Φυσιολογία και ανάπτυξη φυτών
zoom in
160.00€ -10% 144.00€

Το βιβλίο αυτό αποτελεί αναμφίβολα ένα εξαιρετικά επιτυχημένο διδακτικό βιβλίο, ίσως το καλύτερο στο είδος του, γεγονός που μαρτυρούν όχι μόνο οι 6 εκδόσεις του (από το 1991) και η μετάφρασή του σε 10 γλώσσες, αλλά και η εντυπωσιακή, διεθνής ομάδα των 32 συγγραφέων, όλοι τους σημαντικοί ερευνητές - ο καθένας στο πεδίο του - και, οι περισσότεροι, έμπειροι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Τη συλλογική προσπάθεια της ομάδας των συγγραφέων της αμερικανικής έκδοσης `αντιγράψαμε` και εμείς, για μία ακόμη φορά, βαδίζοντας βέβαια πάνω στα βήματα της προηγούμενης έκδοσης, για τα κεφάλαια στα οποία δεν υπήρξαν μεγάλες αλλαγές. Η μεταφραστική μας ομάδα περιλαμβάνει 18 πανεπιστημιακούς δασκάλους από πέντε πανεπιστήμια (Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, και Θεσσαλίας) και περιλαμβάνει όλους σχεδόν τους καθηγητές Φυσιολογίας Φυτών των τμημάτων βιολογίας και γεωπονίας της χώρας.

Η 6η έκδοση ήρθε με τυπική ακρίβεια στο ραντεβού της, 25 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση, περιέχει όμως μερικές σημαντικές καινοτομίες, εκτός από τις συνηθισμένες διορθώσεις και επικαιροποιήσεις που πάντοτε γίνονται στις διαδοχικές εκδόσεις των μεγάλης κυκλοφορίας διεθνών διδακτικών βιβλίων.

Η πρώτη αλλαγή αφορά την ομάδα των επιμελητών της 6ης έκδοσης, που εκτός από τους `ιδρυτές` του βιβλίου Lincoln Taiz και Eduardo Zeiger συμπεριλαμβάνει τώρα δύο `υπο-επιμελητές`, τους καθηγητές Ian Max Moller και Angus Murphy. Η δεύτερη αφορά τη `φιλοσοφία` της προσέγγισης του γνωστικού περιεχομένου της Φυσιολογίας Φυτών και αντανακλάται επίσης στην προσθήκη του όρου Ανάπτυξη στον τίτλο του βιβλίου. Παρόλο, λοιπόν, που διατηρείται η βασική διάρθρωση της ύλης σε 3 μεγάλες ενότητες (Νερό και Ανόργανη Θρέψη - Φωτοσύνθεση και Μεταβολισμός - Αύξηση και Ανάπτυξη), η εσωτερική δομή της τρίτης ενότητας έχει τροποποιηθεί.

Η τρίτη ενότητα (Αύξηση και Ανάπτυξη), η οποία σε έκταση είναι περίπου ίση με όσο οι άλλες δύο μαζί, έχει αλλάξει ριζικά. Η ενότητα αυτή υιοθετεί, για πρώτη φορά στην έκδοση αυτή, μία περισσότερο μοντέρνα και ταυτόχρονα `χρονολογική` σειρά παλιών και νέων κεφαλαίων. Τα κεφάλαια της ενότητας έχουν είτε γραφτεί από την αρχή είτε έχουν σημαντικά επικαιροποιηθεί και ακολουθούν μία `αναπτυξιοκεντρική` (ή `λειτουργοκεντρική`) λογική σε αντίθεση με την έως τώρα `παραγοντοκεντρική`. Χωρίς να λείπουν ορισμένα βασικά κεφάλαια σχετικά με τους παράγοντες που καθορίζουν τις αναπτυξιακές λειτουργίες, η ύλη ξεδιπλώνεται κυρίως με τον τρόπο που ξετυλίγεται η ζωή ενός φυτού, παρακολουθώντας τη χρονική διαδοχή των καθοριστικών διεργασιών και αναπτυξιακών σταδίων: φύτρωση, ανάπτυξη αρτιβλάστου, βλαστητική ανάπτυξη, αναπαραγωγική ανάπτυξη, γήρανση και θάνατος. Σε καθένα από τα στάδια αυτά περιγράφονται όλοι οι ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που συμμετέχουν στις επιμέρους διεργασίες. Νομίζουμε ότι η προσέγγιση που ακολουθείται στην έκδοση αυτή προσφέρει στον φοιτητή και τον μελετητή της Φυσιολογίας Φυτών μία καλύτερη, πραγματιστική και ολιστική θεώρηση καθώς συμπυκνώνει και αλληλοδιαπλέκει αιτιολογικά τους μοριακούς μηχανισμούς με τις δομικές αλλαγές και τις λειτουργικές διεργασίες.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Lincoln Taiz

Lincoln Taiz (Συγγραφέας)

Ο Lincoln Taiz είναι Ομότιμος Καθηγητής Μοριακής, Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της California στη Santa Cruz. Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα (Ph.D.) στη Βοτανική από το Πανεπιστήμιο της California στο Berkeley. Το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον του Dr. Taiz εστιάζεται στη δομή, τη λειτουργία και την εξέλιξη των Η+-ΑΤPασών των χυμοτοπίων. Έχει επίσης ασχοληθεί με τις γιββερελλίνες, τις μηχανικές ιδιότητες του κυτταρικού τοιχώματος, τη μεταφορά των μετάλλων, τη μεταφορά της αυξίνης και το άνοιγμα των στομάτων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Eduardo Zeiger

Eduardo Zeiger (Συγγραφέας)

Ο Eduardo Zeiger είναι Ομότιμος Καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της California στο Los Angeles. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα (Ph.D.) στη Γενετική των Φυτών από το Πανεπιστήμιο της California στο Davis. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη λειτουργία των στομάτων, την αισθητηριακή μεταγωγή των αποκρίσεων στο κυανό φως και τη μελέτη των εγκλιματισμών των στομάτων σε σχέση με την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Angus Murhpy

Angus Murhpy (Συγγραφέας)

O Angus Murphy είναι Καθηγητής και Πρόεδρος στο Τμήμα Φυτικών Επιστημών και Αρχιτεκτονικής Τοπίου στο Πανεπιστήμιο του Maryland. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βιολογία από το Πανεπιστήμιο της California στη Santa Cruz, το 1996. Ο Dr. Murphy μελετά τους μεταφορείς με υπομονάδες πρόσδεσης ATP, τις πρωτεΐνες μεταφοράς της αυξίνης και τον ρόλο της μεταφοράς της αυξίνης στην προγραμματισμένη και πλαστική αύξηση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ian Max Moller

Ian Max Moller (Συγγραφέας)

O Ian Max Moller είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Aarhus, της Δανίας. Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα στη Βιοχημεία Φυτών από το Imperial College του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει εργαστεί στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας και, πιο πρόσφατα, στο Riso National Laboratory και στο Royal Veterinary and Agricultural University στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Ο Καθηγητής Moller ασχολήθηκε με τη μελέτη της φυτικής αναπνοής σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Τα τρέχοντα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν την ανακύκλωση των δραστικών μορφών οξυγόνου και τον ρόλο της οξείδωσης των πρωτεϊνών στα φυτικά κύτταρα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Ριζοπούλου (Μεταφραστής)

Η Σοφία Ριζοπούλου σπούδασε Βιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), όπου εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή στις υδατικές σχέσεις αείφυλλων, σκληρόφυλλων φυτών. Διετέλεσε ερευνήτρια σε βιολογικά εργαστήρια των πανεπιστημίων: Lancaster, Freiburg, Lisbon, Oxford, Penn State και Kuwait. Έτυχε υποτροφιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Παιδείας και από τα διεθνή ιδρύματα: Fulbright, Foundation, Royal Society (U.K.), D.A.A.D. και British Council. Tο ερευνητικό και το συγγραφικό της έργο αναφέρεται στη Βιολογία των Φυτών. Εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγήτρια στον Τομέα Βοτανικής, στο Τμήμα Βιολογίας του Ε.Κ.Π.Α.

Κωνσταντίνος Θάνος (Μεταφραστής)

Ο Κωνσταντίνος Θάνος είναι καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κυριάκος Γεωργίου (Μεταφραστής)

Ο Κυριάκος Γεωργίου είναι αν. καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Νικόλαος Σ. Χριστοδουλάκης (Μεταφραστής)


Κυριάκος Κοτζαμπάσης (Μεταφραστής)


Μανώλης Παντερής (Μεταφραστής)

Ο Μανόλης Παντερής γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1972, μεγάλωσε στο χωριό Γωνιές Μαλεβιζίου, ασχολείται με τη μαντινάδα από το 1987 και το "Φωτογραφώντας" είναι το δεύτερό του βιβλίο.

Κοσμάς Χαραλαμπίδης (Μεταφραστής)


Δημήτριος Μπουράνης (Μεταφραστής)


Ελένη-Ίσις Κωνσταντινίδου (Μεταφραστής)


Θωμάς Λαναράς (Μεταφραστής)


Κωνσταντίνος Θάνος (Επιμέλεια)

Ο Κωνσταντίνος Θάνος είναι καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
920
Διαστάσεις:
29x21
Βάρος:
2.832 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση