Οπτική εθνογραφία και εκπαίδευση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οπτική εθνογραφία και εκπαίδευση

Θεωρητικές προσεγγίσεις και διδακτικές προτάσεις

Ρέα Κακάμπουρα

Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη

17.90€ -27% 13.07€
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια θεωρητικά και μεθοδολογικά συγκροτημένη πρόταση εισαγωγής της Οπτικής Εθνογραφίας στην εκπαίδευση ως διδακτικής μεθόδου ανάλυσης των πολυποίκιλων όψεων των λαϊκών πολιτισμών. Η πρόταση αυτή αναδεικνύει μια ιδιαίτερη μέθοδο ανάλυσης του λαϊκού πολιτισμού που βασίζεται στην αναζήτηση, στην κριτική ερμηνεία, αλλά και στην παραγωγή από τους μαθητές και τις μαθήτριες φωτογραφικών και οπτικοακουστικών εθνογραφικών τεκμηρίων (εθνογραφικό φιλμ, ντοκιμαντέρ) ή τεκμηρίων που διακρίνονται από υψηλό βαθμό εθνογραφικότητας (προσωπικά ή οικογενειακά αρχεία, φωτορεπορτάζ κ.ά.). Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται σχέδια διδασκαλίας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα οποία αναλύουν έθιμα και τελετουργίες του παραδοσιακού και του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού στην Ελλάδα και στον διεθνή χώρο. Οι διδακτικές προτάσεις συνδέονται με τις αρχές του Δ.Ε.Π.Π.Σ. και των Α.Π.Σ. του δημοτικού σχολείου και έχουν στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά όψεις και τη δυναμική της λαϊκής παράδοσης, καθώς και να κατανοήσουν τις διαδικασίες εξέλιξης και μετασχηματισμού των πολιτισμικών φαινόμενων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενδυναμώνοντας έτσι τον οπτικό εγγραμματισμό τους. Επιπλέον, επιδιώκεται να συνειδητοποιήσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα και να εμπεδώσουν αξίες ζωής, όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου, η συλλογικότητα και η συνεργασία στο πλαίσιο των αρχών της σύγχρονης διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής της ένταξης ή συμπερίληψης. Ένας χρήσιμος οδηγός για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς καθόλου να αποκλείονται, με τις ανάλογες προσαρμογές, και οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης (προσχολική έως και τριτοβάθμια) από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση διδακτικών σεναρίων Οπτικής Εθνογραφίας.

Ρέα Κακάμπουρα (Συγγραφέας)

Η Ρέα Κακάμπουρα είναι επίκουρη καθηγήτρια Λαογραφίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην έρευνα τοπικών συλλόγων και διαχείρισης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη σύγχρονη εποχή, σε θεωρητικά ζητήματα των λαογραφικών σπουδών, στη διαπολιτισμική διδακτική του λαϊκού πολιτισμού στην εκπαίδευση. Διδάσκει στο προπτυχιακό και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (κατεύθυνση "Λαογραφία και εκπαίδευση") του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου Κοινωνικών Επιστημών και επιστημονική υπεύθυνη του Αρχείου Αφηγήσεων Ζωής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων και σε συλλογικούς τόμους. Έχει γράψει επίσης τα βιβλία "Ανάμεσα στο αστικό κέντρο και τις τοπικές κοινωνίες: Οι σύλλογοι της επαρχίας Κόνιτσας στην Αθήνα" (1999) και "Αφηγήσεις Ζωής". "Η βιογραφική προσέγγιση στη σύγχρονη λαογραφική έρευνα" (2011), και μαζί με τον Χ. Μπαμπούνη έχει επιμεληθεί τον τόμο "Ιστορικά και Λαογραφικά Μελετήματα: Ερευνητικές και Εκπαιδευτικές διαστάσεις" (2014). Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών (Δ.Σ. Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας) και της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής της UNESCO για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη

Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη (Συγγραφέας)

Η Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτισμικές Σπουδές (ΕΜΜΕ-ΕΚΠΑ), στην Ιστορία και τη διδακτική της (ΕΚΠΑ-ΠΤΔΕ, κατεύθυνση: Λαογραφία και Πολιτισμός) και στο τμήμα ΕΜΜΕ εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα τη βιντεο-κουλτούρα της δεκαετίας του 1980. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει τη μονογραφία "Η ελληνική βιντεοταινία (1985-1990). Ειδολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις" (Αθήνα: Ασίνη, 2014) και συμμετοχές σε ελληνικούς και ξενόγλωσσους συλλογικούς τόμους κι επιστημονικά περιοδικά. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τις Πολιτισμικές Σπουδές , τη δημοφιλή κουλτούρα (κινηματογράφος, τηλεόραση, μουσική) και τον λαϊκό πολιτισμό, τη θεωρία των δημοφιλών κινηματογραφικών ειδών και την Οπτική Εθνογραφία. Έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Πατρών και συνεργάζεται ως ερευνήτρια με το ΠΤΔΕ. Είναι διδάσκουσα στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
272
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.575 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση