50 χρόνια ελληνική τηλεόραση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

50 χρόνια ελληνική τηλεόραση

Συλλογικό έργο

23.00€ -27% 16.79€

Πολλοί πιστεύουν ότι είμαστε στην εποχή του τέλους της τηλεόρασης. Άλλοι, πάλι, ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας χρυσής εποχής της. Το βέβαιο είναι ότι στην ψηφιακή εποχή τίθεται επιτακτικά το ερώτημα τι είναι και τι ήταν η τηλεόραση. Οι εργασίες που φιλοξενούνται στον παρόντα τόμο, πρωτοπαρουσιάσθηκαν στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τα 50 χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης και εξετάζουν από διάφορες οπτικές το μέσο επικοινωνίας που αποτέλεσε την κυρίαρχη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας της σύγχρονης Ελλάδας, επηρεάζοντας όλους τους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής. Μέσα από τον κριτικό απολογισμό αυτού του μισού αιώνα ελληνικής τηλεόρασης αλλά και της αναλυτικο-κριτικής προσέγγισης συγκεκριμένων πτυχών της τηλεοπτικής εμπειρίας μας επιχειρούν να πραγματευθούν τη σημασία της ελληνικής τηλεόρασης ως οργανικού μέρους της καθημερινής ζωής και κουλτούρας μας, της συλλογικής ιστορίας και οπτικοακουστικής κληρονομιάς μας.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βλάσης Βλασίδης (Εισηγητής)

Ο Βλασίδης Βλάσης σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην ίδια σχολή πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε τη διατριβή του. Έχει λάβει πολλές υποτροφίες με σημαντικότερη εκείνη του German Marshall Fund. Δημοσίευσε πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά για την περίοδο του Μεσοπολέμου. Μετέχει στην εκδοτική ομάδα του www.macedonian-heritage.gr. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και διδάσκει ιστορία των βαλκανικών μέσων ενημέρωσης στο τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Βασίλης Βαμβακάς (Εισηγητής)

Ο Βασίλης Βαμβακάς διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει σπουδάσει Πολιτική Επικοινωνία στην Αθήνα.

Νίκος Α. Μπακουνάκης

Νίκος Α. Μπακουνάκης (Εισηγητής)

Ο Νίκος Μπακουνάκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1956. Είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών, της Ecole des Haures Etudes του Παρισιού και διδάκτορας ιστορίας και πολιτισμών της ίδιας σχολής. Διευθύνει το ένθετο "Βιβλία" της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής". Έχει γράψει βιβλία για την ιστορία του ελληνικού χώρου στο 19ο και τον 20ο αιώνα, ενώ διετέλεσε συνεργάτης του τομέα εκδόσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Έχει διδάξει ιστορία της όπερας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Σήμερα διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.


Χρήστος Α. Φραγκονικολόπουλος

Χρήστος Α. Φραγκονικολόπουλος (Εισηγητής)

Ο Χρήστος A. Φραγκονικολόπουλος είναι αν. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και κάτοχος της Έδρας Jean Monnet. Σπούδασε Πολιτική και Διακυβέρνηση και πήρε το διδακτορικό του στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Καντέρμπουρυ (Ηνωμένο Βασίλειο). Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Ο παγκόσμιος ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων" (Σιδέρης, 2007) και "Ο εκδημοκρατισμός της παγκόσμιας διακυβέρνησης: Μια εισαγωγή στην Κοσμοπολιτική Δημοκρατία" (Σιδέρης 2010). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 40 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και κείμενα σε περιοδικά όπως το Global Society (2005), The Round Table (1987), Paradigms (1995), Journal of Contemporary European Studies (2010), Journal of Media and Cultural Politics (2010), Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης (2006) και Ζητήματα Επικοινωνίας (2008). Είναι επίσης συνεπιμελητής του βιβλίου "Transnational Celebrity Activism: Changing the World?" (Intellect, 2011).

Μυρτώ Ρήγου

Μυρτώ Ρήγου (Εισηγητής)

Η Μυρτώ Ρήγου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα βιβλία της περιλαμβάνονται τα εξής: "Ο θάνατος στη νεωτερικότητα - Μια επικοινωνιακή και ηθική προβληματική", 1993, και "Η ετερότητα του Άλλου- Δοκίμιο για μια τρέχουσα μεταηθική", 1995.

Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη

Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη (Εισηγητής)

Η Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτισμικές Σπουδές (ΕΜΜΕ-ΕΚΠΑ), στην Ιστορία και τη διδακτική της (ΕΚΠΑ-ΠΤΔΕ, κατεύθυνση: Λαογραφία και Πολιτισμός) και στο τμήμα ΕΜΜΕ εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα τη βιντεο-κουλτούρα της δεκαετίας του 1980. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει τη μονογραφία "Η ελληνική βιντεοταινία (1985-1990). Ειδολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις" (Αθήνα: Ασίνη, 2014) και συμμετοχές σε ελληνικούς και ξενόγλωσσους συλλογικούς τόμους κι επιστημονικά περιοδικά. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τις Πολιτισμικές Σπουδές , τη δημοφιλή κουλτούρα (κινηματογράφος, τηλεόραση, μουσική) και τον λαϊκό πολιτισμό, τη θεωρία των δημοφιλών κινηματογραφικών ειδών και την Οπτική Εθνογραφία. Έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Πατρών και συνεργάζεται ως ερευνήτρια με το ΠΤΔΕ. Είναι διδάσκουσα στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Σταμάτης Πουλακιδάκος (Εισηγητής)

Εργάζεται ως Εργαστηριακό-Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο ολοκλήρωσε και τη διδακτορική του διατριβή. Επιπλέον, είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών MSc in New Media, Information and Society από το London School of Economics. Ειδικεύεται στην καταγραφή και ανάλυση του περιεχομένου των ΜΜΕ και στην ποσοτική ανάλυση περιεχομένου. Ταυτόχρονα εργάζεται ως καθηγητής στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο στο πλαίσιο του προγράμματος BA in Media Production σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Queen Margaret του Εδιμβούργου. Έχει λάβει μέρος σε πλήθος ερευνών και έχει συμμετάσχει σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Αχιλλέας Καραδημητρίου (Εισηγητής)


Δήμητρα Καραντζένη (Εισηγητής)


Αντώνης Αρμενάκης (Εισηγητής)

Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, ΜΑ και ΡhD Στατιστικής, στο Πανεπιστήμιο New Brunswick (UNB) του Καναδά. Διετέλεσε ερευνητής και λέκτορας του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής του UNB και ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. ΄Εχει γράψει μαζί με άλλους τρία βιβλία και έχει δημοσιεύσει πανεπιστημιακές σημειώσεις στατιστικής, έρευνες και επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και συλλογικούς τόμους.

Ιωάννα Θωμά (Εισηγητής)


Κωνστάντζα Γεωργακάκη (Εισηγητής)


Σοφία Καρεκλά (Εισηγητής)


Θεοδώρα Α. Μάνιου (Εισηγητής)

Η Δρ Θεοδώρα Α. Μάνιου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και MME του Α.Π.Θ. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επικοινωνιακή Πολιτική από το CITY University του Λονδίνου (ΜΑ in Communication΄s Policy Studies) και είναι αριστοβάθμια διδάκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και MME του Α.Π.Θ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1994 σε τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες, περιοδικά και διαδικτυακά μέσα στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε ως σύμβουλος σε θέματα Τύπου και Επικοινωνίας, με πολιτικούς οργανισμούς, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιους φορείς στην Ελλάδα. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Από το 2009 είναι λέκτορας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας, της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου και, παράλληλα, αρθρογραφεί τακτικά σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Βασίλης Βαμβακάς (Επιμέλεια)

Ο Βασίλης Βαμβακάς διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει σπουδάσει Πολιτική Επικοινωνία στην Αθήνα.

Γρηγόρης Πασχαλίδης (Επιμέλεια)

Ο Γρηγόρης Πασχαλίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
460
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση