Τα θεμέλια της αριθμητικής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα θεμέλια της αριθμητικής

Gottlob Frege

24.90€ -27% 18.18€

Στα "Θεμέλια της Αριθμητικής" (1884), ο Φρέγκε διατυπώνει και υποστηρίζει την κεντρική θέση του ότι η αριθμητική αποτελεί μέρος της λογικής (Λογικισμός). Ασκώντας, πρώτα, έντονη κριτική σε διάφορες παλιές ή τρέχουσες αλλά κυρίαρχες αντιλήψεις σχετικά με τη φύση της αριθμητικής και τη φύση των φυσικών αριθμών, όπως αυτές του Καντ (οι προτάσεις των μαθηματικών είναι a priori συνθετικές), του Μιλ (οι προτάσεις της αριθμητικής είναι εμπειρικές) κ.ά., αναπτύσσει τις θέσεις του σχετικά με τη φύση των αριθμών, της αριθμητικής και της αριθμητικής γνώσης: (α) τα αντικείμενα της αριθμητικής, οι φυσικοί αριθμοί είναι αφηρημένες οντότητες - αποτελούν ιδιάζοντα λογικά αντικείμενα· (β) όλες οι σημαντικές έννοιες της αριθμητικής μπορούν να οριστούν, σε τελευταία ανάλυση, στη βάση λογικών εννοιών· και (γ), οι βασικές προτάσεις, τα αξιώματα και τα θεωρήματα της αριθμητικής μπορούν να συναχθούν λογικά στη βάση λογικών αρχών, χρησιμοποιώντας ορισμούς και κανόνες της λογικής. "Τα Θεμέλια της Αριθμητικής" αποτελούν πραγματικά το πρώτο και σημαντικό φιλοσοφικό εγχείρημα να διερευνηθεί η φύση των αριθμών και της αριθμητικής. Επηρέασαν βαθιά όλες τις επόμενες εξελίξεις στη φιλοσοφία των μαθηματικών, την οντολογία και τα μαθηματικά, γιατί χαρακτηρίζονται από το ριζοσπαστικό τρόπο με τον οποίο "επιστρέφουν" στις απαρχές του φιλοσοφικού στοχασμού.

Γιώργος Ρουσόπουλος

Γιώργος Ρουσόπουλος (Μεταφραστής)

Ο Γιώργος Ρουσόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, δίδαξε φιλοσοφία, φιλοσοφία της επιστήμης και μαθηματική ανάλυση στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και επιστημολογία στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε το 1951 στο Βόλο. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και φιλοσοφία στις ΗΠΑ και την Αγγλία. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στα μαθηματικά από το University of Rochester και κατόπιν μεταπτυχιακό δίπλωμα στη φιλοσοφία από το University of California. Διδάκτορας φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ήταν μεταπτυχιακός υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει μεταφράσει τη "Φιλοσοφία της Λογικής" του Κουάιν (2008), έχει δημοσιεύσει άρθρα στις περιοχές της γνωσιολογίας, της επιστημολογίας και της φιλοσοφίας των μαθηματικών και έχει γράψει τα βιβλία: "Επιστημολογία των μαθηματικών" (1990), "Μαθηματικός ρεαλισμός" (1999), "Αναλυτική της παράστασης" (1998) και "Γνωσιολογία" (2009). Επίσης, έχει επιμεληθεί τους τόμους "Αλήθεια" (2002) και "Σύγχρονος εμπειρισμός" (2008). Πρώτο του λογοτεχνικό έργο το "Καιρός για μυθιστόρημα".

Gottlob Frege

Gottlob Frege (Συγγραφέας)

O Γκότλομπ Φρέγκε (Gottlob Frege) γεννήθηκε το 1848 στο Βίσμαρ (Wismar) της Γερμανίας και πέθανε το 1925 στο Μπαντ Κλάινεν (Bad Kleinen) της ίδιας χώρας. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ιένα, στο πανεπιστήμιο της οποίας σπούδασε και δίδαξε κατόπιν ως καθηγητής. Δημοσίευσε σημαντικές εργασίες στην περιοχή της λογικής, των θεμελίων των μαθηματικών και της φιλοσοφίας (ειδικά, της φιλοσοφίας της γλώσσας). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εργασίες του: "Συνάρτηση και έννοια" (1891), "Νόημα και αναφορά" (1892), "Έννοια και αντικείμενο" (1892). "Η εννοιογραφία" (1879) αποτελεί καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση της σύγχρονης λογικής, ενώ "Τα θεμέλια της αριθμητικής" (1884) μια σημαντική μονογραφία στη φιλοσοφία και τη φιλοσοφία των μαθηματικών. Στο δίτομο "Βασικοί νόμοι της αριθμητικής" (1893, 1903), εκτίθεται ο βασικός νόμος V, ο οποίος αποτελεί αφορμή για τη δημιουργία λογικών παραδόξων (Παράδοξο Ράσελ). Ο Φρέγκε σήμερα θεωρείται ως ο εισηγητής και θεμελιωτής της αναλυτικής φιλοσοφίας και της φιλοσοφίας της γλώσσας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
240
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.373 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση