Ζωή Πέρα από Σύνορα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ζωή Πέρα από Σύνορα

Μια αυτοβιογραφία

Benedict Richard O΄ Gorman Anderson

12.72€ -22% 9.92€

Η συναρπαστική αυτοβιογραφία του συγγραφέα των Φαντασιακών Κοινοτήτων.

Γεννημένος στην Κίνα, ο Μπένεντικτ Άντερσον πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Καλιφόρνια και την Ιρλανδία, σπούδασε στην Αγγλία και τελικά έκανε σπίτι του το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, όπου αφοσιώθηκε στο τότε αναπτυσσόμενο πεδίο των Σπουδών Νοτιοανατολικής Ασίας. Απελάθηκε από την Ινδονησία του Σουχάρτο επειδή αποκάλυψε ότι, πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 1965, η οποία έγινε αφορμή αντιποίνων, με αποτέλεσμα τη δολοφονία περίπου ενός εκατομμυρίου κομμουνιστών και συμπαθούντων, βρισκόταν ο στρατός. Του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα για ένα διάστημα τριανταπέντε χρόνων, κατά το οποίο συνέχισε την έρευνά του στην Ταϊλάνδη και στις Φιλιππίνες, και ολοκλήρωσε μια θαυμάσια μελέτη του Φιλιππινέζου συγγραφέα και πατριώτη Χοσέ Ριζάλ, η οποία υπάρχει στο βιβλίο The Age of Globalization.

Στη Ζωή πέρα από σύνορα, ο Άντερσον εξιστορεί μια ζωή πάντα ανοιχτή στον κόσμο. Στο βιβλίο αυτό αποκαλύπτονται η χαρά της εκμάθησης ξένων γλωσσών, η σπουδαιότητα της εργασίας πεδίου, οι ηδονές της μετάφρασης, η επιρροή της Νέας Αριστεράς στη διανόηση σε παγκόσμιο επίπεδο, η ικανοποίηση που δίνει η διδασκαλία και η αγάπη της λογοτεχνίας όλου του κόσμου. Ο Άντερσον αναλύει τις ιδέες και τις εμπνεύσεις όπου βασίστηκε το γνωστότερο μέχρι σήμερα έργο του Φαντασιακές Κοινότητες (1983), ο περίπλοκος στοχασμός τού οποίου άλλαξε τη μελέτη του εθνικισμού.

Ο Μπένεντικτ Άντερσον πέθανε στην Ιάβα τον Δεκέμβριο του 2015, λίγο καιρό αφότου ολοκλήρωσε τη διόρθωση του δοκιμίου του παρόντος βιβλίου. Οι έπαινοι διεθνώς, δείχνουν ότι το έργο του θα συνεχίσει να εμπνέει και να προβληματίζε.

 

Έφη Καλλιφατίδη

Έφη Καλλιφατίδη (Μεταφραστής)

Η Έφη Καλλιφατίδη (1954-2018) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και γραφιστική στο Istituto Europeo di Design (IED) της Ρώμης. Αναγνωρισμένη μεταφράστρια λογοτεχνίας, μετέφρασε στα ελληνικά το σύνολο των μυθιστορημάτων και τα περισσότερα δοκιμιακά έργα του Ουμπέρτο Έκο, καθώς και έργα κλασικών συγγραφέων όπως οι Λώρενς Στερν, Χένρυ Φήλντινγκ, Χέρμαν Μέλβιλ, Σάμουελ Μπάτλερ, Ναθάνιελ Χώθορν, Τσαρλς Ντίκενς, Τζιοβάνι Βέργκα, κ.ά. - 150, συνολικά, λογοτεχνικά έργα αγγλόφωνων, Ιταλών και Γάλλων συγγραφέων. Παράλληλα εργάστηκε για πολλά χρόνια ως υποτιτλίστρια στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Συνεργάστηκε με την ΕΡΤ και με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του οποίου διετέλεσε υπεύθυνη υποτιτλισμού. Συνεργάστηκε επίσης με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με το Φεστιβάλ Αθηνών, με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με το ΚΘΒΕ, και με πολλά κινηματογραφικά και θεατρικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έφυγε από τη ζωή την 1η Ιανουαρίου 2018.


Ζωή Σιαπαντά (Μεταφραστής)


Benedict Richard O΄ Gorman Anderson

Benedict Richard O΄ Gorman Anderson (Συγγραφέας)

Ο Benedict Richard O΄ Gorman Anderson γεννήθηκε στην Κίνα το 1936 από πατέρα Ιρλανδό και μητέρα Αγγλίδα. Αδελφός τού ιστορικού Perry Anderson. Σπούδασε κοινωνική ανθρωπολογία και ανατολικές γλώσσες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell (ΗΠΑ). Συγγραφέας των έργων "Java in a Time of Revolution", "Literature and Politics in Siam in the American Era", "Language and Power: Exploring Political Cultures in Indonesia". Με το έργο του "Φαντασιακές κοινότητες" ("Imagined Communities"), που έγραψε μετά τις ένοπλες συγκρούσεις στην Ινδοκίνα μεταξύ των ετών 1978-1979, καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους θεωρητικούς του εθνικισμού. Πέθανε στον ύπνο του στις 13 Δεκεμβρίου 2015.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
173
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.373 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση