808 διακεκριμένες γυναίκες της αρχαίας Ελλάδος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

808 διακεκριμένες γυναίκες της αρχαίας Ελλάδος

Ευάγγελος Κ. Σπανδάγος

18.00€ -10% 16.20€

Το βιβλίο διαιρείται σε 17 ενότητες καθεμιά από τις οποίες περιέχει βιογραφικά στοιχεία ή απλές αναφορές διακεκριμένων Αρχαίων Ελληνίδων γυναικών που υπάγονται στον αντίστοιχο τίτλο της ενότητας. Οι ενότητες (κεφάλαια) είναι: α) Αστρονόμοι, β) Βασίλισσες – Σύζυγοι Βασιλέων, γ) Διακεκριμένες γυναίκες λόγω συγγένειας ή διαφόρων σχέσεων και ασχολιών, δ) Εικαστικές Καλλιτέχνιδες (Ζωγράφοι, Γλύπτριες), ε) Εταίρες, στ) Ιατροί – Φαρμακολόγοι – Μαίες, ζ) Ιέρειες – Ιεροφάντριες – Μύστες, η) Καλλονές, θ) Μαθηματικοί, ι) Μάντεις – Σίβυλλαι, ια) Νι­κή­τριες Αθλητικών Αγώνων, ιβ) Οργανοπαίκτριες – Τραγουδίστριες – Χορεύτριες, ιγ) Ποιήτριες – Συγ­γραφείς, ιδ) Πολεμίστριες – Ηρωίδες – Αμαζόνες, ιε) Σπάνιες ειδικότητες, ιστ) Φιλόσοφοι, ιζ) Φυσικοί Επιστήμονες.

Ο συγγραφέας παραμέρισε τις πατριαρχικές προκαταλήψεις των συγγραφέων και ιστορικών της Ελληνικής αρχαιότητας και, μαζεύοντας σκόρπιες και αντιφατικές πληροφορίες, έφερε στο φως, μετά από πολυετή έρευνα, και ένα μεγάλο αριθμό γυναικών θετικών επιστημόνων.

Μεγάλη πρωτοτυπία παρουσιάζει η 14η ενότητα που περιέχει πολεμίστριες, ηρωίδες και αμαζόνες.

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί και η 15η ενότητα η οποία περιέχει σπάνιες ειδικότητες και ιδιότητες γυναικών, όπως π.χ. αλεξιπτωτίστριες, νομοθέτες, καταδύτριες, κατασκόπους, προ­δότριες, ευρέτιδες, πότιδες κ.ά.

Πολλές από τις μικρές βιογραφίες παρουσιάζουν μεγάλες πρωτοτυπίες οι οποίες υπογραμμίζουν τα ανθρώπινα προσόντα, θετικά και αρνητικά (αποφασιστικότητα, γενναιότητα, υ­ποκρισία, διπροσωπία, εφευρετικότητα, εκδικητικότητα, στοργή κ.ά.).

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι ο συγγραφέας συνοδεύει αρκετά βιογραφικά στοιχεία με αρχαία κείμενα και με πρωτότυπες ιστορίες.

Ευάγγελος Κ. Σπανδάγος (Συγγραφέας)

Ο Ευάγγελος Σπανδάγος είναι μαθηματικός - τ. καθηγητής του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών - και συγγραφέας εκατόν έντεκα βιβλίων μαθηματικών, λογοτεχνικών και ιστορικών. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά που αναφέρονται στις θετικές επιστήμες (μαθηματικά, αστρονομία, φυσική, χημεία, ιατρική) στην Αρχαία Ελλάδα. Έχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια (Τελ Αβίβ 1977, Πραιτόρια 1979, Σόφια 1980, Όσλο 1986, Βιέννη 1992, Πράγα 1994, Μπουένος Άιρες 1995, Δελφοί 1999, Μόσχα 2002). Είναι ιδρυτής του φυσικομαθηματικού βιβλιοπωλείου "Αίθρα" και του "Ομίλου για την προβολή των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών". Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Τον Ιούνιο του 1997 βραβεύθηκε στο Παρίσι από τον Παγκόσμιο Όμιλο για τη μελέτη των αρχαίων πολιτισμών, για τις εργασίες του τις σχετικές με τα χαμένα έργα των Αρχαίων Ελλήνων Θετικών Επιστημόνων. Το Δεκέμβριο του 2000 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του "Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή". Τον Απρίλιο του 2002 η γενέτειρά του, το Ρέθυμνο, τον τίμησε για το πλούσιο και πολυσχιδές συγγραφικό του έργο και την όλη συμβολή του στη διάδοση της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης. Τον Αύγουστο του 2002 ο Δήμος Δεσφίνας (Ιτέας) του απένειμε το χρυσό έμβλημα της πόλεως. Από το 1999 παρουσιάζει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα τις θετικές επιστήμες στην Αρχαία Ελλάδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Βιβλίο (άγνωστο δέσιμο)
Σελίδες:
292
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.616 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση