Η ένατη ώρα
zoom in
8.48€ -21% 6.70€

O Πέτερ Χούχελ είναι μια κομβική φυσιογνωμία της μεταπολεμικής γερμανόφωνης ποίησης. Διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στα πολιτιστικά ζητήματα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και, έπειτα από τη φυγή του προς τη Δύση, στην πνευματική ζωή της Δυτικής Γερμανίας.

Η Ένατη ώρα θεωρείται το αριστούργημά του Χούχελ, καθώς αποτελεί μια ώριμη σύνθεση όλων των πλευρών της ποιητικής του διαδρομής. Η βιωματική, μαγική επαφή του ποιητή με τη Φύση μεταστοιχειώνεται -έπειτα από επίμονη παρατήρηση ενός κόσμου σε σήψη- σε πικρή συνειδητοποίηση. Η ανθρώπινη κατάσταση, στην ιστορική της εξέλιξη και παρακμή, εξετάζεται σε συνεχή αντιστοιχία με τον φυσικό περίγυρο, αλλά και μέσα από παραπομπές σε ιστορικά γεγονότα, μύθους και αποσπάσματα από ιερά κείμενα.

Ποίηση ελεγειακή, συχνά ζοφερή, όχι όμως κυνική: απόσταγμα και αντίβαρο της ιστορικής ωμότητας είναι η ποιητική δημιουργία, που επιμένει να μαγεύει, να διαμορφώνει και να παρηγορεί.

Θεοδόσης Κοντάκης

Θεοδόσης Κοντάκης (Μεταφραστής)

O Θεοδόσης Κοντάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Κατάγεται από την Ιεράπετρα της Κρήτης και τη Θεσσαλονίκη. Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτικός σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές και μία συλλογή με πεζά κείμενα. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Πόρφυρας, Πλανόδιον, Κουκούτσι, κ.ά. Έχει μεταφράσει τα βιβλία: "Ο ναός της Ιερουσαλήμ", του Simon Goldhill, "Η Ωραία Ελένη", της Bettany Hughes (μαζί με τον Μάνο Κοντάκη), και "Τρεις μέρες στην Αβάνα", του Robert A. McCabe. Επίσης, ασχολείται με τη μετάφραση ποίησης από τη γερμανική, την ιταλική και την αγγλική γλώσσα. Μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.

Peter Huchel

Peter Huchel (Συγγραφέας)

Ο Γερμανός ποιητής Χούχελ Πέτερ γεννήθηκε στις 3 του Απρίλη 1903 στο Lichtenfeld του Βερολίνου και πέθανε στις 30 Απρίλη 1981 στο Staufen, Breisgau της περιοχής του Φράιμπουργκ. Τα παιδικά του χρόνια εξαιτίας μιας πνευμονικής ασθένειας της μητέρας του τα πέρασε στο αγρόκτημα του παππού του στο Alt-Landerwisch. Τέλειωσε το γυμνάσιο στο Πότσνταμ, σπούδασε λογοτεχνία και φιλοσοφία χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του κι από το 1927 άρχισε να κάνει πολλά ταξίδια, τόσο στη χώρα του, όσο και σε όμορες χώρες. Από το 1933-1940 συνεργάστηκε με το λογοτεχνικό περιοδικό "Literarische Welt" (Λογοτεχνικός κόσμος) και την ίδια εποχή συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο κάνοντας κυρίως λογοτεχνικές εκπομπές και για κάποιο χρονικό διάστημα υπήρξε διευθυντής καλλιτεχνικού τμήματος. Στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αιχμαλωτίστηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα. Μετά την απελευθέρωση εργάστηκε ως δραματουργός. Διευθυντής από το 1949 του περιοδικού Sinn und Form. Πολλές φορές του είχαν δημιουργηθεί προβλήματα από το καθεστώς, αλλά μόνο του 1972 επετράπη σ΄ αυτόν και στην οικογένεια του να μεταναστεύσει στη Δύση. Αρχικά στη Ρώμη στη συνέχεια στο Staufen του Φράιμπουργκ, όπου έζησε ως το θάνατο του. Τα βιβλία που έκδωσε, ενόσω ζούσε, είναι τα ακόλουθα: "Gedichte" (Ποιήματα), 1948 "Chausseen" (1963) "Die Sternenreuse" (Κοφίνια αστεριών), το 1925-1967 "Gezahlte Tage" (Μετρημένες ημέρες), το 1972, "Die neunte Stunde" (Η Ένατη ώρα), 1977.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Βιβλίο
Σελίδες:
76
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.126 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση