Ταίναρον
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ταίναρον

Δύο νουβέλες

Leena Krohn

15.90€ -26% 11.77€

Η Λέενα Κρουν είναι η επιφανέστερη συγγραφέας της Φινλανδίας και μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Ο τόμος περιλαμβάνει δύο σύντομα έργα της, το εμβληματικό Ταίναρον (1985), που την έκανε ευρύτερα γνωστή, και το πιο πρόσφατο Hotel Sapiens (2013). Η πρώτη ιστορία είναι γραμμένη σε επιστολική μορφή και ισορροπεί μεταξύ πεζογραφίας και ποίησης, πραγματικότητας και ονειροφαντασίας. 

Ο παραλήπτης των επιστολών παραμένει ανώνυμος και δεν απαντά ποτέ. Η συντάκτριά τους βρίσκεται σε μια πόλη που δεν σταματά να μεταμορφώνεται. Έφτασε εκεί για κάποιον λόγο που δεν θυμάται. Νοσταλγεί το σπίτι της, παράλληλα όμως γοητεύεται από τα παράξενα πλάσματα που την περιτριγυρίζουν. Με ξεναγό της το υπομονετικό Σκαθάρι προσπαθεί να καταλάβει τον τρόπο ζωής τους. Η δεύτερη ιστορία διαδραματίζεται σ’ έναν περίκλειστο χώρο, ασαφή και ακαθόριστο, τον οποίο κατοικούν οι φορείς μιας σπάνιας ασθένειας που ονομάζεται ανθρωπιά. Κανένας απ’ αυτούς δεν είναι εντελώς στα καλά του τη στιγμή που ο γύρω κόσμος φαίνεται να οδεύει προς το τέλος του. Το ετερόκλητο αυτό πλήθος το φυλάσσουν μηχανές των οποίων η νοημοσύνη και η ηθική έχουν ξεπεράσει το επίπεδο των δημιουργών τους, των ανθρώπων. 

«Οι κόσμοι που δημιουργεί η Λέενα Κρουν είναι άπιαστοι αλλά όχι απροσπέλαστοι: βλέπουμε τα πάντα μέσα από την αντίληψη των χαρακτήρων της. Ο αναγνώστης νιώθει πως έχει τρυπώσει στο όνειρο κάποιου άλλου, εκεί που τα σύμβολα συνιστούν αποκαλύψεις ενδόμυχων λεπτομερειών... Η συγγραφέας σαγηνεύεται και προβληματίζεται για τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι κατανοούν την πραγματικότητα, αλλά και με το πώς ακριβώς αποτυγχάνουν να την κατανοήσουν». 

The New Yorker  

«Μια ασυνήθιστη, εντυπωσιακή συγγραφέας που αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα... Μας θυμίζει τον Καλβίνο, τον Μπόρχες, τον Λεμ». 

Kirkus

«Οι λάτρεις της αλλόκοτης αλλά υψηλής λογοτεχνίας θα ενθουσιαστούν με το φάσμα της παρατηρητικότητάς της όπως αυτό ξεδιπλώνεται στο ξεχωριστό και απαράμιλλο ύφος της».

Publishers Weekly

Μαρία Μαρτζούκου

Μαρία Μαρτζούκου (Μεταφραστής)


Leena Krohn

Leena Krohn (Συγγραφέας)

Η Λέενα Κρουν γεννήθηκε στο Ελσίνκι το 1947. Σπούδασε θεωρητική φιλοσοφία, έχοντας ως δευτερεύοντα πεδία την ψυχολογία, τη λογοτεχνία και την ιστορία της τέχνης. Από το 1972 ως το 1981 εργάστηκε ως βιβλιοθηκονόμος στο τμήμα Φινλανδικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. Το λογοτεχνικό της έργο, ιδιότυπο, ευρύτατο και ανατρεπτικό, περιλαμβάνει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, δοκίμια και παιδικά βιβλία. Το υποδόριο χιούμορ και η κρυστάλλινη γραφή της μιλούν για τις πιο παράξενες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Υπήρξε πρωτοπόρα της οικολογίας και παραμένει μια ευφάνταστη παρατηρήτρια της τεχνολογικής εξέλιξης. Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις στην πατρίδα της, όπως το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1989), το Βραβείο Finlandia (1992) και το βραβείο Έινο Λέινο (2017). Η νουβέλα της "Hotel Sapiens" ήταν υποψήφια για το βραβείο Finlandia το 2013. Η νουβέλα της "Ταίναρον" ήταν υποψήφια για το World Fantasy Award το 2005. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
288
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.438 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση