Ιστορίες μαθηματικής φαντασίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορίες μαθηματικής φαντασίας

Συλλογικό έργο

Greg Egan

Robert A. Heinlein

15.90€ -28% 11.45€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789602217702

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2018

  • Εκδότης

    Αλεξάνδρεια

Έντεκα διηγήματα από τον εξωτικό κόσμο των μαθηματικών.

Γράφουν μερικοί από τους κορυφαίους συγγραφείς του είδους: Άρθουρ Κλαρκ, Λάρι Νίβεν, Γκρέγκορι Μπένφορντ, Ρόμπερτ Χάινλαϊν, Ρούντι Ράκερ, Γκρεγκ Ίγκαν, Μάρτιν Γκάρντνερ, Άρμιν Γιόζεφ Ντόιτς, Χένρι Γκρος, Τζορτζ Ζιμπρόφσκι και Άλφρεντ Μπέστερ.

Τα μαθηματικά ως επιστήμη αποκαλύπτουν τα ορθολογικά θεμέλια του κόσμου μας και παράλληλα δίνουν έρεισμα για φιλοσοφικές προεκτάσεις. Ήταν επόμενο να γοητεύσουν τον Ζήνωνα, τον Άμποτ και τον Μπόρχες, δίνοντας έμπνευση και μέθοδο για ιστορίες και πειράματα σκέψης που εξετάζουν τον κόσμο μας από το μηδέν ώς το άπειρο, από τον άνθρωπο ώς το σύμπαν.

Χιούμορ και δράμα, ευφάνταστες αφηγήσεις και νοητικές αναζητήσεις. Τα διηγήματα που φιλοξενούνται σ’ αυτή την ανθολογία μάς προσφέρουν μαθηματικά λογοπαίγνια, τοπολογικούς λαβύρινθους, γεωμετρικές περιπέτειες: ένας άνθρωπος που παγιδεύεται σε μια χώρα δύο διαστάσεων· ένας φοιτητής που πρέπει να βρει τρόπο να ξεφύγει από μια συμφωνία με το διάβολο· ένας πόλεμος με εξωγήινους που διεξάγεται αποκλειστικά με την απόδειξη μαθηματικών θεωρημάτων· ένα τρένο που εξαφανίζεται από τις ράγες του· και τι κάνουμε όταν χαλάσει ο υπολογιστής του διαστημοπλοίου μας.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Greg Egan

Greg Egan (Συγγραφέας)

Ο Greg Egan είναι ένας Αυστραλός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και ερασιτέχνης μαθηματικός, γνωστός για τα έργα της σκληρής επιστημονικής φαντασίας. Ο Egan έχει κερδίσει πολλά βραβεία, όπως το John W. Campbell Memorial Award, το Hugo Award και το Locus Award.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Robert A. Heinlein

Robert A. Heinlein (Συγγραφέας)

Ο Ρόμπερτ Άνσον Χάινλαϊν (Robert Anson Heinlein) γεννήθηκε το 1907 στο Μιζούρι των Η.Π.Α. Το 1929 αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία και αργότερα υπηρέτησε ως αξιωματικός του Ναυτικού, μέχρι την απόταξή του για λόγους υγείας το 1934. Από το 1939 ξεκίνησε να γράφει ιστορίες επιστημονικής φαντασίας για να συμπληρώσει το εισόδημα που λάμβανε από τη σύνταξή του. Θεωρείται από τους βασικούς διαμορφωτές του λογοτεχνικού είδους της επιστημονικής φαντασίας και μαζί με τον Άθρουρ Κλαρκ και τον Ισαάκ Ασίμωφ συμπληρώνουν την κορυφαία τριάδα των συγγραφέων του είδους. Ο Χάινλαϊν έφερε ένα καινούργιο χαρακτηριστικό στην επιστημονική φαντασία, την καθημερινή ρεαλιστικότητα· έτσι οι ήρωές του είναι καθημερινοί άνθρωποι, επαγγελματίες, επιστήμονες, μηχανικοί, πολιτικοί, άνθρωποι δηλαδή που τους συναντά κανείς ανά πάσα στιγμή. Τα έργα του, τα οποία αρκετά συχνά έχουν πολιτικές προεκτάσεις, τιμήθηκαν επανειλημμένως με βραβεία. Πέθανε το 1988.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Larry Niven

Larry Niven (Συγγραφέας)

O Larry Niven, γεννημένος το 1938 στις Η.Π.Α., είναι κυρίως γνωστός για τις "Tales of Known Space", το "Lucifer΄s Hammer" που έγραψε μαζί με τον Jerry Pournelle και το "Ringworld", που του χάρισε τα βραβεία Hugo και Nebula. O Niven ζει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Arthur C. Clarke

Arthur C. Clarke (Συγγραφέας)

Ο Σερ Άρθουρ Σι Κλαρκ (1917-2008) γεννήθηκε στο Μάινχεντ του Σόμερσετ, στην Αγγλία. Σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Κινγκς Κόλετζ, στο Λονδίνο. Υπηρέτησε ως υποσμηναγός στη RAF την περίοδο 1941-46 και ήταν ειδικός στα ραντάρ και στις επικοινωνίες μέσω δορυφόρων. Παντρεύτηκε το 1954. Τον ίδιο χρόνο ανέλαβε μια υποβρύχια εξερεύνηση και φωτογράφισε τον βυθό στους υφάλους της Αυστραλίας και τις ακτές της Κεϋλάνης. Σχολίασε για το τηλεοπτικό δίκτυο CBS τις πτήσεις στη σελήνη των διαστημοπλοίων "Απόλλων" 11, 12 και 15. Υπήρξε εταίρος σε πολλούς επιστημονικούς συλλόγους και πρόεδρος της Αγγλικής Διαπλανητικής Εταιρείας. Για τις επιστημονικές εργασίες του τιμήθηκε με διακρίσεις και βραβεία στα αγγλικά και αμερικανικά επιστημονικά ιδρύματα. Ως συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, όμως, κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση, έχοντας γράψει περισσότερα από 100 βιβλία για το διάστημα, την επιστήμη και το μέλλον. Γνωστότερα βιβλία του είναι "Το τέλος της παιδικής ηλικίας" (1953), "Ραντεβού με τον Ράμα" (1972) και "2001: Οδύσσεια του διαστήματος" (1968), βασισμένο σε ένα παλαιότερο διήγημά του, το "The Sentinel" (1951), που γράφτηκε ταυτόχρονα ως μυθιστόρημα και σενάριο για την ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ -αργότερα, έγραψε τρεις ακόμη συνέχειες: "2010: Οδύσσεια δύο" (1982), "2061: Οδύσσεια τρία" (1988) και "3001: Η τελική Οδύσσεια" (1997). Βασικό θέμα στα έργα επιστημονικής φαντασίας του Κλαρκ είναι η ενόραση για το κοντινό ή μακρινό μέλλον, η διερεύνηση των όρων της ζωής στο διάστημα, η απελευθέρωση του ανθρώπου -όλα βασισμένα στην καλή γνώση των δεδομένων της επιστήμης, της φυσικής και της αστρονομίας. Μαζί με τον Ισαάκ Ασίμωφ θεωρήθηκαν οι μεγαλύτεροι συγγραφείς βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Πέθανε στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα -όπου ζούσε από τη δεκαετία του ΄50-, από αναπνευστική ανεπάρκεια, μετά από επιπλοκές στην υγεία του που τον είχαν καθηλώσει επί χρόνια σε αναπηρική καρέκλα, στις 19 Μαρτίου του 2008, σε ηλικία 90 ετών. Προηγουμένως, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τους αναγνώστες του, με αφορμή τα ενενηκοστά γενέθλιά του, είχε δηλώσει ότι εξακολουθεί να περιμένει την ανακάλυψη κάποιου είδους ευφυούς ζωής στο διάστημα, καθώς και να εύχεται την ειρήνευση του 25/ετούς εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα, μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών Ταμίλ ("παρόλο που την ειρήνη δεν αρκεί απλώς να την εύχεσαι..."). Περισσότερες πληροφορίες για τον Άρθουρ Κλαρκ περιλαμβάνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Arthur C. Clarke Foundation: www.arthurcclarke.net.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Gregory Benford

Gregory Benford (Συγγραφέας)

Ο Gregory Benford γεννήθηκε στην Αλαμπάμα το 1941. Είναι καθηγητής της φυσικής στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνιας και διετέλεσε Visiting Fellow του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει τιμηθεί με το Lord Foundation Award για το επιστημονικό του έργο. Παράλληλα όμως με την πανεπιστημιακή και ερευνητική του δραστηριότητα, που στρέφεται κυρίως στη φυσική του πλάσματος και την αστροφυσική, ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και ειδικώτερα με την επιστημονική φαντασία.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Armin Joseph Deutsch (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

George Zebrowski (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστόδουλος Λιθαρής

Χριστόδουλος Λιθαρής (Μεταφραστής)

Ο Χριστόδουλος Λιθαρής γεννήθηκε το 1966. Υπήρξε υπεύθυνος του περιοδικού Ε.Φ. Απαγορευμένος Πλανήτης (στη β΄ περίοδό του) και τώρα είναι αρχισυντάκτης των Φανταστικών Χρονικών της ΑΛΕΦ. Έχει μεταφράσει Φίλιπ Κ. Ντικ, Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, Ρόμπερτ Τζόρνταν, Γκρεγκ Ήγκαν.


Χριστόδουλος Λιθαρής

Χριστόδουλος Λιθαρής (Ανθολόγος)

Ο Χριστόδουλος Λιθαρής γεννήθηκε το 1966. Υπήρξε υπεύθυνος του περιοδικού Ε.Φ. Απαγορευμένος Πλανήτης (στη β΄ περίοδό του) και τώρα είναι αρχισυντάκτης των Φανταστικών Χρονικών της ΑΛΕΦ. Έχει μεταφράσει Φίλιπ Κ. Ντικ, Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, Ρόμπερτ Τζόρνταν, Γκρεγκ Ήγκαν.


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
312
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.473 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση