Το γυναικείο πράγμα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το γυναικείο πράγμα

Φθόνος, σεξ, βρομιά, τρωτότητα

Laura Kipnis

13.00€ -28% 9.36€

Τι «πραγματικά» θέλουν οι γυναίκες; Ποιος κερδίζει τον πόλεμο των φύλων; Είναι νίκη των γυναικών (ή μήπως των εταιρειών) η άνοδος των εισοδημάτων τους; Ποια είναι τα μεγαλύτερα θύματα της βίας, οι γυναίκες ή οι άντρες; Και είναι τελικά η ανατομία πεπρωμένο;

Για κάθε βήμα που κάνουν οι γυναίκες προς την ισότητα των φύλων, ένα νέο εμπόδιο φαίνεται να προκύπτει. Η ειρωνεία είναι ότι ο φεμινισμός προσκρούει σ’ έναν απρόβλεπτο αντίπαλο: την ενδότερη γυναίκα. Παρά τις θριαμβολογίες, οι γυναίκες βρίσκονται παγιδευμένες ανάμεσα στο φεμινισμό και τη θηλυκότητα, στην αυτεπιβεβαίωση και το καθήκον μιας ατέρμονης αυτοβελτίωσης, στη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας και την παρότρυνση να παίζουν το θύμα. Αντί να ρίχνει το φταίξιμο στους συνήθεις υπόπτους –τους άντρες, τα ΜΜΕ– η Λώρα Κίπνις στρέφεται σε πιο κοντινούς υπαίτιους: τις ίδιες τις γυναίκες και τη συνενοχή τους στην εδραίωση των αντρικών προνομίων. Εξ ου και η τολμηρή ανατομία του γυναικείου πράγματος που επιχειρεί εδώ: μια πρωτοποριακή χαρτογράφηση της γυναικείας ψυχής, με αφετηρία τέσσερις πρωταρχικές περιοχές που εντοπίζει σ’ αυτήν –το Φθόνο, το Σεξ, τη Βρομιά και την Τρωτότητα–, στηριγμένη σε τεκμηριωμένες ιστορικές και κοινωνικές αναφορές αλλά και ανατριχιαστικές ψυχολογικές αποχρώσεις ή οδυνηρά ξεκαρδιστικές λεπτομέρειες.

Κώστας Λιβιεράτος (Μεταφραστής)

Ο Κώστας Λιβιεράτος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε πολεοδομία, χωροταξία και περιφερειακή ανάπτυξη στο Λονδίνο και στην Αθήνα, και γεωγραφία και νεοελληνική γραμματεία στο Παρίσι. Εργάστηκε στο Κέντρο Μελετών και Αυτομόρφωσης και έλαβε μέρος σε ερευνητικά προγράμματα αστικής και κοινοτικής οργάνωσης (ΓΓΕΤ, ΜΙΑΤΕ). Είναι συνιδρυτής, υπεύθυνος σειρών και επιμελητής βιβλίων των Εκδόσεων Αλεξάνδρεια. Είναι επίσης μέλος και υπεύθυνος σεμιναρίων της Εταιρείας Διαπολιτισμικών Σπουδών και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Εκτός από άρθρα στον περιοδικό τύπο, έργα του είναι: "Το μήνυμα του μέσου: Η έκρηξη της μαζικής επικοινωνίας" (επιμ. μαζί με τον Τάκη Φραγκούλη, 1989), "Η κουλτούρα των μέσων: Μαζική κοινωνία και πολιτιστική βιομηχανία" (επιμ. μαζί με τον Τάκη Φραγκούλη, 1991), Χρήστος Βακαλόπουλος, "Η ονειρική υφή της πραγματικότητας. Κείμενα για την επικοινωνία και τον πολιτισμό" (επιμέλεια και επίμετρο, 2005).

Laura Kipnis

Laura Kipnis (Συγγραφέας)

Η Laura Kipnis είναι καθηγήτρια σπουδών επικοινωνίας στο Northwestern University. Ξεκίνησε κάνοντας κινηματογράφο και βίντεο αρτ, για να εξελιχθεί σε κριτικό του πολιτισμού, με αξιοσημείωτα δοκίμια για την αισθητική, τη σεξουαλική πολιτική και τα ζητήματα φύλου, δημοσιευμένα στα Slate, Harper΄s, The Nation, Bookforum, Playboy, The New York Times κ.α. Το "Sexual Paranoia Strikes Academe" συμπεριλήφθηκε στα Καλύτερα Αμερικανικά Δοκίμια του 2016 (επιμ. Jonathan Franzen). Βιβλία της είναι: "Ecstasy Unlimited: On Sex, Capital, Gender, and Aesthetics" (1993), "Bound and Gagged: Pornography and the Politics of Fantasy in America" (1996), "Against Love: A Polemic" (2003), "The Female Thing: Dirt, Sex, Envy, Vulnerability" (2006), "How to Become a Scandal: Adventures in Bad Behavior" (2010), "Men: Notes from an Ongoing Investigation" (2014), "Unwanted Advances: Sexual Paranoia Comes to Campus" (2017).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.297 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση