Αναρχικοί και μπολσεβίκοι στη Ρωσική επανάσταση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αναρχικοί και μπολσεβίκοι στη Ρωσική επανάσταση

Συλλογικό έργο

Pyotr Kropotkin

Grigori Petrovitch Maximov

Τα δεκατρία κείμενα αυτού του τόμου συναποτελούν μια ευσύνοπτη παρουσίαση του ιστορικού ρόλου που έπαιξαν οι αναρχικοί και οι μπολσεβίκοι κατά τη μακρόχρονη διαδικασία της Ρωσικής Επανάστασης.

Τα πρώτα τρία κείμενα, γραμμένα από δύο ελευθεριακούς πανεπιστημιακούς ερευνητές (ο ένας πολιτικός επιστήμονας και ο άλλος ιστορικός), εξιστορούν τις δραματικές εξελίξεις στις οποίες έλαβαν μέρος ποικίλες τάσεις και ρεύματα των Ρώσων αναρχικών καθώς και το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου αυτές έλαβαν χώρα. Τα υπόλοιπα δέκα κείμενα προέρχονται από εμβληματικές μορφές του διεθνούς αναρχικού κινήματος που έζησαν από τα μέσα τα αιματηρά γεγονότα (Κροπότκιν, Μπέρκμαν, Γκόλντμαν, Σαπίρο) ή και πρωταγωνίστησαν σε αυτά (Μαχνό, Βολίν, Μαξίμοφ).

Οι συγγραφείς αναφέρονται εκτενώς στο ακανθώδες ζήτημα της προβληματικής σχέσης αναρχικών και μπολσεβίκων η οποία προσέλαβε επικίνδυνες διαστάσεις, με αποτέλεσμα τη φυσική εξόντωση, την εξορία ή την αυτοεξορία όλων των δρώντων αναρχικών (ακόμη και των μη βίαιων Τολστοϊκών "ιδεολόγων" αναρχοχριστιανών επειδή, ως αντιρρησίες συνείδησης, αρνούνταν να στρατολογηθούν στον Κόκκινο Στρατό).

Ο συλλογικός αυτός τόμος έρχεται έτσι να συμβάλει όχι μόνο στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας αλλά και στην ερμηνεία των αιτίων για την τερατογένεση του πρώτου ολοκληρωτικού κρατιστικού μορφώματος, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο Ε.Σ.Σ.Δ. - Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, δηλαδή, όπως τόνιζε ο Κορνήλιος Καστοριάδης: "τέσσερις λέξεις, τέσσερα ψέματα".

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Pyotr Kropotkin

Pyotr Kropotkin (Συγγραφέας)

Ο ρώσος πρίγκιπας Πιοτρ Αλεξέγιεβιτς Κροπότκιν (Μόσχα, 1842 - Ντμιτρόφ, 1921), γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, ξεκίνησε από υπασπιστής του τσάρου και εξελίχθηκε σε έναν από τους πατέρες του αναρχισμού. Υπηρέτησε ως αξιωματικός του ρωσικού στρατού στη Σιβηρία (κάνοντας παράλληλα γεωλογικές και βιολογικές παρατηρήσεις) και αργότερα φυλακίστηκε για τις ιδέες του στο φοβερό φρούριο Πετροπαβλόσκ. Δραπέτευσε από τη φυλακή και διέφυγε στη Νορβηγία και κατόπιν στην Αγγλία, όπου εγκαταστάθηκε μέχρι τη Ρωσική Επανάσταση του 1917. Στο μεταξύ ταξίδεψε στη Ελβετία και τη Γαλλία (όπου φυλακίστηκε πάλι), για να αγωνιστεί για τη διάδοση του αναρχισμού και την οργάνωση του αναρχικού κινήματος. Επέστεψε στη Ρωσία το 1918, αρχικά στην Πετρούπολη· αλλά έπειτα από συμβουλή των γιατρών του, εγκαταστάθηκε στο κτήμα του στο Ντιμιτρόφ της κεντρικής Ρωσίας (60 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας) όπου και έμεινε μέχρι το θάνατό του το 1921. Η κηδεία του ήταν η τελευταία μεγάλη διαδήλωση των αναρχικών στη Ρωσία (λίγο πριν, είχε αρχίσει η καταδίωξη και η εξόντωσή τους από τους μπολσεβίκους). Ανάμεσα στα έργα του, εκτός από τα πολιτικά-προπαγανδιστικά κείμενα που έγραψε υπέρ του αναρχισμού, ξεχωρίζουν τα απομνημονεύματά του, "Αναμνήσεις ενός επαναστάτη", και τα δύο μείζονα θεωρητικά του έργα, "Αλληλοβοήθεια" και "Ηθική" (που έμεινε ανολοκλήρωτο).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Grigori Petrovitch Maximov

Grigori Petrovitch Maximov (Συγγραφέας)

Ο Γκριγκόρι Πέτροβιτς Μαξίμοφ γεννήθηκε το 1893 στο Μιτούσινο της Ρωσίας και πέθανε στο Σικάγο της Αμερικής το 1950. Σπούδασε θεολογία και γεωπονία. Από πολύ νωρίς εξοικειώθηκε με τις επαναστατικές ιδέες και συμμετείχε στα κινήματα της εποχής του. Οι συγγραφείς που τον επηρέασαν αποφασιστικά ήταν ο Κροπότκιν, ο Στέπνιακ και, ιδίως, ο Μπακούνιν. Έλαβε με ενθουσιασμό μέρος στη Ρωσική Επανάσταση, οι ελπίδες του κατέρρευσαν όμως νωρίς, αμέσως μόλις πήραν στα χέρια τους τη διακυβέρνηση οι μπολσεβίκοι. Κατατάχθηκε στον Κόκκινο Στρατό, μόλις όμως διαπίστωσε ότι αυτός επιτελούσε ουσιαστικά έργο αστυνομίας και αφοπλισμού του λαού, εγκατέλειψε τις γραμμές του με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε θάνατο. Γλίτωσε μόνο χάρη στις δυναμικές διαμαρτυρίες της ένωσης των εργατών ατσαλιού. Συνελήφθη και πάλι το 1921, τον καιρό της εξέγερσης της Κρονστάνδης, και φυλακίστηκε για τις αναρχικές ιδέες του στη φυλακή Ταγκάνγκα της Μόσχας. Τέσσερις μήνες αργότερα, έλαβε μέρος σε μια απεργία πείνας, την οποία πρόσεξαν κάποιοι Γάλλοι και Ισπανοί που παρευρίσκονταν τότε στη Μόσχα στις εργασίες της Διεθνούς του Κόκκινου Εργατικού Συνδικάτου. Χάρη στην παρέμβασή τους, το σοβιετικό καθεστώς τον αποφυλάκισε μαζί με τους συντρόφους του, εξορίζοντάς τους όμως για πάντα από τη Ρωσία. Αφού έζησε για ένα χρόνο περίπου στο Βερολίνο και το Παρίσι, ο Μαξίμοφ μετανάστευσε οριστικά στην Αμερική. Εκεί εξέδωσε αρκετά ελευθεριακά περιοδικά (στη ρωσική γλώσσα) και έγραψε πολλά άρθρα και βιβλία, ιδίως για τους διωγμούς που υπέστησαν στη Ρωσία ο αναρχισμός και οι εκπρόσωποί του από τον κομμουνισμό. Σημαντικότερα βιβλία του: "Η λαιμητόμος επί το έργον", Σικάγο 1940 (για τα είκοσι χρόνια της τρομοκρατίας στην Ε.Σ.Σ.Δ.)· "Εποικοδομητικός αναρχισμός", Σικάγο 1952· "Μπολσεβικισμός: υποσχέσεις και πραγματικότητα", Γλασκόβη 1935 (μια διαφωτιστική ανάλυση για τις πράξεις του ρωσικού κομμουνιστικού κόμματος).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Alexander Berkman

Alexander Berkman (Συγγραφέας)

Ο Αλεξάντερ Μπέρκμαν (1870-1936) ήταν ήταν ηγετική μορφή τού αναρχικού κινήματος στις αρχές του 20ού αιώνα, γνωστός τόσο για την πολιτική του δράση όσο και για τα γραπτά του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Nestor Makhno

Nestor Makhno (Συγγραφέας)

Ο Νέστορ Μάχνο (1889-1934), γνωστός και ως "Μπάτκο" γεννήθηκε το 1889 στην Ουκρανία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και τον μεγάλωσε ουσιαστικά η μητέρα του, αφού ο πατέρας του πέθανε πολύ νωρίς. Πήγε σχολείο από τα 8 ως τα 11. Από τα 7 μέχρι τα 12, ήταν βοσκός, ενώ από τα 12 μέχρι τα 15 εργάστηκε ως αγρότης. Από την ηλικία των 15, και για δύο χρόνια, εργάστηκε σε χυτήριο της περιοχής του. Έλαβε μέρος στην επαναστατική προσπάθεια του 1905. Φυλακίστηκε για το φόνο ενός αστυνομικού και τότε, σε αυτή την περίοδο των εννέα χρόνων, έμαθε τον αναρχισμό. Μελέτησε τον αναρχισμό μέσα στη φυλακή, μαζί με τον Πιοτρ Αρσίνοφ. Η φυλακή ήταν ένα είδος σχολείου γι΄ αυτόν. Πέρασε αρκετό καιρό στην απομόνωση. Καταδικάστηκε σε θάνατο στα 17 του· η ηλικία του όμως αποτέλεσε τροχοπέδη για την εκτέλεση της ποινής. Διοικητής ενός ανεξάρτητου στρατού αναρχικών στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Ρωσικού Εμφυλίου Πολέμου του 1917-1922. Μετά από μια σειρά φυλακίσεων και δραπετεύσεων, ο Μαχνό εγκαταστάθηκε στο Παρίσι με τη σύζυγό του Γκαλίνα και την κόρη του Γιέλενα. Στην εξορία έγραψε τρεις τόμους με τα απομνημονεύματά του. Πέθανε στην εξορία σε ηλικία 45 ετών από φυματίωση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Vsevolod Mikhailovich (Volin) Eikhenbaum

Vsevolod Mikhailovich (Volin) Eikhenbaum (Συγγραφέας)

Ρώσος αναρχικός αγωνιστής και συγγραφέας (1882-1945).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Alexander M. Schapiro (Συγγραφέας)

Ο Αλεξάντερ Σαπίρο (1882-1946) ήταν Ρωσοεβραίος αναχικός.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάκης Κορακιανίτης (Μεταφραστής)


Ροζίνα Μπέρκνερ (Μεταφραστής)


Γιάννης Ιωαννίδης (Μεταφραστής)


Γιόλα Μπαλή (Μεταφραστής)


Κοσμάς Α. Κοσμίδης (Υπεύθυνος Σειράς)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
200
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.366 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση