Η άλλη Ελλάδα 1950-1965
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η άλλη Ελλάδα 1950-1965

Αρχείο Κωνσταντίνου Μεγαλοκονόμου

22.00€ -27% 16.06€
"Η Άλλη Ελλάδα: 1950-1965" συγκροτήθηκε από τον Άρη Μαραγκόπουλο μέσα από μια δύσκολη επιλογή εκατοντάδων φωτογραφιών βασισμένων στο φωτογραφικό Αρχείο του Κωνσταντίνου Μεγαλοκονόμου. Είναι, στην ουσία, ένα μικρό φιλμ νουάρ, όπως ακριβώς ήταν και η κρίσιμη δεκαπενταετία που αποτυπώνει: μια σκληρή μετεμφυλιακή εποχή, όπου κάποιοι άνθρωποι στην Ελλάδα πίστευαν ακράδαντα ότι μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον κόσμο, ενώ κάποιοι άλλοι έτρεμαν στην ιδέα ότι οι κομμουνιστές μπορεί μια μέρα «να τους πάρουν τα σπίτια". "Η Άλλη Ελλάδα: 1950-1965", μια σκοτεινή Ελλάδα εμφανώς παρούσα στη συγκυρία της Κρίσης, αποτελεί μια τολμηρή πρόταση για το ξαναδιάβασμα της σύγχρονης Ιστορίας μέσα από το ξαναδιάβασμα των εικόνων του παρελθόντος μας.
Άρης Μαραγκόπουλος

Άρης Μαραγκόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Άρης Μαραγκόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Paris I (Σορβόννη), στο Παρίσι. Εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων, κειμενογράφος, κριτικός βιβλίου, μεταφραστής και εκδότης. Έχει εκδώσει περισσότερα από είκοσι βιβλία πεζογραφίας και κριτικής και ισάριθμες μεταφράσεις (από τα γαλλικά και τα αγγλικά). Γράφει κριτική βιβλίου και ιδεών στoν Tύπο και στα σχετικά με τη λογοτεχνία περιοδικά. Είναι ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων "Τόπος", όπου διευθύνει το τμήμα λογοτεχνίας. Έχει ασχοληθεί επί μακρόν με το έργο του Τζέιμς Τζόις για το οποίο έχει εκδώσει τρεις μελέτες, η πιο γνωστή από αυτές, το "Ulyssess: Οδηγός ανάγνωσης", έχει κάνει πολλαπλές εκδόσεις (1995, 2001, 2010). Τον Απρίλιο 2018 εκδόθηκε η κριτική / μεταφραστική ανάγνωση του συγγραφέα στο μεταθανάτιο έργο του Τζόις "Τζάκομο Τζόις". Τα τελευταία του μυθιστορήματα συγκροτούν την πολιτική / ιστορική "Τριλογία της συντροφικής ζωής": Η Μανία με την Άνοιξη (Τόπος 2009), "Το Χαστουκόδεντρο" (Τόπος 2012) και το "Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού" (Τόπος 2016). Εκτενέστερες πληροφορίες στην προσωπική ιστοσελίδα του συγγραφέα: www.arisgrandmangr.com


Κωνσταντίνος Μεγαλοκονόμος

Κωνσταντίνος Μεγαλοκονόμος (Φωτογράφος)

Ο Κωνσταντίνος Μεγαλοκονόμος γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας όπου και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια. Με τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 εγκαθίσταται στην Αθήνα. Ενώ ακόμα φοιτά στο γυμνάσιο αρχίζει να ασχολείται με το φωτογραφικό ρεπορτάζ. Αρχικά συνεργάζεται με τα αδέλφια του Μανόλη και Χαράλαμπο και από τη δεκαετία του ΄60 ιδρύει και λειτουργεί μόνος του το πρακτορείο "Ελληνικά Φωτογραφικά Νέα - Κ. Μεγαλοκονόμος" στο γνωστό γραφείο της Ανθίμου Γαζή και αργότερα στο πεζόδρομο στην Πλατεία Καρύτση (όπου σήμερα είναι εγκατεστημένο το Αρχείο). Ο "πατριάρχης" του φωτορεπορτάζ όπως τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοί του, κατέγραψε επί 60 χρόνια, με την ευαίσθητη και οξυδερκή ματιά του, την ιστορία του τόπου στις πιο κρίσιμες στιγμές της. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι γνωστοί πολιτικοί, από όλες τις παρατάξεις, τον γνώριζαν και τον αγαπούσαν. Άφησε πίσω του μια πολύτιμη κληρονομιά: Το Αρχείο με το σπάνιο φωτογραφικό υλικό όπου αποτυπώνεται όλη η καθημερινότητα στην πολιτική και πολιτιστική κίνηση της χώρας από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι πρόσφατα. Το φωτορεπορτάζ για τον Κώστα Μεγαλοκονόμο ήταν πάθος, μεράκι, αποστολή, τρόπος ζωής -και το υπηρέτησε με αφοσίωση ως τον θάνατό του το 1992. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά και τέσσερα εγγόνια. Αυτοί συνεχίζουν το έργο του στο Αρχείο μαζί με τον επί 30 χρόνια συνεργάτη του Ηλία Ζέππο.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
197
Διαστάσεις:
25χ21
Βάρος:
0.702 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση