Οι φυσικοί
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι φυσικοί

Μια κωμωδία σε δύο πράξεις

Friedrich Durrenmatt

14.00€ -10% 12.60€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789602834640

  • Κατηγορίες:

    Θέατρο , Διήγημα

  • Έτος κυκλοφορίας

    2017

  • Εκδότης

    Ροές

Η κωμωδία Οι φυσικοί του Ντύρρενματτ εστιάζει στις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει η επιστήμη, τόσο για την ανθρωπότητα όσο και για τους ίδιους τους θεράποντές της. Σε πρώτο επίπεδο, το έργο πραγματεύεται το ζήτημα της ευθύνης του επιστήμονα, ωστόσο ο πυρήνας του καθώς και ο προβληματισμός τον οποίο εγείρει αφορούν όλους τους τομείς της συλλογικής ζωής. Ο Ντύρρενματτ ανάγει το θέμα της ευθύνης του επιστήμονα σε πρόβλημα συλλογικό και πιστεύει ότι ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί – τόσο αυτό όσο και κάθε είδους ζήτημα που αφορά «όλους τους ανθρώπους», διότι τέτοιου είδους ζητήματα «δεν μπορούν να λυθούν παρά μόνο από όλους μαζί: οποιαδήποτε προσπάθεια ενός ανθρώπου να λύσει μόνος του αυτό που αφορά όλους τους ανθρώπους είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

Οι Φυσικοί είναι ένα άκρως επίκαιρο κείμενο που δεν προσφέρει έτοιμες απαντήσεις παρά μας εμπλέκει σε ένα παιχνίδι σκέψης. Ο Ντύρρενματτ μας τοποθετεί, τελικά, όχι απέναντι στους ήρωές του αλλά απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό. Το έργο δεν είναι παρά ένας καθρέφτης. Το ερώτημα είναι: θα αντέξουμε να δούμε εκείνο που αντανακλάται εντός του;

Μαρία Σπυριδοπούλου (Επιμέλεια)


Εύη Μαυρομμάτη (Επιμέλεια)


Friedrich Durrenmatt

Friedrich Durrenmatt (Συγγραφέας)

Ο Φρήντριχ Ντύρενματ γεννήθηκε το 1921 στο Κονολφίνγκεν, ένα χωριό κοντά στη Βέρνη της Ελβετίας. Γιος διαμαρτυρόμενου παπά, σπούδασε στη Βέρνη και στη Ζυρίχη φιλοσοφία και θεολογία. Στην αρχή εργάστηκε σαν γραφίστας και σχεδιαστής και ταυτόχρονα έγραψε τα πρώτα του δράματα και διηγήματα. Το 1947 έκανε την πρώτη του μεγάλη εμφάνιση σαν θεατρικός συγγραφέας με το έργο του "Εs steht geschrieben" ("Είναι γραμμένο"), το οποίο προκάλεσε στη Ζυρίχη θεατρικό σκάνδαλο. Ακολούθησαν "Ο τυφλός", "Ο Ρωμύλος ο Μεγάλος", "Ο γάμος του κυρίου Μισισιπή", "Ένας άγγελος έρχεται στη Βαβυλώνα". Οι μεγάλες επιτυχίες ήρθαν με τα δύο έργα που τον έκαναν γνωστό σ΄ όλο τον κόσμο και τα οποία παίχτηκαν και στην Αθήνα από το Εθνικό Θέατρο: "Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας" και "Οι φυσικοί". Το τελευταίο του από μια μεγάλη σειρά θεατρικών έργων ήταν το "Der Meteor" (1967) που παίχθηκε ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και είχε μεγάλη επιτυχία. Όλα αυτά έχουν κάνει τον Ντύρενματ έναν από τους μεγαλύτερους και γνωστότερους συγγραφείς της Ευρώπης. Είναι το "τρομερό παιδί" της ελβετικής λογοτεχνικής ζωής, ένα πνεύμα ανήσυχο, δηκτικό, ειρωνικο και κριτικό, που με κάθε νέο έργο του ξαφνιάζει και τρομάζει τον κόσμο. (Φωτογραφία: Isolde Ohlbaum)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάρθα Κουτσιούμπα - Παιονίδη (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
19.5x12.5
Βάρος:
0.263 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση