης Κανδυλάκης

16.00€ -10% 14.40€
Η εξιστόρηση του Τύπου της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται με τον παρόντα 5ο τόμο της "Εφημεριδογραφίας της Θεσσαλονίκης" του Μανώλη Κανδυλάκη, δημοσιογράφου και ερευνητή. Στον τόμο περιγράφεται η διαδρομή των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης από την κήρυξη της δικτατορίας της 21ης Απριλίου μέχρι τις ημέρες μας, ενώ η πλούσια εικονογράφησή του περιλαμβάνει ανέκδοτα ντοκουμέντα και φωτογραφίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στον Τύπο, καθώς και χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα όλων των ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων της εποχής. Επίσης, γίνεται σύντομη περιγραφή των εκατοντάδων μικρότερων εφημερίδων που κυκλοφόρησαν από το 1967 μέχρι σήμερα. H "Εφημεριδογραφία της Θεσσαλονίκης", που άρχισε να εκδίδεται από το 1998, είναι μια πρωτότυπη ιστοριογραφία, συνυφασμένη με την πορεία του τόπου και χαρακτηρίστηκε από την κριτική, ως μοναδική περιγραφή του ρόλου που έπαιξαν οι εφημερίδες και οι άνθρωποί τους στην εξέλιξη της Θεσσαλονίκης, αλλά και του ελληνικού Τύπου. Είναι δε επίκαιρη, όχι μόνο για την απεικόνιση των τελευταίων γεγονότων στο χώρο του τοπικού Τύπου, αλλά και για τη γενικότερη έρευνα της ελληνικής ιστορίας. Οι πέντε τόμοι της, με τις 3000 περίπου σελίδες, με την πλούσια εικονογράφηση, τη συστηματική καταγραφή, τους πίνακες των εφημερίδων, των ανθρώπων του Τύπου και των γεγονότων, είναι η προσφορά του συγγραφέα στην ιστορία και ο καρπός μιας έρευνας που ξεκίνησε από το 1983. Το μεγάλο αυτό έργο βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και απέσπασε ευνοϊκά σχόλια επιστημόνων και εφημερίδων.
Γεώργιος Ολ. Αναστασιάδης

Γεώργιος Ολ. Αναστασιάδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γιώργος Ολ. Αναστασιάδης γεννήθηκε το 1944 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας. Στο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, στα άρθρα του σε περιοδικά και εφημερίδες και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του ξεχωριστή θέση κατέχουν τα θέματα και οι πηγές της νεότερης ιστορίας και της "μικροϊστορίας" της πόλης και η διαρκής ανίχνευση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού που περιέχουν οι παλιές εφημερίδες και η λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης.

Μανώλης Κανδυλάκης

Μανώλης Κανδυλάκης (Συγγραφέας)

Ο Μανώλης Κανδυλάκης είναι δημοσιογράφος, μελετητής της Ιστορίας και δίδαξε επί 20 χρόνια μαθήματα Δημοσιογραφίας. Οι έρευνές του περιστρέφονται σε θέματα Ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Πήρε μέρος σε επιστημονικά συνέδρια με πρωτότυπες ανακοινώσεις για τον Τύπο, ενώ δημοσίευσε σε περιοδικά και εφημερίδες διάφορα σχετικά μελετήματα και κυκλοφόρησαν σε βιβλία τα δημοσιογραφικά του μαθήματα. Ο Α΄ τόμος της "Εφημεριδογραφίας της Θεσσαλονίκης - Τουρκοκρατία" τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Για τους τρεις τόμους της "Εφημεριδογραφίας της Θεσσαλονίκης" τιμήθηκε το 2004 με το χάλκινο "Μετάλλιο της Πόλης" από το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
5
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
280
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.3 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση