Στην κλίνη του Προκρούστη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Στην κλίνη του Προκρούστη

Συλλογή κειμένων κοινωνικού προβληματισμού

Παύλος Τούλας

14.00€ -10% 12.60€

Το τελευταίο και το πιο λαμπρό αστέρι των ιών της γρίπης καταφτάνει από λεπτό σε λεπτό, με αεροπλάνο, απ’ το Μεξικό στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Συνωστισμός στην αίθουσα συνεντεύξεων, όπου σε λίγο ο ιός των χοίρων, μετά από ένα τόσο κοπιαστικό ταξίδι, θα μας κάνει τη χάρη να μιλήσει για τον εαυτό του. Όλα είναι έτοιμα, κάποια χειροκροτήματα ακούγονται και ξαφνικά εισέρχεται στην αίθουσα ο ιός, συνοδευόμενος από τον γραμματέα του, έναν καλοντυμένο, γραβατοφόρο και καλοσυνάτο χοίρο. Αφού πρώτα ζητάει να μη φοράει κανείς μάσκα ή κουκούλα, γιατί σέβεται, λέει, τους νόμους της χώρας μας, η συνέντευξη αρχίζει.

…Αυτή δυστυχώς είναι η δημοκρατία μας, εμφανιζόμενη πάντα με δύο πρόσωπα. Το ένα των φτωχών και των ταλαίπωρων, που τους πιπιλίζει ότι όλα θ’ αλλάξουν με την υπομονή και την πίστη τους και το άλλο των επωνύμων, που τους παρέχει αφειδώς προστασία, στραβό μάτι και εξυπηρέτηση χωρίς καθυστερήσεις και ουρές.

Το βιβλίο «Στην κλίνη του Προκρούστη» αποτυπώνει με ένα γλαφυρό, ελκυστικό και χιουμοριστικό, αλλά με ουσία λόγο, τα πολιτικοοικονομικά και κοινωνικά γεγονότα της χώρας μας, κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αυτά τα γεγονότα διαμόρφωσαν τη δεινή θέση στην οποία έχουμε σήμερα περιέλθει. Πρόκειται για μία σειρά χιουμοριστικών κειμένων, που καταδεικνύουν ότι το χρονογράφημα πρέπει να καυτηριάζει με σατιρικό και σύντομο τρόπο τις καταστάσεις και τα γεγονότα της εποχής του.

Παύλος Τούλας

Παύλος Τούλας (Συγγραφέας)

Ο Παύλος Τούλας γεννήθηκε το 1952 στη Λάλιζα, του Δήμου Μολοσσών Ιωαννίνων, (σήμερα δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων) αλλά μένει μόνιμα στη Σουρωτή, του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης. Είναι δάσκαλος στο επάγγελμα και πτυχιούχος της Παντείου Σχολής, του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών. Ασχολήθηκε με την εφημερίδα Σουρωτή σαν αρχισυντάκτης και υπεύθυνος επιμέλειας ύλης, για δέκα και πλέον χρόνια (1987-1998). Συνέχισε μόνο με χρονογράφημα, για τρία περίπου χρόνια, στην εφημερίδα Θέρμης Δρώμενα (1999-2003). Συνεργάστηκε και έγραψε άρθρα, χρονογραφήματα και επικαιρότητες, στο περιοδικό του Δήμου Βασιλικών Ο Δρόμος (2003-2005), στην τοπική εφημερίδα Λάλιζα (Ιωαννίνων), στο περιοδικό Οδός Πανός, ενίοτε και στην προαναφερθείσα εφημερίδα Θέρμης, καθώς και στην τοπική εφημερίδα Ορίζοντας, της Επανομής. Απ’ τον Αύγουστο του 2006 αρθρογραφεί στην εφημερίδα Αυριανή, Μακεδονίας-Θράκης και ανανέωσε τη συνεργασία του με τον Ορίζοντα. Στις 18-1-2009, στα πλαίσια του 27ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, βραβεύθηκε για το έργο του "Η φάτσα μου", (δοκίμιο). Απ’ τον Ιούνιο του 2009, αρθρογραφεί και στην τοπική εφημερίδα Άποψη, που εκδίδεται στη Σουρωτή, για όλο το νέο Δήμο Θέρμης, καθώς και στην τοπική εφημερίδα Τα Αηδόνια, του πολιτιστικού συλλόγου Παλαιοκάστρου Χαλκιδικής. Έχει εκδώσει τα βιβλία: 1. "Συμβολή στο χρονογράφημα", Θεσσαλονίκη, 1990. 2. "Θεατρόκοσμος", Θεσσαλονίκη, 2006. 3. "Το ξεχασμένο χρονογράφημα", Θεσσαλονίκη, 2006. 4. "Θέατρο για όλους", Θεσσαλονίκη, 2006. 5. "Έχετε άποψη;",Θεσσαλονίκη, 2007. 6. "Τι γνώμη έχετε;", Θεσσαλονίκη, 2008. 7. "Έχετε άποψη; 2", Θεσσαλονίκη, 2009 . 8. "Έχετε άποψη; 3", Θεσσαλονίκη, 2012. 9. "Το μεγάλο όνειρο", Θεσσαλονίκη, 2011. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε και από Αλβανικό οίκο, μετά από άδεια του συγγραφέα, με τον τίτλο "Endrra a madhe", το 2012, στο Ελβασσάν και κυκλοφορεί σε όλη την Αλβανία. 10. "Γαλαρινός 2014 -καθημερινή ζωή- προσωπογραφίες - με το δικό μου μάτι", Θεσσαλονίκη, 2015. 11. Το θεατρικό "Βοήθεια απ΄ τον Άδη", Θεσσαλονίκη, 2016. Το βιβλίο βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, στις 24 Γενάρη του 2016. 12. "Δοκίμια - Νουβέλα", Θεσσαλονίκη, 2017. 13. "Τί φταίει; ... τί λείπει;", Θεσσαλονίκη, 2018.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
392
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.594 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση